Τα Public και οι εκδόσεις Μεταίχμιο σε προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Λουκάκου, «Αλλαγές και ανατροπές: Μια πολιτική ανατομία της κρίσης 2009-2019», την Τρίτη 27/5 στις 20:30, στο Public Café Συντάγματος.
Με τον συγγραφέα συνομιλούν:
Νίκος Αλιβιζάτος - Συγγραφέας και συνταγματολόγος
Ευάγγελος Βενιζέλος - Πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής Α.Π.Θ.
Παντελής Καψής - Δημοσιογράφος
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το βιβλίο επικεντρώνεται στην πόλωση και την ασυνεννοησία που επικράτησε μεταξύ των κομμάτων στα χρόνια της δεκαετούς κρίσης. Πόλωση και ασυνεννοησία που επέτεινε τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα της δεκαετίας, παρέτεινε την κρίση και καθυστέρησε την έξοδο από τα Μνημόνια. Εξετάζει επίσης τις έντονες και συχνά ακραίες κοινωνικές αντιδράσεις, που συχνά υποδαυλίστηκαν από κομματικές σκοπιμότητες. Τέλος, καταγράφει τις καταιγιστικές εναλλαγές της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων.
Αφήνει ωστόσο και ένα αισιόδοξο μήνυμα η δεκαετία 2009-2019: Το γεγονός ότι το Σύνταγμα, η δημοκρατία και οι θεσμοί της αντεπεξήλθαν στις πρωτοφανείς για αναπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις. Έτσι επιτεύχθηκε η ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα μετά το 2019.
Μια σημαντική προσθήκη στις μελέτες για μια αχαρτογράφητη και τεταμένη ιστορική περίοδο της σύγχρονης Ελλάδας.
«Σε αυτή τη δεκαετία της κρίσης και των Μνημονίων έγιναν έξι εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, τρεις ευρωεκλογές και ένα δημοψήφισμα. Παρέλασαν έξι κυβερνήσεις – Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, Τσίπρα και Μητσοτάκη. Εξέπεσαν εννέα αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων – ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Φώτης Κουβέλης, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Βασίλης Λεβέντης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Πάνος Καμμένος. Στη συνέχεια εξέπεσε και δέκατος, ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης, έξι κόμματα με κοινοβουλευτική παρουσία εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό χάρτη, η ΔΗΜ.ΑΡ., ο ΛΑΟΣ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, οι ΑΝ.ΕΛ. και η Χρυσή Αυγή, που μάλιστα κατέληξε στη φυλακή.» ~ Απόσπασμα
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.