Threadripper 3990X: Το desktop «τέρας» της AMD έρχεται το 2020

Περίληψη: Η ολομέτωπη επίθεση της AMD στο desktop συνεχίζεται ακάθεκτη, καθώς, η εταιρία ανακοίνωσε πως εντός του 2020 θα κυκλοφορήσει ο Threadripper 3990X επεξεργαστής με 64 πυρήνες.

Η έλευση των Ryzen από την AMD έφερε αναταραχή στο κομμάτι των desktop υπολογιστών, με την Intel να έχει για πρώτη φορά σοβαρό ανταγωνισμό μετά από χρόνια. Εκτός από τους Ryzen, η AMD ανακοίνωσε το 2017 και τους Threadripper επεξεργαστές για το HEDT (High-End Desktop) κοινό. 

Πρόσφατα είχαμε την ανακοίνωση των νεότερων μοντέλων της σειράς: Threadripper 3960X και Threadripper 3970Χ. Οι δύο νέοι επεξεργαστές διαθέτουν 24 και 32 πυρήνες αντίστοιχα. Και οι δύο κυριαρχούν σε επιδόσεις έναντι των αντίστοιχων προτάσεων της Intel μετά από σχετικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν. Η AMD, όμως, θα μεγαλώσει κι άλλο την ψαλίδα το 2020, καθώς, ανακοίνωσε πως μέσα στη νέα χρονιά θα κυκλοφορήσει ο Threadripper 3990X, ο οποίος θα διαθέτει 64 πυρήνες!

Η AMD δεν προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση του προϊόντος, απλώς μας ενημέρωσε για τα σχέδιά της στην HEDT κατηγορία στο άμεσο μέλλον. Οπότε, δεν γνωρίζουμε τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του επερχόμενου επεξεργαστή. Μάθαμε όμως κάποια βασικά στοιχεία, πέρα από των αριθμό των πυρήνων. Η AMD ανακοίνωσε πως ο 3990X θα διαθέτει 128 threads και 288MB L3 cache! Μάθαμε επίσης πως ο Threadripper 3990X θα έχει TDP 280W. Για τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, όπως ο χρονισμός και ο αριθμός των PCIe lanes, θα πρέπει να περιμένουμε την κυκλοφορία του νέου επεξεργαστή για να τα μάθουμε.

Το μόνο που μένει να δούμε τώρα είναι αν «χωράει» στη γκάμα ακόμα ένα μοντέλο. Αν προσέξουμε την αρίθμηση της σειράς, είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει χώρος και για τον… Threadripper 3980X. Αν όντως υπάρξει ένα μοντέλο ακόμα, αυτό προβλέπεται πως θα έχει 48 πυρήνες και 96 threads. Ακόμα τίποτα δεν είναι γνωστό για αυτόν, όμως, μόνο φήμες υπάρχουν προς το παρόν.

Αν προκύψει κάτι νεότερο, να είσαι σίγουρος ότι θα σε ενημερώσουμε, γι’ αυτό, μείνε συντονισμένος στο Public Blog.