Το πρώτο update των Windows 11 έρχεται! Μάθε τα πάντα για αυτά!

Περίληψη: Το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft ετοιμάζεται για το πρώτο του facelift. Εσύ ξέρεις τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που φέρνουν τα Windows 11;

Τα Windows έχουν περάσει από πολλά στάδια, έχουν δει πολλές ανανεώσεις και updates, και παρ' όλα αυτά, έχουν καταφέρει κι έχουν κρατήσει τη βασική τους λειτουργικότητα από τα Windows 95 μέχρι και τα σημερινά Windows 11. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως μένουν στάσιμα και πως δεν υπάρχουν διαφορές. Η Microsoft φροντίζει να κρατά το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα του πλανήτη (τουλάχιστον όσον αφορά desktop και laptop PCs) ενημερωμένο και σύγχρονο. Κάθε νέα έκδοση έρχεται με νέες λειτουργίες και σύγχρονα χαρακτηριστικά, τα οποία συμβαδίζουν με τις ανάγκες και τις τάσεις κάθε εποχής. Επίσης, μερικές φορές, είναι αναγκαία η οπτική ανανέωση ενός λειτουργικού συστήματος, όχι γιατί υπάρχει κάποιος πρακτικός λόγος αλλά γιατί απλά… οι άνθρωποι βαριόμαστε γρήγορα!

Όλα αυτά αντικατοπτρίζονται στα Windows 11, την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος, το οποίο σε λίγο καιρό, μπορεί και σε λίγες μέρες, ετοιμάζεται να δεχθεί το πρώτο μεγάλο update, παρά το γεγονός πως κυκλοφόρησε μόλις τον Οκτώβριο tτου 2021!

Η Microsoft βέβαια έκανε ένα πολύ ριψοκίνδυνο βήμα: απέκλεισε πολλά παλιά PC από την αναβάθμιση σε Windows 11, και ο λόγος είναι η ασφάλεια. Παράλληλα και στην ίδια λογική με αυτό, δεν υπάρχει έκδοση 32-bit για τα Windows 11. Πολλοί είναι, λοιπόν, αυτοί που λοιδορούν το νέο λειτουργικό, λέγοντας είτε πως είναι ίδιο με τα Windows 10 αλλά με άλλη όψη, είτε πως είναι χειρότερο από τα Windows 10. Μάλλον, όμως, όλοι αυτοί ακολουθούν την παροιμία "όσα δε φτάνει η αλεπού…" και πιθανότατα δεν έχουν "πιάσει στα χέρια τους" τα Windows 11. Η αλήθεια είναι πως τα Windows 11 έχουν πολλά νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες, είναι δομημένα για να ταιριάζουν τόσο σε σύγχρονους υπολογιστές όσο και σε ισχυρά tablets, όπως τα Surface Pro της ίδιας της Microsoft, αλλά και στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής των "apps" και του "mobile".

Tα πιο ενδιαφέροντα νέα χαρακτηριστικά στα Windows 11

Νέο Windows 11 Start menu

Το Start menu είναι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία του user interface των Windows. Κάθε έκδοσή του αφήνει κάποιους χαρούμενους και κάποιους δυσαρεστημένους, τόσο που υπάρχουν και αρκετά "εναλλακτικά" προγράμματα για Start menu, τα οποία αναβιώνουν τη μορφή των Start menus παλαιότερων εκδόσεων, μέχρι και των Windows 95! Το Start menu των Windows 11, όμως, είναι αρκετά διαφορετικό από ότι έχουμε συνηθίσει. Κατ' αρχήν είναι απλοποιημένο, έχει μόνο δύο μεγάλες περιοχές, τα Pinned και τα Recommended, δηλαδή τα προγράμματα που έχεις "καρφώσει" (πιθανότατα αυτά που χρησιμοποιείς πιο συχνά) αλλά και τις προτάσεις των Windows με βάση τα προγράμματα ή και αρχεία που χρησιμοποιείς πιο συχνά αλλά δεν έχεις "καρφώσει"! Αν θες να δεις τη γνώριμη λίστα με όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα, υπάρχει το κατάλληλο πλήκτρο.

Νέο Action Center

Οι "ειδοποιήσεις" των Windows 10 εμφανίζονταν στην "πλαϊνή" μπάρα, η οποία στο κάτω μέρος είχε το λεγόμενο "action center". Στα Windows 11, το Action Center έχει απεμπλακεί από τις ειδοποιήσεις και στέκεται μόνο του. Απλά πατάς το ενιαίο, πλέον, πλήκτρο Wi-Fi / Volume / Μπαταρία που βρίσκεται δίπλα από το ρολόι, στο tray, και θα σου ανοίξει το νέο Action Center με επιλογές, εκτός της έντασης, της φωτεινότητας της οθόνης, της μπαταρίας, του Wi-Fi, Bluetooth, Flight mode, και όλα τα υπόλοιπα, ενώ υπάρχει και κουμπάκι για τα Settings!

File Explorer

Ο Explorer των Windows 11 διατηρεί την βασική λειτουργικότητα, αλλά έρχεται με μερικές βελτιώσεις για να γίνει πιο εύχρηστος. Όχι, δεν έχει αποκτήσει tabs – και ούτε πρόκειται, απ' ότι φαίνεται. Η Microsoft θέλει να τον κάνει πιο minimal και ειδικά στο "context menu", δηλαδή το μενού που εμφανίζεται όταν κάνεις δεξί κλικ πάνω σε κάποιο αρχείο ή φάκελο. Πολλά προγράμματα έχουν την κακή τάση να προσθέτουν εντολές στο context menu, με αποτέλεσμα στους περισσότερους υπολογιστές να είναι τεράστιο και να μη μπορείς να βρεις αυτό που θέλεις. Λοιπόν, τα cut, copy, delete και rename έχουν αποκτήσει τα δικά τους εικονίδια πάνω πάνω, ενώ τη θέση τους διατηρούν οι βασικές επιλογές. Αν θες να τις δεις όλες, θα πρέπει να πας κάτω κάτω και να πατήσεις "Show more options"! Αυτό κρατάει το context menu μικρό και λειτουργικό.

Settings

Τα Settings είναι μια πονεμένη ιστορία. Από την πρώτη προέκδοση των Windows 10, η Microsoft προσπαθεί, σιγά σιγά, να μεταφέρει όλες τις λειτουργίες του παλιού Control Panel στο Settings, και επιτέλους να το στείλει στη… σύνταξη. Όλα αυτά τα χρόνια, η διαδικασία συνεχίζεται, αργά και βασανιστικά. Και ναι, ακόμη υπάρχει, θαμμένο κάπου στο βάθος, και το απομεινάρι του Control Panel. Το Settings, όμως, είναι ένα επανασχεδιασμένο πρόγραμμα, το οποίο ακολουθεί μια νέα λογική στην κατηγοριοποίηση των διαφόρων ρυθμίσεων και αφήνει στην άκρη την παλιά λογική. Οι ρυθμίσεις του λειτουργικού πλέον είναι πιο σωστά οργανωμένες, ενώ και το search είναι πιο εύχρηστο.

Updates

Μέσα σε όλα, η Microsoft βελτίωσε δραματικά το "πακετάρισμα" των updates και πλέον γίνονται πιο γρήγορα και μάλιστα το σύστημα σε πληροφορεί για τον αναμενόμενο χρόνο που θα διαρκέσει ένα update. Επίσης, τα updates είναι κατά 40% μικρότερα σε μέγεθος, οπότε και το download είναι πιο γρήγορο. Τέλος, δεν πρόκειται να κάνουν restart τον υπολογιστή χωρίς να ερωτηθείς, εξαλείφοντας και το μόνιμο πρόβλημα των παλαιότερων εκδόσεων!

Snap

Το Snap είναι το "κόλπο" που κόλλαγες τα παράθυρα στις άκρες της οθόνης και μπορούσες να μοιράσεις την επιφάνεια της οθόνης σε δύο παράθυρα. Τώρα μπορείς να κάνεις το ίδιο αλλά με περισσότερες διατάξεις. Μπορείς να έχεις τρία παράθυρα κάθετα, ένα κάθετο και δύο οριζόντια, ή όποια άλλη διάταξη σε βολεύει! Το Snap Assist είναι εκεί για να σε βοηθήσει, και εμφανίζεται όταν αφήσεις το βελάκι πάνω από το πλήκτρο του maximize!

Android Apps

Δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη, αλλά πολύ σύντομα τα Windows 11 θα έχουν ειδικό υποσύστημα το οποίο θα σου επιτρέπει να τρέχεις apps για Android, μέσα από τα ίδια τα Windows, σε παράθυρο! Μάλιστα, η Microsoft συνεργάζεται με την Amazon και θα έχεις πρόσβαση σε όλα τα apps που βρίσκονται στο Amazon Store!

Accessories

Πολλά μικρά προγράμματα που έρχονται μαζί με τα Windows έχουν δεχθεί βελτιώσεις. Για παράδειγμα, το Paint, το Notepad, το Task Manager, αλλά και το Media Player έχουν εκσυγχρονιστεί και έχουν αποκτήσει ανανεωμένη όψη και περισσότερες δυνατότητες!

Σύντομα θα κυκλοφορήσει το νέο μεγάλο update των Windows 11, το οποίο θα φέρει πολλές νέες δυνατότητες και λειτουργίες. Για να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες του νέου λειτουργικού συστήματος, θα πρέπει να έχεις έναν υπολογιστή τελευταίας γενιάς. Βρες τον υπολογιστή των ονείρων σου στα ράφια του Public και απόλαυσε τα νέα Windows 11 χωρίς περιορισμούς!