#PublicEventsGoSocial: Ο Soloúp μιλά για το νέο του graphic novel «21: Η μάχη της πλατείας»

#PublicEventsGoSocial: Ο Soloúp μιλά για το νέο του graphic novel «21: Η μάχη της πλατείας»

#PublicEventsGoSocial: Ο Soloúp μιλά για το νέο του graphic novel «21: Η μάχη της πλατείας»

...

#PublicEventsGoSocial: Ο Soloúp μιλά για το νέο του graphic novel «21: Η μάχη της πλατείας»

#PublicEventsGoSocial: Ο Soloúp μιλά για το νέο του graphic novel «21: Η μάχη της πλατείας»

...

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ

14 Μαΐου 2021, 19:00

Προσθήκη στο ημερολόγιο σου

Την Παρασκευή 14/05 στις 19:00, οι εκδόσεις Ίκαρος και το Public σας προσκαλούν στη διαδικτυακή παρουσίαση του νέου graphic novel του Soloúp, «21: Η μάχη της πλατείας».

Για το βιβλίο θα συνομιλήσουν με τον δημιουργό:

ο Ηλίας Κολοβός, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

η Εύη Σαμπανίκου, καθηγήτρια τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μάρω Βασιλειάδου

O Soloúp - κατά κόσμον Αντώνης Νικολόπουλος - επιχειρεί να ξαναδεί τον αγώνα της ελληνικής επανάστασης του 1821 μέσα από τα μάτια του σύγχρονου θεατή, αναδεικνύοντας σκοτεινά μυστικά στα αρχεία της Ιστορίας.

14052021 soloup - 01

Λίγα λόγια για το graphic novel

Το graphic novel «21: Η μάχη της πλατείας» καλύπτει τα χρόνια της Επανάστασης μέχρι και την έλευση του Βαυαρού βασιλιά Όθωνα. Το μεγαλύτερο σε έκταση μέχρι σήμερα έργο κόμικς στην Ελλάδα συνδυάζει τη συστηματική ιστορική και αρχειακή έρευνα με την Ένατη Τέχνη. Μια αφήγηση που ξεφεύγει από τα στερεότυπα και αναδεικνύει πρόσωπα και γεγονότα, μέσα από γνωστές και λιγότερο γνωστές πτυχές της Ιστορίας.

Μια κεντρική σπονδυλωτή ιστορία ξετυλίγεται στη σημερινή Αθήνα κάτω από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Είκοσι ένα κεφάλαια, χωρισμένα σε πέντε μεγάλες ενότητες (Πλατεία, Χατζάρια, Σεργούνι, Ήρωες, Γκιλοτίνα) στα οποία παρεμβάλλονται είκοσι μία ιστορίες βασισμένες σε αφηγήσεις και κείμενα ανθρώπων που έζησαν ή μελέτησαν την Επανάσταση, με ένθετα πορτραίτα «ηρώων» και «αντιηρώων». Ρουμελιώτες και Μοραΐτες, κοτζαμπάσηδες, Φαναριώτες, καραβοκύρηδες, φιλέλληνες και οπλαρχηγοί, οι Μεγάλες Δυνάμεις, τα φιρμάνια των Οθωμανών, τα γιαταγάνια των Αλβανών, οι ξιφολόγχες των Αιγυπτίων.

Ακολουθώντας τα κείμενα πάνω από 30 συγγραφέων, αλλά και τις εικαστικές δημιουργίες περισσότερων από 50 ζωγράφων και χαρακτών, το βιβλίο αποτελεί ένα παζλ υποκειμενικών προσεγγίσεων για τις μάχες και τα πρόσωπα του Αγώνα, τα γεγονότα και τις ιδέες της Επανάστασης.

Το εκτενές παράρτημα, που περιλαμβάνει γλωσσάρι, χρονολόγιο, βιογραφικά, κατατοπιστικά κείμενα και πηγές, αναλύει το σκεπτικό της συγγραφής του προσφέροντας στον αναγνώστη μια πολυεπίπεδη προσέγγιση των γεγονότων.

Η έρευνα αρχείων και πηγών, καθώς και η επιμέλεια του παραρτήματος έγιναν από την Νατάσα Καστρίτη, τη Ρεγγίνα Κατσιμάρδου και την Παναγιώτα Παναρίτη. Επιστημονική συμβολή: Εύη Σαμπανίκου.

Η έρευνα και η δημιουργία του graphic novel έγιναν με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» - «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» (Αριθμός πρότασης: 20, έργο: 70869) και τη συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου (ΤΠΤΕ). Το έργο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο στο www.1821graphicnovel.gr

Λίγα λόγια για τον δημιουργό

Ο Soloúp είναι πολιτικός γελοιογράφος (Το Ποντίκι, περιοδικό δρόμου Σχεδία, παλαιότερα Το Βήμα, Goal news κ.ά.) και δημιουργός κόμικς (Βαβέλ, Γαλέρα κ.ά.). Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του ίδιου πανεπιστημίου. Το βιβλίο του, Τα ελληνικά comics (Τόπος, 2012), επικεντρώνεται στην έρευνα και τη μελέτη της Ένατης Τέχνης στην Ελλάδα. Διδάσκει γελοιογραφία και κόμικς στο πρόγραμμα e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέχρι σήμερα, έχει κυκλοφορήσει 17 συλλογές και βιβλία με γελοιογραφίες και κόμικς. Το graphic novel Αϊβαλί (Κέδρος, 2014) έχει βραβευτεί ως «Καλύτερο Κόμικς 2015» και «Καλύτερο Σενάριο» στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς, καθώς και με το Coup de coeur 2016 στο 17ο φεστιβάλ Rendez-vous du carnet de voyage (Clermont-Ferrand, Γαλλία)· έχει μεταφραστεί στα γαλλικά (Steinkis), τα τουρκικά (Istos) και τα αγγλικά (Somerset Hall Press), ενώ είναι προγραμματισμένη και η ισπανική του έκδοση. Το δεύτερο graphic novel του, Ο Συλλέκτης: Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο, κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Ίκαρος· το animation «Σουρσουρής» βασίζεται στο ομώνυμο κεφάλαιο του βιβλίου. Με αφορμή το Αϊβαλί και τον Συλλέκτη έχουν πραγματοποιηθεί εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, το 2015 και το 2019, αντίστοιχα. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Μάθετε περισσότερα στο Soloup.net.