Συζητήσεις Περί Ελευθερίας / 1821-2021: Πότε ξεκίνησε η Επανάσταση;

Συζητήσεις Περί Ελευθερίας / 1821-2021: Πότε ξεκίνησε η Επανάσταση;

Συζητήσεις Περί Ελευθερίας / 1821-2021: Πότε ξεκίνησε η Επανάσταση;

...

Συζητήσεις Περί Ελευθερίας / 1821-2021: Πότε ξεκίνησε η Επανάσταση;

Συζητήσεις Περί Ελευθερίας / 1821-2021: Πότε ξεκίνησε η Επανάσταση;

...

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ

24 Μαρτίου 2021, 19:00

Προσθήκη στο ημερολόγιο σου

Συζητήσεις Περί Ελευθερίας / 1821-2021: Μια σειρά εκδηλώσεων με συντονιστή τον δημοσιογράφο - συγγραφέα Μανώλη Πιμπλή.

Καθώς φέτος συμπληρώνονται ακριβώς 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, το Public προσεγγίζει τη σημαντική αυτή επέτειο με πολλούς τρόπους, μένοντας πιστό στα μεγάλα της διδάγματα.

24032021 conversations about 1821 - 01

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24/3 στις 19:00, με θέμα «Πότε ξεκίνησε η Επανάσταση;», μέσα από τις σελίδες του Public στο FacebookYouTube και blog.

Υπάρχουν διαφορετικές θεωρήσεις για το πού και πότε ακριβώς ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση. Η 25η Μαρτίου επελέγη αργότερα ως επέτειος, ωστόσο τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Η εκδήλωση θα κινηθεί γύρω από μία συζήτηση για το χρονολόγιο της προετοιμασίας και του ξεσπάσματός της, αλλά και για το πώς εντέλει ξεκινάει μια τέτοια Επανάσταση.

Θα μιλήσουν οι:

Ιάκωβος Μιχαηλίδης, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Roderick Beaton, καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου και κατείχε από το 1988 την έδρα Κοραή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών

Θανάσης Χρήστου, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών (Καλαμάτα) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Με βασιλικό διάταγμα του 1838 η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Εθνική Επέτειος, ως ημέρα του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης. Η επιλογή της ημέρας αυτής έγινε για να συνδυαστεί με τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ωστόσο το πότε άρχισε πραγματικά η Επανάσταση είναι ακόμα και σήμερα ένα θέμα προς συζήτηση. Είναι αναμφισβήτητο ότι ήδη στις 23 Μαρτίου είχε πραγματοποιηθεί η κατάληψη της Καλαμάτας από τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Αρκετά νωρίτερα, στα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης είχε ξεκινήσει για το Βουκουρέστι συγκεντρώνοντας περί τους 5.000 άνδρες. Στις 24 Φεβρουαρίου είχε εκδώσει τη γνωστή προκήρυξη με τίτλο «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος» και από την 1η Μαρτίου ξεκίνησε ουσιαστικά τις πολεμικές επιχειρήσεις στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

Επιπλέον ο επαναστατικός αναβρασμός είχε πάρει διαστάσεις από τον προηγούμενο χρόνο, κάτι που φαίνεται και από την ανησυχία των Οθωμανών της Πελοποννήσου οι οποίοι σταδιακά συγκεντρώνονταν στα κάστρα των πόλεων. Ταυτόχρονα στην Πελοπόννησο οργανώνονταν συνελεύσεις, χαρακτηριστική θεωρείται αυτή της Βοστίτσας τον Ιανουάριο του 1821. 

Επομένως το πότε ακριβώς ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση ημερολογιακά, αποτελεί ένα ενδιαφέρον πεδίο συζήτησης, όπως ενδιαφέρον είναι να εξεταστούν οι διαφορετικοί τόποι της έναρξης αυτής, οι μεταξύ τους συνδέσεις, το πώς νοηματοδοτούνταν τότε οι γεωγραφικοί χώροι στη βαλκανική χερσόνησο, το πού υπήρχαν πιο συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί, τα οργανωτικά κέντρα της Επανάστασης σε συνδυασμό με την εξέταση των σχέσεων Φιλικών και οπλαρχηγών. Να εξεταστεί δηλαδή το γενικότερο θέμα της προετοιμασίας της. Και με βάση αυτά έχει ενδιαφέρον να συζητηθεί και το πώς ξεκινάει μια τέτοιου τύπου Επανάσταση, από επαναστατημένους πληθυσμούς που έχουν λίγες εσωτερικές ιεραρχίες και όχι απολύτως σαφή καθοδηγητικά κέντρα.

Δείτε live στις σελίδες του Public

public live events fb logopublic live events yt logo