Έγκλημα στον Νείλο / Ο Ηρακλής Πουαρό επανέρχεται στη μεγάλη οθόνη

Περίληψη: Στη μαγευτική Αίγυπτο μας ταξιδεύει η νέα περιπέτεια του Ηρακλή Πουαρό! Η ταινία «Έγκλημα στο Νείλο», που μόλις κυκλοφόρησε, βασίζεται σε μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι.

Από σήμερα κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες η ταινία «Έγκλημα στο Νείλο», σε σκηνοθεσία Kenneth Branagh. Ο Βρετανός βρίσκεται και στον πρωταγωνιστικό ρόλο, και δίπλα του βρίσκεται ένα πολύ δυνατό cast που περιλαμβάνει ονόματα όπως η Gal Gadot, o Russell Brand και η Emma Mackey. Αυτή είναι η δεύτερη ταινία με κεντρικό χαρακτήρα τον ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό και αποτελεί sequel του «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» που έκανε πρεμιέρα το 2017. Όπως πιθανότατα γνωρίζεις, η νέα ταινία μυστηρίου βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι. Επιπλέον, ο Φεβρουάριος στο Public είναι αφιερωμένος στα βιβλία που έχουν εμπνεύσει τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, οπότε σήμερα είναι η καταλληλότερη στιγμή να μάθουμε τα πάντα για τη νέα ταινία, αλλά και το μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι. Ας ξεκινήσουμε με την ταινία.

Ταινία και βιβλίο «Έγκλημα στο Νείλο»

Το σκηνικό του μυστηρίου είναι το ατμόπλοιο Karnak, το οποίο ταξιδεύει στο Νείλο. Η ηρεμία και η γαλήνη του ταξιδιού διακόπτονται απότομα όταν γίνεται ένας φόνος στο πλοίο. Ο δολοφόνος δεν μπορεί παρά να βρίσκεται ακόμα πάνω στο πλοίο και ο Πουαρό αναλαμβάνει να τον εντοπίσει, πριν αυτός ξεφύγει ή χτυπήσει ξανά. Το trailer δεν αποκαλύπτει πολλές λεπτομέρειες (ευτυχώς) και έτσι θα πρέπει να πας στο σινεμά αν θέλεις να μάθεις ποιος ήταν ο δολοφόνος επάνω στο Karnak. Ή μπορείς πολύ απλά να διαβάσεις το βιβλίο.

Video Duration
2:07

Το «Έγκλημα στον Νείλο» είναι μία από τις διασημότερες ιστορίες του Ηρακλή Πουαρό. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε το 1937 στην Αγγλία, ενώ ένα χρόνο αργότερα το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε και στις ΗΠΑ. Το θύμα σε αυτό το μυστήριο είναι η Λινέτ Ρίτζγουεϊ, η οποία πρόσφατα είχε παντρευτεί τον Σάιμον Ντόιλ. Στην αρχή της κρουαζιέρας στο Νείλο, η Λινέτ προσεγγίζει τον Πουαρό για να την βοηθήσει να ξεφύγει της πρώην φίλης της, Ζακλίν, η οποία την καταδιώκει. Ο Πουαρό αρχικά αρνείται να αναλάβει την υπόθεση, αλλά όταν μετά από λίγο η Λινέτ βρίσκεται νεκρή δεν μπορεί παρά να δράσει. Σχεδόν όλοι οι επιβάτες του Karnak είναι ύποπτοι και η εξιχνίαση της υπόθεσης αποδεικνύεται αρκετά πολύπλοκη.

Βιβλίο και ταινία σε μεταφέρουν σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με επικά αξιοθέατα. Οι πυραμίδες της Γκίζας, η τεράστια έρημος της Σαχάρας και ο ποταμός Νείλος γίνονται το φόντο μίας δολοφονίας που ψάχνει λύση. Η φετινή ταινία δεν είναι η πρώτη φορά που το «Έγκλημα στο Νείλο» μεταπήδησε από τις σελίδες στην οθόνη. Το 1978 είχε γίνει για πρώτη φορά ταινία. Επιπλέον, το βίβλίο έχει μεταφερθεί στο θέατρο, έχει γίνει βιντεοπαιχνίδι, ενώ έχει μετατραπεί και σε graphic novel.

Ο χαρακτήρας του Ηρακλή Πουαρό

Η πρώτη εμφάνιση του Ηρακλή Πουαρό έγινε το 1920, στο αστυνομικό μυθιστόρημα «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς», το οποίο είναι και το πρώτο μυθιστόρημα που δημοσίευσε η Αγκάθα Κρίστι. Ο Πουαρό είναι Βέλγος ντετέκτιβ και είναι ο πιο διάσημος χαρακτήρας που έχει δημιουργήσει η «βασίλισσα του εγκλήματος». Έχει εμφανιστεί σε 33 μυθιστορήματα, δύο θεατρικά έργα, και πάνω από 50 σύντομες ιστορίες που εκδόθηκαν μεταξύ 1920 και 1975. Η τελευταία εμφάνιση του Βέλγου ντετέκτιβ ήταν στο μυθιστόρημα «Αυλαία» του 1975. Μετά την τελευταία του ιστορία, μάλιστα, η εφημερίδα The New York Times δημοσίευσε τη νεκρολογία του Ηρακλή Πουαρό, κάτι που έγινε πρώτη φορά για έναν φανταστικό χαρακτήρα.

Το όνομα Ηρακλής Πουαρό, ή Hercule Poirot όπως εμφανίζεται στο αγγλικό κείμενο, είναι εμπνευσμένο από δύο διαφορετικούς μυθιστορηματικούς ντετέκτιβ, τον Hercule Popeau της Marie Belloc Lowndes και τον Monsieur Poiret του Frank Howel Evans. Τη μεγαλύτερη επιρροή επάνω στη δημιουργία του Πουαρό, όμως, είχε το έργο του Arthur Conan Doyle. Παρότι ο Πουαρό ήταν ένας από τους αγαπημένους χαρακτήρες των αναγνωστών, η ίδια η Αγκάθα Κρίστι τον αντιπάθησε πολύ γρήγορα. Παρά την αντιπάθειά της, όμως, δεν τον «σκότωσε» ποτέ καθώς πίστευε πως πρέπει να δώσει στο κοινό αυτό που του άρεσε.

Από το χαρτί στην οθόνη μέσα στο 2022

Η μεταφορά έργων λογοτεχνίας στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη είναι συνηθισμένη πρακτική του Hollywood, και όχι μόνο. Η αγαπημένη ταινία (ταινίες για την ακρίβεια) του γράφοντος δεν είναι άλλη από την τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, η οποία βασίζεται στα επικά μυθιστορήματα φαντασίας του J.R.R. Tolkien. Πέρσι, στις αίθουσες ξεχώρισε το Dune, το οποίο προέρχεται από τα μυθιστορήματα του Frank Herbert. Εκτός από το «Έγκλημα στο Νείλο», φέτος περιμένουμε στον κινηματογράφο και την τηλεόραση πολλές ακόμα δημιουργίες που εμπνεύστηκαν από βιβλία. Μείνε συντονισμένος στο Public Blog για να μάθεις ποια είναι τα πιο «hot» βιβλία που θα έρθουν από το χαρτί στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη σύντομα.