YouTuber κατασκεύασε ένα PC που… αναπνέει

Περίληψη: Μία πραγματικά μοναδική κατασκευή υπολογιστή είδαμε στο YouTube κανάλι DIY Perks. Το PC που θα δεις σε αυτό το άρθρο… «αναπνέει».

Η ψύξη ενός υπολογιστή, είτε desktop είτε laptop, απαιτεί συνήθως την ύπαρξη ανεμιστήρων. Στους σταθερούς υπολογιστές συναντιέται συχνά και η επιλογή υδρόψυξης, η οποία όμως επίσης βασίζεται σε ανεμιστήρες για να ρίξει τη θερμοκρασία του ψυγείου. Η κατασκευή ενός πραγματικά αθόρυβου υπολογιστή ο οποίος θα ψύχεται παθητικά δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά ένας YouTuber το κατάφερε με μοναδικό τρόπο, κατασκευάζοντας έναν σταθερό υπολογιστή που «αναπνέει» και ψύχεται μέσω αυτής της διαδικασίας.

Το κανάλι DIY Perks μας έχει συνηθίσει σε εντυπωσιακά projects και PC Builds. Το νεότερο εγχείρημά του όμως ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Ο YouTuber πίσω από το κανάλι δημιούργησε ένα PC με εξαιρετικά δυνατά χαρακτηριστικά και το εξόπλισε με υδρόψυξη. Αντί για ανεμιστήρες στο ψυγείο όμως, δημιούργησε ένα κουτί υπολογιστή που μετακινεί συνεχώς αέρα στο κομμάτια του υπολογιστή, κατά κάποιο τρόπο σαν να αναπνέει, και τα ψύχει επαρκώς.

Video Duration
18:49


Το κουτί του PC που «αναπνέει» αποτελείται από δύο βασικούς χώρους. Στην κορυφή έχουμε το χώρο του υπολογιστή, ενώ ακριβώς από κάτω έχουμε τον «πνεύμονα» του συστήματος. Αυτός αποτελείται από τρεις σωλήνες που μέσα τους έχουν από έναν μαγνήτη. Οι τρεις μαγνήτες μετακινούν συνεχώς ένα μεγάλο πάνελ μπροστά-πίσω, αλλάζοντας κατεύθυνση κάθε φορά που πλησιάζουν στην άκρη. Ο αέρας που σπρώχνει αυτή η διαδικασία περνάει στο επάνω μέρος, ψύχει τα κομμάτια του υπολογιστή και μετά ξεφεύγει από την κορυφή. Όσο κι αν το περιγράψουμε όμως, δεν είναι αρκετό για να μεταφέρουμε το πόσο εντυπωσιακό είναι το project. Είναι σίγουρα πολύ πιο ενδιαφέρον να δεις το PC σε δράση και να παρακολουθήσεις όλη τη διαδικασία κατασκευής στο παραπάνω βίντεο.

Το PC του κατασκεύασε ο DIY Perks εξοπλίζεται με τον δωδεκαπύρηνο επεξεργαστή AMD Ryzen 9 5900X και την flagship κάρτα γραφικών Nvidia RTX 3080. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, κανένα από τα δύο κομμάτια δεν ξεπέρασε τους 60°C δείχνοντας πόσο αποδοτικά δουλεύει το σύστημα ψύξης. Το μόνο αρνητικό είναι ο τεράστιος χώρος που απαιτείται για να μετακινηθεί όλος αυτός ο όγκος αέρα. Βέβαια, δεν περιμένουμε πως αυτή η τεχνική θα χρησιμοποιηθεί ποτέ σε οικιακούς σταθερούς υπολογιστές. Πρόκειται απλώς για ένα εξαιρετικά ευρηματικό δημιούργημα που τράβηξε την προσοχή μας ακριβώς γιατί πρόκειται για κάτι πρωτότυπο και καινούργιο.