Σαν σήμερα/ Το Macintosh κυκλοφορεί για πρώτη φορά

Περίληψη: Αν ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά στον υπολογιστή σου, θα δεις ότι οφείλει πολλά χαρακτηριστικά του στο πρώτο Macintosh. Ο υπολογιστής της Apple κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σαν σήμερα, 24 Ιανουαρίου του 1984!

Στις 24 Ιανουαρίου 1984 έμελε να αλλάξει η ιστορία του προσωπικού υπολογιστή. Ο λόγος; Η κυκλοφορία του Apple Macintosh! Ο original Macintosh ήταν πρωτοποριακός από πολλές απόψεις. Είναι, για παράδειγμα, ο πατέρας όλων των σύγχρονων iMac και all-in-one υπολογιστών, καθώς ενσωμάτωνε σε ένα σασί τόσο τον υπολογιστή όσο και την οθόνη. 

Η μεγαλύτερη συμβολή του στην ιστορία των υπολογιστών όμως είναι άλλη. Ο Macintosh άλλαξε τα δεδομένα στον τρόπο χρήσης του υπολογιστή εισάγοντας το πρώτο γραφικό περιβάλλον και το πρώτο ποντίκι. Ίσως η ιδέα του graphical user interface να εμπνεύστηκε από το Xerox Alto, αλλά η δημιουργία της Apple δεν παύει να είναι η πρώτη που φέρνει στο κοινό τον τρόπο χειρισμού υπολογιστή, όπως τον ξέρουμε μέχρι και σήμερα. Πριν την κυκλοφορία του Macintosh η χρήση του υπολογιστή απαιτούσε γνώσεις κώδικα και εντολών, κάτι που ο νέος υπολογιστής της Apple κατέστησε περιττό.

Η επιτυχία του, από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε, εξασφάλισε ότι το μέλλον των υπολογιστών θα είχε πλέον γραφικό περιβάλλον εργασίας και ποντίκι. Οι ανταγωνιστές της Apple, και ιδίως η Microsoft, δεν άργησαν να υιοθετήσουν ένα παρόμοιο τρόπο διεπαφής στα συστήματά τους. Μεγάλο μέρος της εμπορικής επιτυχίας του Macintosh μπορεί να πιστωθεί και στην τρομερή διαφήμιση για τον υπολογιστή, η οποία προβλήθηκε κατά τη διάρκεια του Super Bowl δύο μέρες πριν την κυκλοφορία, στις 22 Ιανουαρίου 1982. Το, θρυλικό πλέον, διαφημιστικό spot σκηνοθέτησε ο Ridley Scott. Η διαφήμιση είναι ξεκάθαρα εμπνευσμένη από το 1984 του George Orwell και απεικονίζει τον Apple Macintosh ως την απάντηση στο κατεστημένο του Μεγάλου Αδερφού.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Macintosh μόνο αστεία μοιάζουν σήμερα αλλά για την εποχή τους ήταν πολύ δυνατά. Το πρώτο Mac εξοπλιζόταν με έναν επεξεργαστή από τη Motorola ο οποίος έτρεχε στα 8MHz (7,8336MHz για την ακρίβεια) και διέθετε επίσης 128KB RAM και 64KB ROM. Η ενσωματωμένη οθόνη ήταν μια ασπρόμαυρη CRT 9 ιντσών με ανάλυση 512×342 πίξελ. Αργότερα μέσα στο 1984 κυκλοφόρησε και ένα ανανεωμένο μοντέλο του Macintosh με περισσότερη μνήμη RAM, η οποία έφτανε τα 512KB.

Video Duration
1:04


Ο ειδικός τύπος της εποχής υποδέχθηκε τον Macintosh με διθυραμβικά σχόλια και αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή την επανάσταση που ερχόταν στο personal computing. Το μόνο αρνητικό που είχε να του καταλογίσει κάποιος ήταν η οθόνη του. Οι έγχρωμες οθόνες είχαν αρχίσεις να γίνονται πιο διαδεδομένες και πολλοί υπολογιστές τις υποστήριζαν, οπότε η ασπρόμαυρη οθόνη του Macintosh έμοιαζε μειονέκτημα.

Από εκείνη την ημέρα συμπληρώνονται σήμερα 36 χρόνια. Μπορεί ο υπολογιστής να έχει αλλάξει αρκετά, αλλά οι ιδέες του Macintosh ζουν ακόμα μέσα από τα PC μας. Το ποντίκι είναι το βασικό εργαλείο χειρισμού και το γραφικό περιβάλλον εργασίας υπάρχει παντού πλέον, όχι μόνο στους υπολογιστές.

36 χρόνια αργότερα εμείς έχουμε μόνο ένα πράγμα να προσθέσουμε: Ευχαριστούμε Mac, που έκανες τον χειρισμό του υπολογιστή ευκολότερο για όλους!