Σε αυτή την εποχή της πανδημική απειλής, πόσο επηρεάζει το άγχος την καθημερινότητα μας;
Με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του ψυχιάτρου - ψυχοθεραπευτή Δημήτρη Παπαδημητριάδη, «Άγχος», που κυκλοφορεί στη σειρά Μικρές Εισαγωγές, οι εκδόσεις Παπαδόπουλος και τα Public σάς προσκαλούν σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση, την Τρίτη στις 23/3 στις 19.00.
Με τον συγγραφέα θα συζητήσουν οι:
Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, διδάκτωρ στο τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ
Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE
Ευθύμιος Σαββάκης, δημοσιογράφος, digital content strategist
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Φωτεινή Γεωργίου, δημοσιογράφος υγείας και παρουσιάστρια της εκπομπής «Υγεία πάνω απ’ όλα» του AΝΤ1.
Το άγχος και ο φόβος, κρίσεις πανικού, αγοραφοβία, κοινωνικό και γενικευμένο άγχος, φόβος θανάτου, ιδεοληψίες και καταναγκασμοί, μετατραυματικό άγχος, άγχος και κατάθλιψη: ζητήματα πιο φλέγοντα από ποτέ σε μια εποχή τεχνολογικών αλμάτων, πανδημικών εξάρσεων, ταυτοτικών ανακατανομών.
Ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό, αυθόρμητο συναίσθημα στην αντίληψη μιας απειλής στο εδώ και τώρα ή στο κοντινό μέλλον και διεγείρει αυτοπροστατευτικές συμπεριφορικές αντιδράσεις. Όταν όμως παράγεται επίμονα και με ένταση δυσανάλογη προς τις πραγματικές περιστάσεις, τότε μετασχηματίζεται σε φοβία και γίνεται εμπόδιο στη διαχείριση της καθημερινότητάς μας.
Το άγχος, από τη μεριά του, είναι μια πιο σύνθετη συναισθηματική κατάσταση: εκφράζει μια εγκατεστημένη εσωτερική ανησυχία παρότι δεν υφίσταται συγκεκριμένη απειλή στο εδώ και τώρα. Επιφέρει σωματικές ενοχλήσεις, διανοητικές υπεραναλύσεις, ενώ μοιράζεται κοινούς μηχανισμούς με τον φόβο και τις φοβίες.
Σε μια εποχή πανδημικών εξάρσεων, τεχνολογικών και επιστημονικών αλμάτων αλλά και ταυτοτικών ανακατανομών, μια εισαγωγή στο άγχος, τον φόβο και τους κοινούς τους τόπους είναι εξαιρετικά επίκαιρη: μας βοηθάει να κατανοήσουμε τι είναι, πώς γεννιούνται και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις πανικού, την αγοραφοβία, το κοινωνικό και γενικευμένο άγχος, την υποχονδρίαση και τον φόβο του θανάτου, τις ιδεοληψίες, τους ψυχαναγκασμούς και το μετατραυματικό άγχος.