Μια βραδιά αφιερωμένη στη νομπελίστρια Annie Ernaux

Μια βραδιά αφιερωμένη στη νομπελίστρια Annie Ernaux

Μια βραδιά αφιερωμένη στη νομπελίστρια Annie Ernaux

...

Μια βραδιά αφιερωμένη στη νομπελίστρια Annie Ernaux

Μια βραδιά αφιερωμένη στη νομπελίστρια Annie Ernaux

...

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ

1 Δεκεμβρίου 2022, 20:30

Προσθήκη στο ημερολόγιο σου

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Public Café Συντάγματος

ΕΙΣΟΔΟΣ

Ελεύθερη

Public, οι εκδόσεις Μεταίχμιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο Bοοk Press, σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στη φετινή νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, Αnnie Ernaux, την Πέμπτη 1/12, στις 20:30 στο Public Café Συντάγματος.

Ο συγγραφέας και διευθυντής της Book Press Κώστας B. Κατσουλάρης, ο δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός Νίκος Μπακουνάκης και η μεταφράστρια των βιβλίων της στα ελληνικά Ρίτα Κολαΐτη, μας συστήνουν το λογοτεχνικό σύμπαν της Annie Ernaux, που εκκινεί από το αμιγώς αυτοβιογραφικό για να αποτυπώσει το συλλογικό και οικουμενικό, με όπλα τη μνήμη, τον χρόνο και τη γλώσσα. 

Θα ακολουθήσει μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τα συστατικά στοιχεία του έργου της και την ιδιαίτερη αξία της φετινής βράβευσης από τη Σουηδική Ακαδημία. Παράλληλα η ηθοποιός Γιούλικα Σκαφιδά θα διαβάσει αποσπάσματα από το έργο της ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου.

Οι χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι ο Αθήνα 9.84 και η Book press.

Αnnie Ernaux

Λίγα λόγια για το βιβλίο της «Το γεγονός»

Το 1963, η Annie Ernaux, 23 χρονών, ανύπαντρη, μαθαίνει ότι είναι έγκυος. Η ντροπή την κυριεύει: ξέρει πως η εγκυμοσύνη θα στιγματίσει την ίδια και την οικογένειά της, ξέρει ότι δεν πρέπει να κρατήσει αυτό το παιδί. Σε μια Γαλλία όπου οι αμβλώσεις ήταν παράνομες, προσπάθησε μάταια να απαλλαγεί μόνη της, με πρωτόγονες μεθόδους.

Τρομαγμένη και απελπισμένη, καταφέρνει τελικά να βρει λύση, και καταλήγει στα επείγοντα ενός νοσοκομείου όπου κόντεψε να πεθάνει. Σαράντα χρόνια αργότερα, ανασύρει τα ημερολόγιά της και προσπαθεί να βάλει σε τάξη τις αναμνήσεις της, προκειμένου να συλλάβει το ουσιαστικό νόημα, τον λόγο που αυτή η εμπειρία τη σημάδεψε τόσο πολύ, τόσο βαθιά. Το γεγονός είναι η ιστορία αυτού του τραύματος, ενός τραύματος που δεν ξεπέρασε ποτέ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα κατά της πανδημίας Covid-19.