Xe DG1: Η πρώτη κάρτα γραφικών της Intel είναι γεγονός

Περίληψη: Η Intel προετοιμάζει το έδαφος για την είσοδό της σε ακόμα μία κατηγορία προϊόντων, αυτή των ανεξάρτητων καρτών γραφικών. Στη CES είδαμε το πρώτο δείγμα αυτής της προσπάθειας, την Intel Xe DG1 GPU.

Στα computing νέα που μας ήρθαν από την CES 2020, το ενδιαφέρον μονοπώλησε η AMD με την ανακοίνωση των Ryzen 4000. Ο μεγάλος της αντίπαλος, η Intel, δεν είχε κάτι να μας δείξει σε αυτό τον τομέα, είχε όμως κάτι φρέσκο στην κατηγορία των καρτών γραφικών. Ναι, καλά διάβασες, η Intel είναι πολύ κοντά στην κυκλοφορία ανεξάρτητων καρτών γραφικών, που θα ανταγωνιστούν την AMD και την Nvidia. Στην CES είδαμε για πρώτη φορά την Intel Xe DG1, ένα πρώτο δείγμα από τη μελλοντική γκάμα της Intel.

Η κάρτα, που βλέπεις και στις φωτογραφίες, προορίζεται για χρήση από developers και δεν είναι τελικό προϊόν. Σκοπός είναι να αποκτήσουν οικειότητα με την αρχιτεκτονική της Intel οι δημιουργοί εφαρμογών και παιχνιδιών. Έτσι, όταν οι κάρτες φτάσουν στα χέρια των καταναλωτών, τα προγράμματα θα είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν τις νέες κάρτες γραφικών της Intel.

Η Xe DG1 διαθέτει αρκετά μικρή κατασκευή με έναν μόνο ανεμιστήρα. Καταλαμβάνει 2 θέσεις επέκτασης σε έναν κλασικό desktop υπολογιστή και, από πλευράς συνδεσιμότητας, διαθέτει 3 θύρες DisplayPort και μία HDMI. Ο λόγος για το μικρό μέγεθος και τον έναν μόνο ανεμιστήρα είναι πως η DG1 προορίζεται ως μια πολύ οικονομική κάρτα γραφικών, η οποία δεν θα απαιτεί πολλή ενέργεια. Για τον ίδιο λόγο δεν υπάρχει και επιπλέον σύνδεση ρεύματος από το τροφοδοτικό. Η κάρτα παίρνει όλη της την ενέργεια από την θύρα PCIe.

Στον εκθεσιακό χώρο της Intel είδαμε την Xe DG1 να τρέχει διάφορα παιχνίδια, χωρίς όμως να δοθούν νούμερα απόδοσης. Η Intel δεν θέλησε να αποκαλύψει συγκεκριμένα στοιχεία μιας και η DG1 δεν προορίζεται για καθημερινή χρήση. Δεν αποκαλύφθηκε επίσης κανένα τεχνικό χαρακτηριστικό της κάρτας.

Η Intel δεν θέλησε να μοιραστεί ούτε πληροφορίες διαθεσιμότητας. Ξέρουμε όμως πως ένα από τα πρώτα προϊόντα, το οποίο θα εξοπλίζεται με Intel Xe γραφικά, θα είναι η σειρά mobile επεξεργαστών Tiger Lake. Τα πρώτα laptop με Tiger Lake επεξεργαστές αναμένονται στην αγορά προς το τέλος του 2020

Μέχρι τότε μείνε συντονισμένος στο Public Blog, για να μαθαίνεις ότι νεότερο παίζει στον χώρο της τεχνολογίας, και όχι μόνο.