Convertible ή κλασικό laptop; Όσα χρειάζεται να ξέρεις

Περίληψη: H επιλογή ενός νέου laptop δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση. Πολλές διαφορετικές διαστάσεις, πολλά επίπεδα...

H επιλογή ενός νέου laptop δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση. Πολλές διαφορετικές διαστάσεις, πολλά επίπεδα εξοπλισμού, πολλές κατηγορίες τιμής έκαναν και κάνουν την έρευνα αγοράς πολύπλοκή.

Ίσως μάλιστα αυτή η επιλογή να έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολημε την προσθήκη στην εξίσωση των Convertible φορητών ,που αποτελούν την πιο hot κατηγορία τα τελευταία χρόνια. Μην ανησυχείς, όμως, εμείς είμαστε εδώ, για να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη και να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις: Convertible ή κλασικό laptop;

Αυτό που κάνει ένα laptop convertible είναι η δυνατότητά του να συνδυάζει δύο διαφορετικές λειτουργίες: αυτή του φορητού υπολογιστή και εκείνη του tablet. Για αυτόν ακριβώς το λόγο θα δεις πολλές φορές τα Convertible να αναφέρονται και ως 2-σε-1 (2-in-1). Ένα κλασσικό laptop μπορεί να μην προσφέρει αυτή την δυνατότητα, όμως αυτό που χάνεις σε ευελιξία, το κερδίζεις σε εξειδίκευση. Έτσι μπορεί να σου προσφέρει λύση που να είναι καλύτερα προσαρμοσμένη στις ανάγκες σου, είτε αυτές αφορούν την εργασία, είτε τη διασκέδαση.

Μέγεθος οθόνης

Σε ότι αφορά το μέγεθος της οθόνης ένα κλασικό laptop δεν έχει περιορισμούς και μπορείς να βρεις laptop από τις 9-10 ίντσες μέχρι τις 17+ ίντσες. Αντίθετα τα Convertible προσπαθούν να συνδυάσουν παραγωγικότητα και φορητότητα και τα περισσότερα διαθέτουν οθόνες από 12-14 ίντσες, αφού κανείς δεν έχει όρεξη να περιφέρεται με ένα Convertible 17 ιντσών και 3 κιλών, εν είδει tablet στο χέρι.

Επιδόσεις

Καθώς τα κλασικά laptop δεν έχουν περιορισμό στις διαστάσεις, αντιμετωπίζουν και λιγότερους περιορισμούς ως προς το hardware που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Αν είσαι gamer υψηλών απαιτήσεων, μηχανικός που χρησιμοποιείς προγράμματα CAD/CAM ή μοντέρ που επεξεργάζεσαι αρχεία βίντεο 4Κ, το hardware που χρειάζεσαι για αυτές τις δουλειές θα το βρεις μόνο σε ένα κλασσικό laptop, αν και σιγά σιγά και τα Convertible προσπαθούν να συνδυάσουν την ευελιξία με τις υψηλές επιδόσεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Surface Book 2 της Microsoft.

Φορητότητα/Ευελιξία

Αν και μια συγκεκριμένη υποκατηγορία των κλασικών laptop – εκείνη των Ultra Portable –έχει τα πρωτεία αν το ζητούμενο είναι η ελαχιστοποίηση του βάρους και του όγκου του φορητού, εντούτοις τα Convertible κερδίσουν χάρη στην προσαρμοστικότητά τους.

Eξοπλισμένα με μεντεσέδες, που επιτρέπουν την περιστροφή της οθόνης κατά 360°, σου επιτρέπουν και να μετατρέψεις το Convertible από laptop σε tablet, με μία κίνηση, αλλά και να το χρησιμοποιήσεις στις ενδιάμεσες θέσεις – stand και tent – που διευκολύνουν όταν θέλεις να κάνεις μία παρουσίαση, να γράψεις κάτι με μια γραφίδα, ή να δεις μία ταινία. Αν μάλιστα το Convertible σου έχει και αποσπώμενη οθόνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σκέτο, χωρίς πληκτρολόγιο, ως κανονικό tablet, τότε κερδίζει και σε φορητότητα.

Κόστος

Δεδομένης της πολυπλοκότητας που έχει η κατασκευή του μεντεσέ της οθόνης ενός Convertible, αν συγκρίνουμε ένα κλασσικό laptop και ένα Convertible ίδιων προδιαγραφών, το Convertible θα είναι πάντα πιο ακριβό. Αν πάλι βάλουμε στο παιχνίδι τις υποκατηγορίες των κλασικών laptop από τα Ultra Portable μέχρι τα Gaming laptop, τότε η εικόνα αντιστρέφεται.

Εν τέλει, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Ένα Convertible θα σου προσφέρει πάντα μεγαλύτερη ευελιξία (και κάποιες φορές και φορητότητα) από ένα κλασικό φορητό, όμως θα σε περιορίζει ως προς το μέγεθος και ενδεχομένως την ισχύ του hardware. Σε κάθε περίπτωση, είτε επιλέξεις να αγοράσεις Convertible είτε κλασικό laptop, στο public.gr και στα καταστήματα Public θα βρεις σίγουρο το φορητό που θα ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες.