Σαράντος Καργάκος: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ιστορικός και δοκιμιογράφος

Περίληψη: Ο Σαράντος Καργάκος, ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος, με δεκάδες βιβλία και έντονη δημόσια παρουσία, έφυγε...

Ο Σαράντος Καργάκος, ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος, με δεκάδες βιβλία και έντονη δημόσια παρουσία, έφυγε σήμερα, 14 Ιανουαρίου, από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Είχε γράψει δεκάδες βιβλία με γλωσσικό και ιστορικό περιεχόμενο, ενώ για χρόνια αρθρογραφούσε σε περιοδικά και εφημερίδες.

Γεννήθηκε το 1937 στο Γύθειο της Λακωνίας και σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρωταγωνίστησε στις κινητοποιήσεις της δεκαετίας του 1960 και υπήρξε ο εισηγητής του 15% για την παιδεία.

Είχε εργαστεί για δεκαετίες σε φροντιστήρια στην Αθήνα και είχε διδάξει σε σχολές των ενόπλων δυνάμεων (Σχολή Πολέμου, Σχολή Εθνικής Άμυνας και Διακλαδική Σχολή). Επιπλέον είχε συγγράψει 75 βιβλία ιστορικά, γλωσσικά και δοκιμιακά, ενώ αρθρογραφούσε τακτικά σε επιστημονικά έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες.  Μεταξύ άλλων, από τα βιβλία του ξεχωρίζουν τα: «Αλαλία», «Συντακτικό της Αρχαίας Ελληνικής» και «Κινούμενη Ἄμμος».

Το 2000-2002 κυκλοφόρησε σε δύο τόμους η «Ιστορία του ελληνικού κόσμου και του μείζονος χώρου». Ακολούθησε το 2004 σε τρεις τόμους η «Ιστορία των αρχαίων Αθηνών» και το 2006 η «Ιστορία της αρχαίας Σπάρτης».

Μεταξύ των ετών 2009-2010 ολοκληρώθηκε η εκτύπωση του δίτομου έργου του «Η Μικρασιατική Εκστρατεία – Από το έπος στην τραγωδία». Είχε νυμφευθεί την δικηγόρο και εκπαιδευτικό Ιωάννα Δ. Κώττα, με την οποία είχαν έναν γιο και μία κόρη.

Από τα φοιτητικά χρόνια του άρχισε να αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Υπήρξε συνεργάτης των περιοδικών «Πανσπουδαστική», «Πολιτικά Θέματα», «Οικονομικός Ταχυδρόμος», «Πειραϊκή Εκκλησία», «Ερυθρός Σταυρός», «Κοινωνικές Τομές», «Ιχνευτής», «Ελλοπία», «Άρδην», «Εθνικές Επάλξεις» και «4 Τροχοί».

Για μια τετραετία υπήρξε, επίσης, αρθρογράφος και λογοτεχνικός κριτικός της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής». Υπήρξε ακόμα αρθρογράφος και κριτικός της εφημερίδας «Η Απόφαση» και παλαιότερα συνεργάτης της «Καθημερινής» και της «Απογευματινής».