Ο David Mitchell μιλά για το νέο του βιβλίο «Utopia Avenue»

Ο David Mitchell μιλά για το νέο του βιβλίο «Utopia Avenue»

Ο David Mitchell μιλά για το νέο του βιβλίο «Utopia Avenue»

...

Ο David Mitchell μιλά για το νέο του βιβλίο «Utopia Avenue»

Ο David Mitchell μιλά για το νέο του βιβλίο «Utopia Avenue»

...

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ

15 Νοεμβρίου 2021, 19:00

Προσθήκη στο ημερολόγιο σου

Τη Δευτέρα 15/11 στις 19:00, ο συναρπαστικός David Mitchell θα συνομιλήσει διαδικτυακά με τη μεταφράστρια του βιβλίου και συγγραφέα Μαρία Ξυλούρη, με αφορμή το νέο πολυαναμενόμενο βιβλίο του «Utopia Avenue», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Πρόκειται για ένα σαγηνευτικό μυθιστόρημα για τη δύναμη της μουσικής να υπερβαίνει τους διαχωρισμούς, να ορίζει τις εποχές και να συνεπαίρνει τις ψυχές.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με διαδοχική διερμηνεία και θα μεταδοθεί live μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και στο YouTube.

David-Mitchell-Utopia-Avenue-01

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα απολαυστικό ροκ εντ ρολ μυθιστόρημα. Μια ασταμάτητη μηχανή ονείρων. Η ιστορία του σύντομου, φλογερού ταξιδιού μιας μοναδικής μπάντας, των Utopia Avenue, από τα καταγώγια του Σόχο τo 1967 μέχρι την εμπορική επιτυχία,  και από εκεί στην αμερικάνικη γη της επαγγελίας. Μια ιστορία για τα όνειρα, τα ναρκωτικά, τη σεξουαλικότητα, την τρέλα και τον πόνο, αλλά και για τις παγίδες της δόξας. Για τη δύναμη που έχει η μουσική να γεφυρώνει τα χάσματα, να ορίζει μια εποχή και να συναρπάζει την ψυχή.

«Το να γράφεις για τη μουσική είναι σα να χορεύεις για την αρχιτεκτονική»: ένα διάσημο απόφθεγμα που αποδίδεται σε δεκάδες ανθρώπους, από τον Μάιλς Ντέιβις και τη Λόρι Άντερσον ως τον Φρανκ Ζάπα. Το νέο μου μυθιστόρημα, Utopia Avenue, γεννήθηκε κι απ’ αυτόν τον αφορισμό. […] Τα τραγούδια (κατά κύριο λόγο) χρησιμοποιούν τη γλώσσα, όμως η μουσική αντλεί απευθείας από κάτι κάτω ή πέρα από τη γλώσσα. Μπορεί ένα μυθιστόρημα, φτιαγμένο από λέξεις (και χωρίς ενσωματωμένα ακουστικά ή bluetooth) να εξερευνήσει τα δίχως λέξεις μυστήρια της μουσικής, και την επίδραση της μουσικής στους ανθρώπους και τον κόσμο; Πώς; Είναι τελικά δυνατό να χορέψεις για την αρχιτεκτονική; Το Utopia Avenue είναι η μάλλον ογκώδης απόπειρά μου να απαντήσω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων αν το διαβάσετε. Ελπίζω να απολαύσετε τη διαδρομή. - David Mitchell

Ο Ντιν είναι στη χειρότερη στιγμή του: του κλέβουν τα χρήματά του, οπότε δεν έχει να πληρώσει το νοίκι του και η σπιτονοικοκυρά του τον πετάει στον δρόμο. Σαν να μην έφταναν αυτά, το αφεντικό του στην παμπ τον απολύει. Δεν έχει να περιμένει βοήθεια από κανέναν, και φοβάται ότι θα αναγκαστεί να επιστρέψει στο Γκρέιβσεντ απ’ όπου κατάγεται, προοπτική που φυσικά δεν του αρέσει καθόλου, όταν ως από μηχανής θεός εμφανίζεται ο Λέβον Φράνκλαντ, μάνατζερ που προσπαθεί να συνθέσει μια μπάντα, και του προτείνει να τζαμάρει με τα υπόλοιπα υποψήφια μέλη: τον Γκριφ, παιδί της εργατικής τάξης, ντράμερ, και τον Γιάσπερ, ολλανδικής καταγωγής κιθαρίστα με συναισθηματική δυσλεξία. Την μπάντα συμπληρώνει αργότερα η Ελφ, πιανίστρια που έχει γνωρίσει σχετική επιτυχία ως μέλος ενός φολκ ντουέτου με τον φίλο της, τον Μπρους, που μόλις την παράτησε – και κάπως έτσι γεννιούνται οι Utopia Avenue.