Διεθνής ημέρα Jazz: Ζήσε τα μοναδικά ακούσματά της με όλες σου τις αισθήσεις

Περίληψη: Από το 2011, και κάθε χρόνο έκτοτε, η 30η Απριλίου αναγνωρίζεται από την UNESCO ως η...

Από το 2011, και κάθε χρόνο έκτοτε, η 30η Απριλίου αναγνωρίζεται από την UNESCO ως η παγκόσμια ημέρα της Jazz μουσικής. Η International Jazz Day είναι μία έμπνευση του αμερικανού μουσικού και πρέσβη καλής θελήσεως της UNESCO, Herbie Hancock. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ανάδειξη της μεγάλης ιστορίας της Jazz και οι ιδέες που προάγονται μέσα από αυτή.

Η φετινή εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Sydney της Αυστραλίας και θα περιλαμβάνει μουσικούς από όλο τον κόσμο. Επειδή όμως η Αυστραλία πέφτει λίγο μακριά, μπορείς να βιώσεις τη Jazz με κάθε δυνατό τρόπο, μέσα από CD, βινύλια, ταινίες αλλά και βιβλία που θα βρεις στο Public.

Δίσκοι

Ο δίσκος Kind Of Blue αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ της Jazz μουσικής και είναι μέχρι και σήμερα ένα από τα κορυφαία σε πωλήσεις. Από πολλούς κριτικούς θεωρείται ως ο καλύτερος Jazz δίσκος όλων των εποχών και η επιρροή του είναι εμφανής σε πολλά είδη μουσικής πέρα από τη Jazz.

Στο Public μπορείς να βρεις το αριστούργημα του Miles Davis τόσο σε CD όσο και σε βινύλιο. Για τους πραγματικούς συλλέκτες όμως υπάρχει και η συλλογή Kind Of Blue Deluxe 50th Anniversary Collector's Edition η οποία περιλαμβάνει επιπλέον τραγούδια και DVD με ντοκιμαντέρ για τον Miles Davis.

Παρόμοια αγάπη από πολλούς κριτικούς είχε γνωρίσει και ο John Coltrane για τον δίσκο του A Love Supreme. Ο σπουδαίος σαξοφωνίστας χρειάστηκε μόνο μία επίσκεψη στο στούντιο για να ηχογραφήσει όλο τον δίσκο! Στη συλλογή A Love Supreme: Deluxe Edition μπορείς να βρεις όλα τα αυθεντικά τραγούδια αλλά και πολλές εναλλακτικές ηχογραφήσεις του ιδιαίτερου αυτού δίσκου.

Η Jazz όμως δεν είναι μόνο ακούσματα της Αμερικής. Και κανένας άλλος δίσκος δεν το δείχνει αυτό πιο ξεκάθαρα από το Time Out του The Dave Brubeck Quartet. Με επιρροές από την Ευρώπη και την Ασία ο δίσκος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και πειραματικός. Στην εποχή του δεν αγαπήθηκε από τους κριτικούς αλλά κατάφερε να φτάσει μέχρι το νούμερο 2 των charts. Τα ίδια ακούσματα περιλαμβάνει και το Time Further Out που είναι η συνέχεια του Time Out.

Αν θέλεις όμως να βιώσεις τη Jazz όπως αυτή θα ήταν ζωντανά, τότε ο δίσκος The Köln Concert του συνθέτη και πιανίστα Keith Jarrett θα σου δώσει αυτό που ζητάς. Η ηχογράφηση του 1975 στην Κολωνία της Γερμανίας κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά και έφτασε να γίνει ο δίσκος πιάνου με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Ο τελευταίος δίσκος που θα σου προτείνουμε δεν είναι από έναν καλλιτέχνη, ούτε από ένα συγκρότημα. Είναι το δημιούργημα μίας κολεκτίβας Jazz καλλιτεχνών που υπήρξε ενεργή για 35 χρόνια. Μιλάμε φυσικά για τους Art Blakey And The Jazz Messengers που με τον ομώνυμο δίσκο του 1958 κατάφεραν να γίνουν ένα από τα αρχέτυπα της hard bop Jazz.

Ταινίες

Ο Chet Baker μεσουρανούσε κατά την δεκαετία του 1950, αλλά παρά την διεθνή του αναγνώριση, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 η καριέρα του έμοιαζε να έχει τελειώσει. Ο λόγος ήταν ο εθισμός τους σε ναρκωτικές ουσίες που τον είχε οδηγήσει μέχρι και στο να πουλήσει τα μουσικά του όργανα για να αγοράσει ναρκωτικές ουσίες.

Η ταινία «Η Επιστροφή ενός Θρύλου» εξιστορεί με δραματικό τρόπο την προσπάθεια του φημισμένου τρομπετίστα να έρθει ξανά στο προσκήνιο μέσα από τις ερμηνείες των Ethan Hawke και Carmen Ejogo.

Βιβλία

H Jazz είναι ήχος, αλλά μπορεί να αγγίξει όλες τις αισθήσεις. Μέσα από τις λέξεις και τις εικόνες που θα βρεις στα βιβλία που έχουν αφιερωθεί για την Jazz θα έρθεις ακόμα πιο κοντά με το είδος και θα το ανακαλύψεις σε βάθος.

Mile Davis

Όσο κι αν ακούσεις τις ηχογραφήσεις και του δίσκους του Miles Davis ποτέ δεν θα καταλάβεις τον άνθρωπο πίσω από τον θρύλο. Αν θες να δεις τα πράγματα μέσα από τα μάτια του ίδιου του Miles, τότε πρέπει να διαβάσεις το ΜΑΪΛΣ, την προσωπική αυτοβιογραφία του καλλιτέχνη. Την δική του εικόνα την ζωής του Miles Davis μας δίνει και ο Μάκης Μαλαφέκας μέσα από την βιογραφία Μάιλς Ντέιβις - Εκτός κλίμακας.

Billie Holiday

Πως θα σου φαινόταν αν μπορούσες να παρακολουθήσεις από κοντά μία συναυλία ενός θρύλου της Jazz όπως η Billie Holiday; Η Eleanora Fagan, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, μπορεί να έχει 60χρόνια που έφυγε από τη ζωή αλλά οι μοναδικές φωτογραφίες του δημοσιογράφου Jerry Dantzic θα την κρατήσουν για πάντα ζωντανή. Στο βιβλίο Billie Holiday at Sugar Hill μπορείς να ρίξεις μία σπάνια ματιά στο τι συνέβαινε στη ζωή της Billie όσο τραγουδούσε στο νυχτερινό κλαμπ Sugar Hill του Νιου Τζέρσεϋ.

Η ιστορία της Billy Holiday δεν είναι όμως μόνο το Sugar Hill. Το βιβλίο Η κυρία τραγουδάει τα μπλουζ θα σου δώσει την πιο πλήρη ματιά στη ζωή της καθώς πρόκειται για αυτοβιογραφία. Μέσα από αυτό το βιβλία θα δεις πως βίωσε η Billie την καριέρας της και όχι μόνο.

The Jazz Image: Masters of Jazz Photography

Ζήσε 4 ολόκληρες δεκαετίες Jazz μέσα από τις προσεκτικά επιλεγμένες από τον Lee Tanner φωτογραφίες του λευκώματος. Στις σελίδες του θα βρεις ιστορικά ντοκουμέντα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Jazz από το 1935 μέχρι και το 1965.

Blue Note: Uncompromising Expression

40 χρόνια όμως είναι πολύ λίγα για να αντιπροσωπεύσουν ολόκληρη την ιστορία της Jazz σκηνής. Μέσα από το Blue Note: Uncompromising Expression θα ζήσεις την εξέλιξη της Jazz μέχρι και σήμερα. Από την εποχή της swing του 1930 μέχρι και τις funk επιρροές του 21ου αιώνα, το βιβλίο αυτό θα αναδείξει όχι μόνο την μουσική, αλλά και την κοινωνία της κάθε εποχής.

Jazz Covers

Αν ο σχεδιασμός είναι κάτι που σε εξιτάρει, τότε το Jazz Covers θα σε ενθουσιάσει ακόμα και αν δεν προτιμάς αυτό το είδος της μουσικής. Η συλλογή αυτή είναι μία ιστορική αναδρομή στα πιο σημαντικά εξώφυλλα Jazz δίσκων για μία περίοδο μισού αιώνα.

Ella Fitzgerald

Ένα βιβλίο φτιαγμένο για μικρούς αναγνώστες που θέλουν να γνωρίσουν την εικονική τραγουδίστρια της Jazz, Ella Fitzgerald, το οποίο όμως μπορεί με την ίδια ευκολία να αγαπηθεί και από τους μεγάλους. Η μίνι βιογραφία εξιστορεί την ζωή της Ella από την αρχή της καριέρας της στο Χάρλεμ μέχρι και την καθιέρωσή της ως θρύλου της Jazz μουσικής.

William Claxton: Jazzlife

Κάνε ένα φωτογραφικό ταξίδι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αμερικής μέσα από τα μάτια του φωτογράφου William Claxton και του μουσικολόγου Joachim Berendt. Οι δυο τους ταξίδεψαν σε κάθε μικρό και μεγάλο μαγαζί της δεκαετίας του 1960 για να μας δώσουν ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της μουσικής ιστορίας των ΗΠΑ.

Αν η βιβλιοθήκη σου θέλεις να περιλαμβάνει όλη την ιστορία της Jazz τότε το βιβλίο «Ανακαλύπτοντας την Τζαζ» του Stephen M. Stroff είναι η κατάλληλη προσθήκη. Μέσα σε αυτό θα βρεις έναν συνοπτικό οδηγό όλης της ιστορίας της Jazz από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι και σήμερα. Αν πάλι θέλεις να ζήσεις την ιστορία με έναν πιο φανταστικό τόνο τότε θα απολαύσεις σίγουρα το «Κι όμως, όμορφα...» Ο Geoff Dyer αντλεί ιστορίες από την πραγματικότητα της Jazz και από όλες τις ιστορικές περιόδους φτιάχνοντας έναν φανταστικό αλλά εξίσου συναρπαστικό μουσικό κόσμο.