«Το Δώρο» του Στέφανου Ξενάκη: ιστορίες για να σκεφτούμε αλλιώς

Περίληψη: Μια σειρά καθημερινών ιστοριών, μια σειρά θαυμάτων που συμβαίνουν σε όλους μας και που συχνά...

Μια σειρά καθημερινών ιστοριών, μια σειρά θαυμάτων που συμβαίνουν σε όλους μας και που συχνά τα προσπερνάμε χωρίς να τα βλέπουμε... «Να κοιμάσαι νωρίς. Η μέρα ξεκινάει απ’ το βράδυ. Πριν πας για ύπνο, να έχεις οργανώσει την επόμενη μέρα. Με χαρτί και μολύβι. Μη την αφήνεις στην τύχη. Οι μέρες γίνονται μήνες και οι μήνες γίνονται χρόνια. Μια φορά ζεις. Τίμα την. Να έχεις τετράδιο με στόχους. Να το τηρείς ευλαβικά. Να τους σκαλίζεις και να τους ξαναγράφεις. Αυτοί είναι ο μπούσουλας της ζωής σου...».Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από «Το δώρο» του Στέφανου Ξενάκη, που κυκλοφόρησε στα τέλη Μαΐου από τις εκδόσεις Key Books. Ένα βιβλίο που ήδη «εξασφάλισε» τη θέση του στα καλοκαιρινά μας σακίδια. Θυμίζει ένα αισιόδοξο και ενθαρρυντικό εκτενές σημείωμα που, αν μπορούσες, θα το τύπωνες και θα το διάβαζες στον εαυτό σου κάθε μέρα.Το δώρο του Στέφανου Ξενάκη είναι πράγματι ένα τετράδιο θαυμάτων!«Τετράδιο θαυμάτων» ο υπότιτλός του και όχι τυχαία. Με αφορμή την κυκλοφορία του, είχαμε περιέργεια να μάθουμε τις ιστορίες που ενέπνευσαν τον Στέφανο Ξενάκη.Από πού άντλησε το υλικό του; Τι τον ώθησε να καταγράψει τις σκέψεις του με τρόπο τόσο ενθαρρυντικό; Με μια σειρά από βίντεο μοιράστηκε κάποιες από τις ιστορίες που τον ενέπνευσαν - ιστορίες που θυμίζουν εν πολλοίς αποσπάσματα του βιβλίου.

«Να κατεβαίνεις για περπάτημα ή για τρέξιμο όπου κι αν μένεις. Τουλάχιστον για είκοσι λεπτά. Ζεσταίνει τις μηχανές σου. Να ακούς κάτι την ώρα που περπατάς. Εμπνευσμένες ομιλίες. Εμπνευσμένους ανθρώπους. Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Να χαμογελάς σε αυτούς που συναντάς. Να τους λες καλημέρα. Κι ας μη σου λένε. Κάποιο λόγο θα ’χουν», γράφει μεταξύ άλλων στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, που φέρει τον τίτλο «Μόνο αγάπη».

«Να βρίσκεις δεκαπέντε λεπτά για να διαβάζεις«, συνεχίζει. «Κάθε μέρα. Περιόρισε τα social. Μην ανοίξεις τηλεόραση. Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχει χρόνος. Εσύ θα τον βρεις. Κανείς δε σ’ τον χαρίζει. Όπως και τη ζωή. Να πηγαίνεις στη δουλειά σου με κέφι. Ακόμα κι αν δεν την γουστάρεις. Αν χρειαστεί, να βρεις άλλη. Όσο είσαι εκεί όμως, να την τιμάς. Έτσι τιμάς τον εαυτό σου. Να παραδίδεις δέκα φορές τον μισθό σου. Ακόμα κι αν είναι μικρός. Για σένα το κάνεις. Να δουλεύεις ομαδικά. Και να ζεις συλλογικά. Δεν γίνεται αλλιώς». Βρείτε «Το Δώρο» του Στέφανου Ξενάκη στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr!