Ο Μήτσος Κασόλας παρουσιάζει το βιβλίο του «Η Γερακίνα» @ Public Συντάγματος

Ο Μήτσος Κασόλας παρουσιάζει το βιβλίο του «Η Γερακίνα» @ Public Συντάγματος

Ο Μήτσος Κασόλας παρουσιάζει το βιβλίο του «Η Γερακίνα» @ Public Συντάγματος

...

Ο Μήτσος Κασόλας παρουσιάζει το βιβλίο του «Η Γερακίνα» @ Public Συντάγματος

Ο Μήτσος Κασόλας παρουσιάζει το βιβλίο του «Η Γερακίνα» @ Public Συντάγματος

...

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ

4 Μαρτίου 2020, 19:00

Προσθήκη στο ημερολόγιο σου

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Public Συντάγματος

ΕΙΣΟΔΟΣ

Ελεύθερη

Το Public και οι εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν στη παρουσίαση του μυθιστορήματος του Μήτσου Κασόλα, «Η Γερακίνα», την Τετάρτη 4 Μαρτίου, στις 19:00, στο Public Συντάγματος. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι: Αγγελική Κασόλα, Ειρήνη Μελά και Γιάννης Καρούνος από τη θεατρική ομάδα «Πείραγμα». Ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Πλάτανος θα παίξει στο πιάνο μελοποιημένα ποιήματα του συγγραφέα και θα τα ερμηνεύσουν οι Σταύρος Νιφοράτος και Ιωάννα Λέκκα. Θα προβληθούν αποσπάσματα για τη ζωή του συγγραφέα. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ένας κόσμος ολόκληρος στροβιλίζεται γύρω από την ύπαρξη της Γερακίνας, που παρά τα εκατόν δεκατρία χρόνια της είναι σε θέση να βαδίζει στο χωριό της, το Δαφνί, και στα σοκάκια του. Η μνήμη της, βαθιά χαμένη και σαλεμένη από τα βάσανα, όποτε αρχίζει να λειτουργεί γίνεται απειλητική. Πολλοί τρομάζουν με τις αναλαμπές της, ενώ άλλοι γελάνε με τις τρέλες της. Πίσω όμως από τον τρόμο ή και το γέλιο που προκαλεί, κρύβει θαμμένες αλήθειες, φοβερά μυστικά χρόνων για πράξεις ιερόσυλες και πάθη καταραμένα.

kasolas event - 01

 

Ο Μήτσος Κασόλας, στο τρίτο μέρος της τριλογίας που άρχισε με τον περίφημο «Πρίγκιπα» και συνεχίστηκε με τη θρυλική «Αγγελίνα» αφηγείται την ιλαροτραγωδία μιας κλειστής κοινωνίας, μιας Ελλάδας σε μικρογραφία. Η "Γερακίνα" είναι η ιστορία μιας χώρας που πεθαίνει και «ανασταίνεται» σαν τους ήρωες των βιβλίων του. Είναι η «ιστορία ενός ολόκληρου λαού», όπως είχε γράψει για τον «Πρίγκιπα» ο σπουδαίος Αντρέας Φραγκιάς. 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

O Mήτσος Kασόλας γεννήθηκε το 1936. Σπούδασε κινηματογράφο και θέατρο. Εργάστηκε ως φωτογράφος και οπε­ρατέρ (1961-1967) στο Κινηματογρα­φικό Τμήμα του Υπουργείου Παιδείας, απ’ όπου και τον έδιωξε η Xούντα. Για τρία χρόνια στη Φίνος Φιλμ ήταν βοη­θός του Ντίνου Δημόπουλου. Ασχολεί­ται με τη συγγραφή βιβλίων και σενα­ρίων. Παράλληλα άσκησε και το επάγ­γελμα του δημοσιογράφου –ως μέλος της EΣHEA– από το 1972 έως το 1992, σε πολλές εφημερίδες. Από το 1964 μέχρι τώρα έχει εκδώ­σει πέντε ποιητικές συλλογές, ένα χρο­νικό (H άλλη Αμερική), ένα δοκίμιο (Για ένα Μανιφέστο Πολιτισμού από τη Μικρή Μέγιστη Ελλάδα), δύο βιβλία για τον Νίκο Καββαδία και εννέα μυθιστο­ρήματα. Tο 1974 πήρε το A΄ Kρατικό Bραβείο για το χρονικό του H άλλη Α­μερική και το 1982 τιμήθηκε με το A΄ Kρατικό Bραβείο για το μυθιστόρημά του O Πρίγκιπας, που προβλήθηκε ως τηλεοπτική σειρά στην ET-1, σε σκηνο­θεσία του Τάσου Ψαρρά. Το μυθιστόρη­μά του Αγγελίνα μεταφέρθηκε ως σει­ρά στη ΝΕΤ, επίσης από τον Τάσο Ψαρ­ρά, με τον τίτλο Ο θησαυρός της Αγγε­λίνας. Το 2018 κυκλοφόρησαν έξι θεα­τρικά του έργα. Ποιήματά του μελο­ποίησε ο Γιάννης Μαρκόπουλος και έ­χουν ενσωματωθεί στην ταινία του Zυλ Ντασέν Δοκιμή. Αποσπάσματα του βι­βλίου του H άλλη Αμερική περιέχονταν σε βιβλία της Mέσης Εκπαίδευσης. Mια σειρά από τα έργα του διδασκόταν στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (Τμήμα Ξένων Γλωσσών). Επιλογή από το ποιητικό του έργο μεταφράστηκε και κυκλοφό­ρησε στην Αμερική, με τον τίτλο Har­vest, το 1971.