Τα Public και οι εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του πρώτου μυθιστορήματος της/του Sam Albatros, «Ελαττωματικό αγόρι», το Σάββατο στις 12:00-14:00 στην Αίθουσα 5ου ορόφου του Public Συντάγματος.
Προλογίζει η Zoe Pre (content creator).
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Best-seller και εξαιρετικά δημοφιλές στα social media, το ελαττωματικό αγόρι είναι το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα γραμμένο από την οπτική ενός gender nonconforming/queer παιδιού. Το αφηγείται ένα enfant terrible που ονειρεύεται να γίνει όπως το αγαπημένο του καρτούν: «το πόκεμον Ditto… όμορφο, γλοιώδες, ροζ [και που μπορεί] να μεταμορφώνεται σε ό,τι θέλει, κορίτσι, αγόρι και σε άλλα πόκεμον». Το ότι μεγαλώνει σε επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, δεν είναι εύκολο: ο σχολικός του bully, ο Κώστας, το φωνάζει αδερφή· το σχολείο του διδάσκει στερεότυπα φύλου και εθνικιστικούς ύμνους· τα ξαδέρφια του το τρομοκρατούν και το κακοποιούν· και οι γονείς του το παροτρύνουν να είναι πιο άντρας.
Ως μιλένιαλ, το ελαττωματικό αγόρι βρίσκει παρηγοριά στον κόσμο του PlayStation, GameBoy, των anime, και των μεξικάνικων σειρών στην τηλεόραση, αλλά και στις φίλες του. Μέσα από τη ματιά της παιδικής αθωότητας, η ψυχολογική και σωματική βία που βιώνει δομεί ένα κωμικοτραγικό αφήγημα με ξεκαρδιστικές, αλλά και ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές.
Αποτυπώνοντας την προσγείωση από ένα παιδικό κόσμο όπου όλα είναι πιθανά, σε έναν κόσμο με συγκεκριμένα πρότυπα και αξίες, το ελαττωματικό αγόρι εξερευνά με ωμή ειλικρίνεια την έννοια της ταυτότητας, του φύλου και τους τρόπους με τους οποίους μας καθορίζει το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε, θέτοντας καίριες ερωτήσεις που προβληματίζουν (ακόμα!) την ελληνική κοινωνία
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΠΙΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!
Ο μπαμπάς καμιά φορά με δέρνει με τη ζώνη. Μια φορά είχα δει σε μια ελληνική ταινία έναν να δέρνει έτσι τον γιο του. Από τότε, κάθε φορά που με δέρνει με τη ζώνη ο μπαμπάς μου, αισθάνομαι σταρ του σινεμά.
Η μαμά με πρήζει συνέχεια να διαβάσω γιατί οι παππούδες μου δεν είχαν λεφτά να τη στείλουν σχολείο. Μια φορά τής είπα αν θέλει να πάει αυτή σχολείο αφού το έχει απωθημένο και εγώ να μείνω σπίτι να παίζω τη νοικοκυρά. Μου άστραψε σφαλιάρα.
Για τα αδέρφια μου θα πω άλλη φορά, γιατί τώρα βαριέμαι. Έτσι κι αλλιώς δε μένουν μαζί μας όπως τα κανονικά αδέρφια. (…)
Έχω τους καλύτερους φίλους του κόσμου! (…) Αγαπιόμαστε τόσο πολύ μεταξύ μας! Εγώ αγαπάω τον Θανάση, ο Θανάσης αγαπάει την Αθηνά, η Αθηνά αγαπάει τη Σοφία (αλλά δεν το λέει) και η Σοφία αγαπάει εμένα.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα κατά της πανδημίας Covid-19.