Έρχονται οι πρώτες Quantum Dot OLED τηλεοράσεις από τη Sony!

Περίληψη: Η πρώτη QD-OLED τηλεόραση ανακοινώθηκε από τη Sony στη CES 2022 και έκανε όλο τον κόσμο να παραμιλάει!

Στον χώρο της τεχνολογίας, παραδοσιακά έχουμε δύο αντίπαλες τεχνολογίες οι οποίες "μάχονται" για την επικράτηση στην αγορά. Παράδειγμα; Θυμάσαι τη μάχη VHS – Beta στις αρχές των 80s για τα οικιακά βίντεο; Ή τη μάχη Blu-Ray – HD-DVD; Ή μήπως τη μάχη LCD – Plasma στις αρχές της χιλιετίας; Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια άλλη μάχη: LCD – OLED για τις τηλεοράσεις και τις οθόνες μέχρι και κινητών. Τώρα όμως έρχεται ένας νέος διεκδικητής του "τίτλου", ο οποίος φιλοδοξεί να βάλει τέλος στη διαμάχη συνδυάζοντας τεχνολογίες και από τα δύο "στρατόπεδα"! Ο διεκδικητής αυτός είναι τα πάνελ τεχνολογίας QD-OLED (Quantum Dot OLED) που μόλις παρουσιάστηκε από τη Sony. Πριν μιλήσουμε για τις νέες τηλεοράσεις της Sony, όμως, ας εξηγήσουμε καλύτερα τα πάντα γύρω από τη νέα τεχνολογία.

LCD ή Quantum Dot;

Το γράφουμε αυτό διότι ο περισσότερος κόσμος βλέπει τις διαφημίσεις και τις ταμπέλες των κατασκευαστών οθονών και τηλεοράσεων και αγνοεί κάτι πολύ βασικό: όλες οι συσκευές (οθόνες ή τηλεοράσεις) οι οποίες δεν είναι OLED, είναι LCD! Όλες οι περίεργες ονομασίες, QLED, Quantum Dot, NanoCell, και λοιπές αφορούν το σύστημα οπίσθιου φωτισμού· μπροστά από αυτό βρίσκεται πάντοτε κάποιο πάνελ υγρών κρυστάλλων (LCD) και αυτό δεν αλλάζει!

OLED και φίλτρα

Δεύτερη επεξήγηση: αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, η συντριπτική πλειοψηφία των οθονών και τηλεοράσεων OLED δεν έχουν μικροσκοπικά οργανικά LEDs στα τρία βασικά χρώματα (πράσινο, κόκκινο και μπλε), αλλά μια τεράστια συστοιχία από OLEDs τα οποία βγάζουν άσπρο φως. Για να παραχθούν τα τρία βασικά χρώματα, μπροστά από τα OLEDs υπάρχει ένα κλασσικό φίλτρο Bayer, το οποίο χρησιμοποιείται και στις οθόνες LCD για να "βγάζει" πράσινο, κόκκινο και μπλε στα sub-pixels. Αυτό γίνεται διότι είναι πιο εύκολο και οικονομικό να κατασκευάζεται όλη η οθόνη με OLEDs ενός χρώματος παρά τριών – υπάρχουν και OLED panels με sub-pixels τριών χρωμάτων τα οποία πωλούνται σε στούντιο και άλλες επαγγελματικές εγκαταστάσεις και τα οποία κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Quantum Dots

Τελικά, όμως, τι είναι τα quantum dots; Με πολύ απλά λόγια, είναι δομές μικροσκοπικού μεγέθους οι οποίες έχουν την ιδιότητα να απορροφούν φωτόνια οποιασδήποτε (σχεδόν) συχνότητας (χρώματος) και να εκπέμπουν την ενέργεια αυτή ως φωτόνια μίας συγκεκριμένης συχνότητας. Σαν μια καμπάνα η οποία πάντοτε "εκπέμπει" την ίδια συχνότητα (νότα) ανεξαρτήτως της ενέργειας που της δίνουμε όταν τη χτυπάμε, έτσι και τα quantum dots εκπέμπουν πάντοτε φως σε μία σταθερή συχνότητα (χρώμα). Έτσι μπορούμε να τα φωτίζουμε με φως από κάποια πηγή που είναι εύκολο να κατασκευάσουμε (πχ LEDs μπλε χρώματος) και αυτά να μας δίνουν φως πράσινο ή κόκκινο! Αυτό γίνεται και στα backlights των οθονών και τηλεοράσεων! Το καλύτερο είναι πως τα quantum dots εκπέμπουν σχεδόν το 100% της ενέργειας που απορροφούν, επομένως η απόδοσή τους είναι απείρως μεγαλύτερη από αυτήν ενός φίλτρου Bayer, το οποίο απορροφά όλες τις άλλες συχνότητες, επιτρέποντας μόνο στο πράσινο, κόκκινο ή μπλε φως να περάσει, και το οποίο μειώνει κατά πολύ τη φωτεινότητα.

QD-OLED

Η νέα τεχνολογία την οποία κατασκευάζει η Samsung Display, η θυγατρική της Samsung η οποία κατασκευάζει πάνελ για οθόνες και τηλεοράσεις, έρχεται στην αγορά με μια τηλεόραση από τη Sony! Προφανώς, η εταιρεία πλήρωσε αδρά τη Samsung ώστε να είναι αυτή η πρώτη που θα λανσάρει μια τέτοια τηλεόραση, προσπερνώντας μέχρι και την ίδια την Samsung Electronics (η οποία είναι η θυγατρική της Samsung η οποία κατασκευάζει τηλεοράσεις)! 

Η QD-OLED αποτελείται από sub-pixels αποκλειστικά μπλε χρώματος και χρησιμοποιεί quantum dots ώστε να μετατρέψει αυτό το μπλε χρώμα σε πράσινο και κόκκινο, ώστε να σχηματίζονται οι εικόνες της οθόνης (το ίδιο το μπλε απλά περνάει αυτούσιο στα μπλε sub-pixels)! Αντίθετα με τις άλλες τεχνολογίες, εδώ δεν υπάρχει LCD από μπροστά, επομένως η φωτεινότητα είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη, όπως και η αποδοτικότητα, μιας και όλη η ενέργεια μετατρέπεται σε ορατό φως!

Sony QD-OLED

Η εταιρεία παρουσίασε την νέα της τηλεόραση στην CES 2022 που έγινε πριν λίγες μέρες στο Las Vegas και ισχυρίζεται πως το νέο panel έχει φωτεινότητα 200% μεγαλύτερη από τις συμβατικές τηλεοράσεις. Μάλιστα, το νέο της μοντέλο φέρει και μια νέα ονομασία: Triluminos Max! Το μοντέλο που παρουσιάστηκε – ναι, μόνο ένα μοντέλο – είναι το A95K και το οποίο αναμένεται την άνοιξη σε διαστάσεις 55 και 65 ιντσών και σε ανάλυση 4K!

Προφανώς το νέο μοντέλο της Sony τοποθετείται στην απόλυτη κορυφή. Δεν έχουμε ακόμη τιμή ούτε ημερομηνία κυκλοφορίας, όμως γνωρίζουμε πως θα τη βρεις στα Public κάποια στιγμή την άνοιξη – να είσαι σίγουρος πως θα σε ενημερώσουμε από το Public Blog!