Dr John: Έφυγε από τη ζωή ο «ήχος του βουντού»

Περίληψη: Απέσπασε συνολικά έξι βραβεία Γκράμι, ήταν μέλος του Rock & Roll Hall of Fame και...

Απέσπασε συνολικά έξι βραβεία Γκράμι, ήταν μέλος του Rock & Roll Hall of Fame και οι μύστες τον αποκαλούσαν «ήχο του βουντού». Ο λόγος για τον σπουδαίο αμερικανό μουσικό Dr. John, εμβληματική καλλιτεχνική μορφή της Νέας Ορλεάνης, που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Παρασκευής 7 Ιουνίου, σε ηλικία 77 ετών, από ανακοπή καρδιάς. 

Who is who: Το πραγματικό του όνομα ήταν Malcolm John Rebennack και προερχόταν από οικογένεια ερασιτεχνών μουσικών. Έμαθε να παίζει πιάνο με τη βοήθεια της επιδέξιας θείας του, ενώ η μουσική υπήρχε στη ζωή του από πολύ νωρίς: είτε ακούγοντας ραδιόφωνο επί ώρες είτε στο κατάστημα του πατέρα του, παίζοντας ανάμεσα σε ηχεία, συστήματα ήχου και δίσκους βινυλίου.

Από μαθητής ακόμα άρχισε να συχνάζει σε bar ενώ ήδη στην εφηβεία του έπαιζε με συγκροτήματα. Το είδος της μουσικής του δύσκολα χωράει σε έναν χαρακτηρισμό: rhythm and blues, καουμπόικα τραγούδια, gospel, jazz, μουσική του Mardi Gras, boogie, πιάνο, ψυχεδελικοί ήχοι και funk, «φονκ», όπως την πρόφερε εκείνος, δημιούργησαν ένα μείγμα μοναδικό, ανεπανάληπτο.

Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία ως κιθαρίστας, αλλά ένα ατύχημα το 1961 τον ανάγκασε να στραφεί στο πιάνο. Κι έτσι ο «Ντοκ» μετατράπηκε σε επίγονο, στον κληρονόμο σπουδαίων πιανιστών της Νέας Ορλεάνης, όπως ο Huey Piano Smith ή ο Fats Domino, μεταξύ άλλων.

Συνεργάστηκε με γνωστούς μουσικούς, από τους Sonny και Cher ως τους Monkees, σε παραγωγές σε στούντιο πριν ηχογραφήσει τον πρώτο δικό του δίσκο το 1968, με τίτλο Gris-Gris, που παραπέμπει σε ένα φυλαχτό με υποτιθέμενες προστατευτικές ιδιότητες, κατά τις δοξασίες του βουντού. Το 1972 και το 1973 θα κυκλοφορούσε δύο άλμπουμ με τα οποία θα γινόταν διάσημος, τους δίσκους Dr. John's Gumbo και In the Right Place.

Από τα πιο σημαντικά δείγματα της μουσικής του, που έχουν ξεχωριστή θέση και στη δισκοθήκη του Public, τα The Very Best OF Dr. JohnBest Of The Night TripperLocked Down, Goin' Back To New Orleans και City Lights.

«Η μουσική είναι το μόνο πράγμα που με κρατάει ζωντανό και χαρούμενο», παραδέχθηκε στην εφημερίδα Times-Picayune το 2011, χρονιά που έγινε και μέλος του Rock and Roll Hall of Fame.

Βρείτε τους δίσκους του στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr!