Σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια κυκλοφόρησαν τα Windows 1.0

Περίληψη: Η πρώτη έκδοση του λογισμικού που θα γινόταν το πιο δημοφιλές στον κόσμο κυκλοφόρησε σαν σήμερα. Στις 20 Νοεμβρίου 1985 η Microsoft έκανε διαθέσιμα τα Windows 1.0

Τα… παράθυρα γίνονται σήμερα 35 χρονών! Ποια παράθυρα; Μα, του υπολογιστή σου φυσικά, καθώς στις 20 Νοεμβρίου 1985 η Microsoft θα έκανε διαθέσιμο το λειτουργικό σύστημα Windows για πρώτη φορά. Η έκδοση Windows 1.0 ήταν η πρώτη φορά που η εταιρία προσέφερε γραφικό περιβάλλον εργασίας. Μπορεί η Microsoft να μην ήταν η πρώτη που προσέφερε κάτι τέτοιο, αλλά το λειτουργικό της εξελίχθηκε γρήγορα στη νούμερο ένα επιλογή στο χώρο των υπολογιστών.

Αν κοιτάξεις τα διάφορα screenshot από την έκδοση Windows 1.0 δεν θα βρεις και πολλές ομοιότητες, τα βασικά συστατικά του desktop όμως είναι εκεί. Η πρώτη έκδοση των Windows έτρεχε σε MS-DOS και ένα από τα πολύ δυνατά χαρακτηριστικά του OS ήταν το multi-tasking. Ένας χρήστης των Windows 1.0 μπορούσε να έχει ταυτόχρονα ανοιχτά περισσότερα από ένα παράθυρα, κάτι που διαφοροποιούσε το λειτουργικό της Microsoft από τον ανταγωνισμό.

Windows 1.0 Release 01


Ίσως ακόμα πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ήταν η εκτεταμένη χρήση ποντικιού, την οποία «απαιτούσε» το λειτουργικό για ευκολότερη πλοήγηση. Παρότι πολλοί επέκριναν την επιλογή της Microsoft να εστιάσει στη χρήση ποντικού στα Windows 1.0, το mouse έκανε πολύ πιο εύκολη τη χρήση του υπολογιστή, σε σχέση με τη συνεχή χρήση του πληκτρολογίου. Για να τρέξει κανείς Windows 1.0 το 1985 απαιτούνταν δύο δισκέτες floppy και 192ΚΒ RAM.

Παρά τις καινοτομίες τους, η κυκλοφορία των Windows 1.0 δεν συνοδεύτηκε με τεράστια εμπορική επιτυχία, που ίσως να περίμενε η Microsoft . Η έλευση των Windows 1.0 όμως έδωσε την ευκαιρία στη Microsoft να απομακρυνθεί από το hardware και να δώσει έμφαση στο software, «κατακτώντας» τελικά τον κόσμο των υπολογιστών.

Windows 1.0 Release 01


Τα Windows 1.0 ακολούθησε η έκδοση Windows 2.0 που κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 1987. Η εταιρία όμως θα συνέχιζε να υποστηρίζει το πρώτο λειτουργικό της με γραφικό περιβάλλον για 16 ακόμα χρόνια, καθώς το support για τα Windows 1.0 σταμάτησε το 2001! Αυτή είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια υποστήριξη που έχει προσφέρει ποτέ η Microsoft σε κάποιο από τα λειτουργικά της συστήματα.

Εσύ ποιο λειτουργικό Windows «έτρεχες» στο πρώτο σου υπολογιστή;