Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά για το βιβλίο του «Παλιγγενεσία και αναστοχασμός»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά για το βιβλίο του «Παλιγγενεσία και αναστοχασμός»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά για το βιβλίο του «Παλιγγενεσία και αναστοχασμός»

...

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά για το βιβλίο του «Παλιγγενεσία και αναστοχασμός»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά για το βιβλίο του «Παλιγγενεσία και αναστοχασμός»

...

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ

24 Νοεμβρίου 2021, 20:30

Προσθήκη στο ημερολόγιο σου

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Public Café Συντάγματος

ΕΙΣΟΔΟΣ

Ελεύθερη

Την Τετάρτη 24/11 στις 20:30, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα βρίσκεται στο Public Café Συντάγματος για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «Παλιγγενεσία και αναστοχασμός: Κείμενα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Μαζί του συνομιλούν οι: 

Κώστας Κωστής, καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονίζει η συγγραφέας Καρολίνα Μέρμηγκα

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και live μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και στο YouTube.

24112021 venizelos - 1200x630 - book

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα νήμα που διαπερνά τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, από την έναρξη της Επανάστασης έως τις ημέρες μας, είναι η «σύγκρουση των ολοκληρώσεων». Μια συνεχής σύγκρουση προτεραιοτήτων ανάμεσα στους στόχους και τις ανάγκες της εθνικής/εδαφικής ολοκλήρωσης, της θεσμικής/συνταγματικής ολοκλήρωσης και της οικονομικής/αναπτυξιακής αλλά και δημοσιονομικής ολοκλήρωσης.

Το ερμηνευτικό σχήμα της «σύγκρουσης των ολοκληρώσεων» συμπληρώνεται από δυο παράπλευρες σταθερές της πορείας του ελληνικού κράτους τα διακόσια χρόνια της ύπαρξής του. Η πρώτη συνίσταται στη συνύπαρξη δυο αντίρροπων «συμπλεγμάτων» που είναι μονίμως εγκατεστημένα στη νοοτροπία και την αυτοπρόσληψη της ελληνικής κοινωνίας παρά τις εντυπωσιακές αλλαγές που συντελούνται διαδοχικά στη σύνθεσή της και στο επίπεδο θεσμικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Πρόκειται αφενός μεν για το «σύμπλεγμα τυπολογικής κατωτερότητας», αφετέρου δε για το «σύμπλεγμα ιδιοσυγκρασιακής ανωτερότητας» σε σχέση με τις χώρες του ευρωπαϊκού κέντρου. Πρόκειται για τις χώρες που συγκροτούν τον ευρωπαϊκό κανόνα, με την Ελλάδα να αποτελεί πάντα μια εξαίρεση που μετατρέπεται σε μια θεωρία και πάντως σε μια ιδεολογία «ελληνικού εξαιρετισμού». Η δεύτερη σταθερά είναι η «εθνική αμφιταλάντευση» μεταξύ Δύσης και Ανατολής που επιτρέπει σε πολλούς να νομίζουν ή πάντως να ισχυρίζονται ότι, λόγω αυτής ακριβώς της αμφιταλάντευσης ή της διπλής όψης της, η Ελλάδα δικαιούται να αποκλίνει ή να καθυστερεί σε σχέση με το ευρωπαϊκό πρότυπο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Τύπου. Ήταν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2012-2015. Βουλευτής Θεσσαλονίκης από το 1993 έως το 2019. Είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2015 ίδρυσε τον «Κύκλο Ιδεών». Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας: Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος» (2018).

Δείτε τα μέτρα που ισχύουν για την είσοδό σας στο Public Café Συντάγματος.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας