Διεθνής Ημέρα Jazz: Απόλαυσε την αγαπημένη σου μουσική από το iPad

Περίληψη: Η τζαζ αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η μουσική των βιρτουόζων, η "κλασσική μουσική" του 20ου αιώνα....

Η τζαζ αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η μουσική των βιρτουόζων, η "κλασσική μουσική" του 20ου αιώνα. Χαρακτηρίζεται από τον ιδιότυπο ρυθμό της, το μέτρο, την ξεχωριστή χροιά και τις τεχνικές παιξίματος, καθώς, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τον αυτοσχεδιασμό. Η τζαζ είναι, σχεδόν, μαθηματική μουσική! Κι όμως, αγγίζει τις "χορδές" εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Από το 2011, οπότε η UNESCO ανακήρυξε την 30η Απριλίου ως τη διεθνή ημέρα μουσικής τζαζ, την οποία αναγνώρισαν επίσημα και τα Ηνωμένα Έθνη ένα χρόνο αργότερα, η ημέρα αυτή φέρνει κοντά ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Μέσω της μουσικής τζαζ, η οποία αναγνωρίζεται ως το αποτέλεσμα της μίξης της ευρωπαϊκής μουσικής του περασμένου αιώνα με τις μουσικές παραδόσεις της Αφρικής, προωθείται η διαφορετικότητα, η ειρηνική συνύπαρξη και ο διάλογος μεταξύ εθνών και φυλών. Φέτος, η "πρωτεύουσα" της τζαζ παγκοσμίως, θα είναι η Αβάνα της Κούβας, με πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων να επικεντρώνονται εκεί.

Άκου τζαζ στο iPad

Η ιδανική πλατφόρμα για να απολαύσεις την αγαπημένη σου μουσική τζαζ δεν είναι άλλη από το ίδιο το tablet σου. Η Apple έχει επενδύσει σημαντικά στη δημιουργία και συντήρηση μιας εξαιρετικής συλλογής καλλιτεχνών και κομματιών τζαζ, τόσο στο iTunes όσο και στο Apple Music, τις δύο "πλατφόρμες" μουσικής της, οι οποίες δεν συγκρίνονται με κανέναν ανταγωνιστή. Από τους κλασσικούς τζαζίστες Duke Ellington, Miles Davis, John Coltrane, τον διάσημο Louis Armstrong, την μαγική Billie Holiday και τη βελούδινη Ella Fitzgerald, μέχρι τους πλέον σύγχρονους Miles Mosley, Nate Smith, τον τρομπετίστα Jonathan Finlayson ή τον σαξοφωνίστα Logan Richardson και τον πολλά υποσχόμενο Adam O’Farrill.

Apple Music vs iTunes

Για όσους δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα της διαφοράς του iTunes από το Apple Music, η διαφορά τους είναι απλή. Το iTunes είναι το "μαγαζί" της Apple το οποίο πουλά μουσική. Ό,τι μουσική αγοράσεις από το iTunes είναι δική σου (για πάντα) και μπορείς να την ακούσεις όπου θες, και να τη γράψεις σε CD, κασσέτες ή ταινία reel-to-reel, αν θες. Το Apple Music, από την άλλη, αφορά streaming. Πληρώνεις μια μηνιαία συνδρομή (€7 το μήνα), η οποία σου επιτρέπει να ακούς ό,τι θες από την κολοσσιαία "δισκοθήκη" της Apple. Μόλις, όμως, λήξει η συνδρομή, χάνεις την πρόσβαση σε αυτήν, ακόμη και τα κομμάτια που κατέβασες στο iPad ή στο iPhone σου για να ακούς offline. Εσύ θα αποφασίσεις, ποια υπηρεσία σε ενδιαφέρει περισσότερο ή σε εξυπηρετεί. Αν είσαι από αυτούς που θέλουν η μουσική που ακούν να τους ανήκει, θα πας στο iTunes. Αν θες απλά να ακούς και δε σε ενδιαφέρει να έχεις "κατεβασμένα" δεκάδες χιλιάδες αρχεία μουσικής, τότε το Apple Music είναι για σένα.

iPad

Για εσένα που βρίσκεσαι περισσότερο στο σπίτι ή σε χώρο με WiFi, η ενδεδειγμένη λύση είναι το τελευταίας γενιάς iPad 9,7 ιντσών, το οποίο έρχεται στις γνωστές τρεις αποχρώσεις της Apple, "space grey", silver και gold. Διαθέτει και αποθηκευτικό χώρο 128GB, για να μπορείς να έχεις μαζί σου όλη τη συλλογή της τζαζ που θες, σε περίπτωση που απομακρυνθείς από τη βάση σου. Αν είσαι ο τύπος που βρίσκεται συνεχώς εν κινήσει, όμως, και απαιτείς συνεχή επαφή με το internet, τότε καλά θα κάνεις να κοιτάξεις προς την πλευρά του iPad 4G, επίσης 9,7 ιντσών, το οποίο επίσης κυκλοφορεί στα ίδια τρία χρώματα και διαθέτει τον ίδιο αποθηκευτικό χώρο 128GB, αν και η συνεχής σύνδεση με το δίκτυο σημαίνει πως σπάνια θα πρέπει να ανατρέξεις στην αποθηκευμένη σου μουσική.