Τι νέο έρχεται στα Windows 11;

Περίληψη: Η Microsoft συνεχίζει την εξέλιξη των Windows 11, ακριβώς όπως έκανε τόσα χρόνια και με τα Windows 10. Τι έρχεται στα επόμενα updates του νέου λειτουργικού συστήματος;

Τα Windows 11 αποτελούν τη φυσική συνέχεια των Windows 10. Πολλοί είναι αυτοί που αποκαλούν τα Windows 11 απλώς ένα "facelift" των 10, και σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν άδικο, μιας και οι "εσωτερικές" διαφορές τους είναι αόρατες στον απλό χρήστη και, εν πολλοίς, αδιάφορες σε παλαιότερους υπολογιστές. Η Microsoft, όμως, δεν βλέπει τα Windows 11 με τον ίδιο τρόπο· η εξέλιξη συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και σύντομα θα έχουμε νέες λειτουργίες και νέα υποσυστήματα στο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα. Ας δούμε τα πιο σημαντικά.

Volume

Μέχρι τώρα, τα Windows 11 χρησιμοποιούν τον ίδιο "δείκτη" για την ένταση του ήχου, όταν την αλλάζεις με αντίστοιχα πλήκτρα και όχι με το ποντίκι από το εικονίδιο του tray. Αυτός ο "δείκτης" εμφανίζεται στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης και η σχεδίασή του δείχνει παράταιρη από τις στρογγυλεμένες γωνίες του interface των 11. Σε επερχόμενο update, όμως, ο δείκτης θα ανανεωθεί και θα αποκτήσει κι αυτός σχεδίαση ανάλογη, ενώ θα μετακομίσει από το πάνω αριστερό μέρος της οθόνης στο κέντρο, χαμηλά, ακριβώς πάνω από την taskbar.

Task Manager

Ελληνιστί, "Διαχείριση Εργασιών", ο task manager αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να βλέπουμε όλα τα προγράμματα που τρέχουν ανά πάσα στιγμή, το φόρτο του επεξεργαστή και της μνήμης, τη λειτουργία των σκληρών δίσκων, αλλά και της GPU, ενώ μπορείς και να ρυθμίσεις ποια προγράμματα ξεκινούν κατά την εκκίνηση του υπολογιστή. Η τελευταία φορά που ανανεώθηκε ο task manager ήταν όταν κυκλοφόρησαν τα Windows 10, πριν από κοντά 7 χρόνια. Τώρα έρχεται η ώρα να αποκτήσει ακόμη πιο σύγχρονο interface, το οποίο συμβαδίζει με την αισθητική των Windows 11, ενώ μάλιστα θα διαθέτει και "dark mode". Κατά τα άλλα, η λειτουργικότητά του παραμένει ίδια.

Notepad

Ίσως το πιο απλό πρόγραμμα που έρχεται μαζί με τα Windows, το notepad συντροφεύει το λειτουργικό της Microsoft από την πρώτη του έκδοση! Από τις πρώτες εκδόσεις, το Notepad έχει μείνει ίδιο, απλώς ακολουθώντας τις αισθητικές αλλαγές του ίδιου του interface της εκάστοτε έκδοσης. Τώρα, όμως, η Microsoft αποφάσισε να του δώσει λίγες παραπάνω ικανότητες, αλλά και ένα ελαφρύ make-over. Το νέο Notepad θα διαθέτει dark mode, βελτιωμένο μενού στο δεξί κλικ, καλύτερο search και replace, αλλά και undo / redo με περισσότερα "βήματα", μιας και μέχρι τώρα έχει ένα. Βέβαια, δεν αποκτά tabs ή περισσότερες δυνατότητες επεξεργασίας κειμένου, μιας και υπάρχει ακόμη και το WordPad, αλλά τουλάχιστον ανανεώνεται.

Media Player

Θυμάσαι τον θρυλικό Windows Media Player των περασμένων δεκαετιών; Τώρα η Microsoft αποφάσισε να "αναστήσει" τον media player αυτόν και να τον φέρει στο παρόν, δίνοντάς του σύγχρονες λειτουργίες. Το Groove Music το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα θα αντικατασταθεί και ο νέος Media Player θα μπορεί να παίξει και βίντεο, επομένως θα αντικαταστήσει και το "Films & TV", αλλά θα φύγει και ο παλιός Media Player ο οποίος υπάρχει μέχρι σήμερα στα Windows! Ο νέος Media Player φαίνεται μοντέρνος και σύγχρονος και αυτό είναι το σκεπτικό της Microsoft: να φέρει τον παλιό καλό WMP στο παρόν και όχι, όπως έκανε με τα άλλα apps, να φτιάξει κάτι νέο, φορτωμένο με λειτουργίες οι οποίες δεν ενδιαφέρουν κανέναν και απλώς περιπλέκουν χωρίς λόγο το πρόγραμμα.

Android Apps

Προφανώς, αυτό είναι το μεγαλύτερο "νέο". Το έχουμε ξαναγράψει αλλά τώρα φαίνεται πως έφτασε η στιγμή να το δούμε στην πράξη. Το υποσύστημα δοκιμάζεται στο Insider Channel εδώ και μήνες και η "πρεμιέρα" του πλησιάζει. Πότε; Ίσως και πριν το μεγάλο update το οποίο αναμένεται μέσα στην άνοιξη.