Το Public και οι εκδόσεις Ροπή σε προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Enric Sala, «Η φύση της Φύσης: γιατί χρειαζόμαστε την άγρια φύση», την Πέμπτη 30/1 στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής
Παναγιώτης Παφίλης, Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Επιτροπής «Φύση 2000»
και οι επιμελητές/μεταφραστές του βιβλίου
Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Γιώργος Κόκκορης, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ιωάννα Σουφλέρη, Αρχισυντάκτης, Εφημερίδα Το ΒΗΜΑ
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Οι εκδόσεις Ροπή με χαρά ανακοινώνουν την κυκλοφορία του βιβλίου «Η φύση της Φύσης: Γιατί χρειαζόμαστε την άγρια φύση» του διεθνούς φήμης θαλάσσιου βιολόγου και εξερευνητή Enric Sala. Το βιβλίο, που ήδη έχει προκαλέσει αίσθηση σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πλέον διαθέσιμο και στα ελληνικά, προσφέροντας στους αναγνώστες μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν τις πιο συναρπαστικές πτυχές της φύσης και των δράσεων διατήρησής της.
Ο Enric Sala, με την εμπειρία του ως National Geographic Explorer-in-Residence και την αφοσίωσή του στην προστασία των ωκεανών, μας καθοδηγεί μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου σε ένα ταξίδι γεμάτο ανακαλύψεις. Με σπάνιες φωτογραφίες και εκπληκτικές αφηγήσεις από τις αποστολές του σε μερικές από τις πιο απομονωμένες και άθικτες περιοχές του πλανήτη, ο Sala μας δείχνει την απίστευτη ομορφιά και πολυπλοκότητα της φύσης.
Τα μηνύματα στο βιβλίο «Η φύση της Φύσης» δεν είναι μόνο παντοτινά, αλλά και περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, καθώς η απώλεια της βιοποικιλότητας συνεχίζεται αμείωτη σε ολόκληρο τον πλανήτη μας. Ο συγγραφέας αποδέχεται την πρόταση του E.O. Wilson, ο οποίος υπογράφει και την εισαγωγή του βιβλίου, ότι προκειμένου να αποτρέψουμε τη μαζική εξαφάνιση ειδών, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, πρέπει να δεσμεύσουμε περίπου το ήμισυ της χέρσου και των ωκεανών του πλανήτη για τη φύση. Στην National Geographic μάχονται για την προστασία του 30% της θάλασσας και του 30% της χέρσου μέχρι το 2030, σε αρμονία με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιοποικιλότητα.
Στον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου, ο συγγραφέας αναφέρει:
«Αυτό έγινε σαφές με την επίσκεψη μου στις θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Πριν από λίγες εβδομάδες, βούτηξα στα νερά της Ύδρας, στον Σαρωνικό, και τα πρώτα ψάρια που είδα ήταν λίγες τρομπέτες και ένα κοπάδι αγριόσαλπες από την Ερυθρά Θάλασσα, αλλά ελάχιστα γηγενή είδη ψαριών. Οι αγριόσαλπες της Ερυθράς Θάλασσας, οι οποίες τρέφονται με φύκη, έχουν εισβάλει με επιτυχία στην ανατολική Μεσόγειο και έχουν μετατρέψει τους βραχώδεις βυθούς που προηγουμένως καλύπτονταν από ποικίλα δάση φυκών σε ερημότοπους. Οι ντόπιοι ψαράδες βοήθησαν τους εισβολείς να εξαπλωθούν λόγω της υπεραλίευσης των γηγενών ψαριών-θηρευτών, όπως τα ροφοειδή. Οι ψαράδες στο νησί της Αμοργού στις Κυκλάδες συνειδητοποίησαν ότι έφτασαν σε αυτό το σημείο εξαιτίας των δικών τους πράξεων και ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να ορίσει τρία θαλάσσια σημεία πλήρους απαγόρευσης της αλιείας στα ανοικτά του νησιού τους. Οι ψαράδες αυτοί γνωρίζουν ότι, αν πρόκειται να συνεχίσουν να ζουν από την αλιεία, χρειάζονται περιοχές όπου η θαλάσσια ζωή μπορεί να ανακάμψει, να αναπτυχθεί και να συμβάλει στην αναπλήρωση των παρακείμενων υδάτων όπου μπορούν να συνεχίσουν την αλιεία. Είμαι βέβαιος ότι οι τουρίστες που κάνουν καταδύσεις και οι ιδιοκτήτες των σχετικών καταστημάτων θα είναι επίσης ευτυχείς που θα έχουν στη διάθεσή τους μια πιο πλούσια θαλάσσια ζωή να παρατηρήσουν.»
«Η φύση της Φύσης» δεν είναι απλά ένα βιβλίο για την επιστήμη και την περιβαλλοντική συνείδηση. Είναι ένα κάλεσμα για δράση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προστασίας των φυσικών μας πόρων και την επείγουσα ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές που θα διασφαλίσουν ένα υγιές μέλλον για τον πλανήτη μας.»
Σας καλούμε να ανακαλύψετε τις σελίδες αυτού του εκπληκτικού έργου και να εμπνευστείτε από το πάθος του Enric Sala για τη φύση. Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Το βιβλίο είναι σαν ένα οικοσύστημα: Προϊόν πολλών αλληλεπιδράσεων, κάποιες γνωστές σε εμάς και άλλες άγνωστες. Όπως σε ένα οικοσύστημα, όλες οι αλληλεπιδράσεις συνεργούν για να δημιουργήσουν ένα συνολικό αποτέλεσμα. Η ιδέα για αυτό το βιβλίο προέκυψε μετά από 30 χρόνια σκέψεων σχετικά με την οικολογική διαδοχή – αρχικά σε μια αίθουσα διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και αργότερα βλέποντας τον άνθρωπο να αντιστρέφει την πορεία της διαδοχής και τις προστατευόμενες περιοχές να την επανεκκινούν. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με κορυφαίους επιστήμονες κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών μου χρόνων και μετέπειτα, οι οποίοι με δίδαξαν τις οικολογικές αρχές που περιγράφονται σε αυτό το βιβλίο.»
Οι μεταφραστές και επιμελητές της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου είναι οι Παναγιώτης Δημητρακόπουλος και Γιώργος Κόκκορης (Καθηγητές στο Τμήμα Περιβάλλοντος και στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου αντίστοιχα), οι οποίοι απέδωσαν με ακρίβεια και ευαισθησία το πρωτότυπο κείμενο στα ελληνικά, καθιστώντας το προσιτό για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.