Dick Dale: Έφυγε ο «πατέρας» της surf rock κιθάρας

Περίληψη: Έγινε ξακουστός για τη διασκευή του ελληνικού τραγουδιού «Μισιρλού», όταν αυτό επιλέχθηκε από τον Quentin...

Έγινε ξακουστός για τη διασκευή του ελληνικού τραγουδιού «Μισιρλού», όταν αυτό επιλέχθηκε από τον Quentin Tarantino ως μουσικό θέμα στην ταινία Pulp Fiction (1994).

Ο θρυλικός κιθαρίστας Dick Dale έφυγε από τη ζωή στα 81 του χρόνια. Ήταν ο καλιφορνέζος μουσικός που επινόησε τον όρο «surf rock κιθάρα», εκείνο το χαρακτηριστικό στυλ παιξίματος που - για τους γνωρίζοντες- ισοδυναμεί με τον υψηλό ήχο και τις έντονες αντηχήσεις. 

Ο Dale -το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Richard Monsour- έγινε κυρίως γνωστός ως επικεφαλής του συγκροτήματος The Del Tones στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Δεινός surfer, με καταγωγή από το Λίβανο, γεγονός που εξηγεί ότι πειραματίστηκε έντονα με τις μεσανατολικές μελωδικές κλίμακες, τις οποίες γνώριζε καλά.

Γεννήθηκε στη Βοστόνη και μεγάλωσε στο Quincy της Μασαχουσέτης, πόλη με ευδιάκριτη κοινότητα λιβανέζων μεταναστών. Εκεί έμαθε και τη «Μισιρλού», ένα προπολεμικό τραγούδι που πρωτοδισκογραφήθηκε από τον γνωστό τότε στην Αμερική Τέτο Δημητριάδη (1927), αλλά η μελωδία του ήταν ήδη γνώριμη στην ανατολική Μεσόγειο. 

Ο Dale μπήκε στη δισκογραφία το 1958 με το «Ooh-Whee-Marie» και γνώρισε την πρώτη του μικρή επιτυχία το 1961 με το «Let's Go Trippin». Τη «Misirlou» την έβγαλε μεν σε single 45 στροφών το 1962, δεν είχε όμως καμία εμπορική τύχη -κάτι που ισχύει γενικότερα για την καριέρα του, αφού η μόνη άλλη φορά που μπήκε στα αμερικάνικα charts ήταν το 1963 με το «The Scavenger».

Παρά το, κατά γενική ομολογία, underground προφίλ του, ο Dale αναγνωρίστηκε ως σπουδαίος κιθαρίστας και υπήρξε εξαιρετικά επιδραστικός σε ένα μεγάλο φάσμα της εξέλιξης του rock 'n' roll, από το αμερικάνικο punk, μέχρι και το heavy metal. 

Βρείτε τους δίσκους του στο κοντινότερο κατάστημα Public και το public.gr!