Συζήτηση: Ξεδιπλώνοντας τον χάρτη της νέας ψηφιακής εποχής

Συζήτηση: Ξεδιπλώνοντας τον χάρτη της νέας ψηφιακής εποχής

Συζήτηση: Ξεδιπλώνοντας τον χάρτη της νέας ψηφιακής εποχής

...

Συζήτηση: Ξεδιπλώνοντας τον χάρτη της νέας ψηφιακής εποχής

Συζήτηση: Ξεδιπλώνοντας τον χάρτη της νέας ψηφιακής εποχής

...

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ

10 Δεκεμβρίου 2021, 20:00

Προσθήκη στο ημερολόγιο σου

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Public Café Συντάγματος

ΕΙΣΟΔΟΣ

Ελεύθερη

Την Παρασκευή 10/12 στις 20:00, σας προσκαλούμε σε μία συζήτηση γύρω από την έννοια της ψηφιακότητας και τους μετασχηματισμούς που αυτή επιφέρει στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τον εαυτό μας.

Ο επιμελητής του τόμου Μανώλης Πατηνιώτης, καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, θα βρεθεί στο Public Café Συντάγματος για να παρουσιάσει το βιβλίο «Εισαγωγή στις Ψηφιακές Σπουδές» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροπή.

Μαζί του συζητούν ο Γεράσιμος Κουζέλης, ομότιμος καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, η Λεώνη Βιδάλη, χαράκτρια και ομότιμη καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, η Δέσποινα Καταπότη, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Ηρακλής Βογιατζής, υπ. διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, η Ευαγγελία Χορδάκη, υπ. διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, founder και director του Athens Digital Art Festival. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αργυρώ Μποζώνη, δημοσιογράφος, LIFO.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και live μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και στο YouTube.

10122021 psifiakes spoudes - book

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο τόμος περιλαμβάνει μερικές από τις σημαντικότερες εργασίες που σηματοδότησαν την πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Οι εργασίες αυτές εμφανίζονται για πρώτη φορά στα Ελληνικά. Οι μεταφράστριες και οι μεταφραστές συνοδεύουν τα κείμενα με σύντομα εισαγωγικά σημειώματα, τα οποία τοποθετούν την προβληματική των συγγραφέων τους στο αντίστοιχο ιστορικό και φιλοσοφικό πλαίσιο.

Η μετάβαση στην ψηφιακότητα, όπως φαίνεται και από τα κείμενα του τόμου, συνδέεται με μια σειρά από θεμελιώδη φιλοσοφικά, κοινωνικά και ανθρωπολογικά ερωτήματα. Από πολύ νωρίς, η ανάδυση του ψηφιακού συμπορεύτηκε με μια βαθιά αλλαγή των αντιλήψεων για τον άνθρωπο και τον κόσμο. Η ψηφιακότητα επερωτά τις θεμελιώδεις διακρίσεις της δυτικής νεωτερικότητας. Τι συνέπειες έχει η κατάλυση της διάκρισης ανάμεσα στα βιολογικά και τα μηχανικά συστήματα που επιχειρείται στο πλαίσιο του προγράμματος της Κυβερνητικής; Τι μορφή έχει η Ηθική που αναδύεται από την αλληλεπίδραση ανθρωπομηχανικών συναρμογών και ποιες είναι οι νέες μορφές κοινωνικότητας που αυτή υποστηρίζει; Πώς γνωρίζει και αναπαριστά τον κόσμο το εκ γενετής ψηφιακό μετανεωτερικό υποκείμενο; Με άλλα λόγια, ποιες είναι οι μεγάλες οντολογικές και γνωσιολογικές μετατοπίσεις που συνοδεύουν την έλευση του ψηφιακού;

Δείτε τα μέτρα που ισχύουν για την είσοδό σας στο Public Café Συντάγματος.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας