Του έχουν αποδοθεί πολλοί χαρακτηρισμοί: τυχοδιώκτης, πληθωρικός, χαρισματικός συγγραφέας - όλοι ορθοί αλλά σίγουρα δεν αρκούν για να περιγράψουν τον sui generis Daniel Chavarria, τη μυθική αυτή μορφή των λατινοαμερικανικών γραμμάτων.
Ο «El Chava», για τους φίλους, αποχαιρέτισε την περιπετειώδη ζωή του την Παρασκευή 6 Απριλίου 2018, σε ηλικία 85 ετών. Γεννήθηκε στην Ουρουγουάη, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε στην Κούβα. Μπάρκαρε σε μικρή ηλικία, διέσχισε την Ευρώπη δουλεύοντας ως ναύτης, φορτοεκφορτωτής, ξεναγός, μεταφραστής, χρυσοθήρας, λαθρέμπορος τσιγάρων και αλκοόλ... ζωή χειμαρρώδης που γλαφυρά αποτυπώνεται και στο χαρτί.
Βρήκε καταφύγιο στη ζούγκλα του Αμαζονίου και συνδέθηκε με το κίνημα ανταρτών του Φιντέλ Κάστρο - δεν δίστασε να πραγματοποιήσει ως και αεροπειρατεία (!) για να φτάσει έως την Κούβα, όπου έζησε από το 1969 μέχρι και το τέλος της ζωής του, υποστηρίζοντας το όραμα του Κάστρο.
Ο γοητευτικός παραμυθάς δίδαξε αρχαία ελληνικά, λατινικά και κλασική φιλολογία και, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, δεν είχε γράψει ούτε μία γραμμή τα πρώτα πενήντα χρόνια της ζωής του.
Πρώτη ύλη για τα βιβλία του - τι άλλο - η μυθιστορηματική ζωή του, όμως το πάθος του για τις γλώσσες και η συνεχής μελέτη των κλασικών, αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων, πλούτισε τη γραφή του ακόμα και στις πιο τρελές περιπέτειες. Κάθε σελίδα και μια έκπληξη, ενώ οι κατακτήσεις όμορφων γυναικών δεν έχουν τέλος.
Τα βιβλία του στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Opera και φιλοξενούνται
στη βιβλιοθήκη των Public.
[gallery size="full" ids="59439,59437,59440"]
«
Το κόκκινο στο φτερό του παπαγάλου», «
Χαιρετίσματα στο θείο», «
Το έκτο νησί», «
Πρίαπος», «
Κάποτε στη Μαδρίτη», «
Αν με ξαναδείτε γράφτε μου», μερικοί από τους τίτλους.
[gallery size="full" ids="59435,59438,59436"]
Σε όλα του τα βιβλία σχολιάζει, μέσα από τους ήρωες και τις περιπέτειές τους, τις κοινωνικές ανατροπές στη Νότια Αμερική, τις πληγές της αποικιοκρατίας, τα πολιτικά σκάνδαλα και την κρίση αξιών.
«
Πανέξυπνο και σπινθηροβόλο, γοητευτικό και απολαυστικό μέχρι την τελευταία του σελίδα», γράφει ο μεταφραστής Κρίτων Ηλιόπουλος, που προλογίζει το προτελευταίο του βιβλίο, «
Για τα μάτια σου».
«
Ο Chavarria δεν είναι ένας συνηθισμένος συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας. Οι ιστορίες του κινούνται στα όρια μεταξύ κοινωνικοπολιτικού και αστυνομικού μυθιστορήματος. Ο κόσμος περνάει (πραγματικά) καλά με τις ιστορίες του, ο ίδιος δείχνει να το διασκεδάζει (ας μη λησμονούμε ότι άρχισε να γράφει μετά τα 50 του) οπότε ίσως αυτό να είναι που μετράει περισσότερο», συμπληρώνει.
Στο τελευταίο του πόνημα, «
Είδα να φτάνει ένας γέρος», μια απίθανη περιπέτεια, ο Τσαβαρία δίνει ένα μάθημα ζωής, λέγοντας κάτι φαινομενικά αυτονόητο που όμως τόσο εύκολα ξεχνάμε: ότι η ζωή είναι για να την ζούμε. Και σίγουρα ο θεότρελλος Λατινοαμερικάνος κάτι ήξερε παραπάνω...