Εκδόσεις Καστανιώτη: 50 χρόνια με 50 επετειακές εκδόσεις

Περίληψη: Τη χρονιά που μας πέρασε (2018), οι εκδόσεις Καστανιώτη συμπλήρωσαν 50 χρόνια στον χώρο του...

Τη χρονιά που μας πέρασε (2018), οι εκδόσεις Καστανιώτη συμπλήρωσαν 50 χρόνια στον χώρο του βιβλίου. Για να γιορτάσουν, λοιπόν, αυτή τη χρονιά-ορόσημο για την πορεία τους στα ελληνικά γράμματα, επανακυκλοφόρησαν 50 εμβληματικούς τίτλους σε μια εξαιρετικά προσεγμένη σειρά.

Το ξεχωριστό σε αυτή τη συλλεκτική σειρά είναι τα εξώφυλλα των βιβλίων, τα οποία στήθηκαν πάνω σε ασπρόμαυρες φωτογραφικές εικόνες διακεκριμένων εικαστικών, αλλά και μη επαγγελματιών φωτογράφων. Κάθε φωτογραφία συνδέεται με ένα στοιχείο της ιστορίας του βιβλίου και έχει «ντυθεί» με ριζόχαρτο, που προστατεύει το σκληρόδετο εξώφυλλο και μας μεταφέρει τη νοσταλγία ενός παλιού άλμπουμ φωτογραφιών. 

Επειδή 50 τίτλοι είναι πολλοί -και η επιλογή κάτι παραπάνω από δύσκολη -ξεκινάμε με πέντε από αυτούς και παρακάτω θα βρεις τον σύνδεσμο για όλη τη σειρά. Και σε αξιόλογη έκπτωση, που φτάνει το -30%.

Του προσδόθηκαν τα χαρακτηριστικά του γοητευτικού, αινιγματικού και καθηλωτικού μυθιστορήματος, ενώ ο Oliver Sacks μας προειδοποίησε ότι δεν μπορείς να του αντισταθείς. Και όλα αυτά για το «Ο θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ» του Απόστολου Δοξιάδη, που μας εξιστορεί πώς ένας άνθρωπος αφιερώνει τη ζωή του στην επίλυση της Εικασίας του Γκόλντμπαχ, μέσα από την αφήγηση του ανιψιού του.

Δεύτερη επιλογή μας είναι το «Όπως ήθελα να ζήσω» της Ελένης Πριοβόλου, που μας μεταφέρει σε έναν ροδώνα στον Κεραμεικό, σε μια Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα όπου τα ανθρώπινα πάθη, ο έρωτας και η αντοχή θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Ο ίδιος ο Italo Calvino το παρομοιάζει με ένα ποίημα αγάπης για τις πόλεις και εμείς έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ή να ξαναδιαβάσουμε το «Οι αόρατες πόλεις», το σημαντικότερο ίσως έργο του κορυφαίου ιταλού λογοτέχνη του 20ου αιώνα.

Ο διάσημος «Άρχοντας των μυγών» δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια σειρά, καθώς θεωρείται ένα από τα καλύτερα βρετανικά βιβλία όλων των εποχών του νομπελίστα συγγραφέα William Golding, με μια αλληγορική, υπαρξιακή και φιλοσοφημένη ιστορία που... σε στοιχειώνει!

Τέλος, οι «Άγριοι ντετέκτιβ» του πρόωρα χαμένου χιλιανού ποιητή/συγγραφέα Roberto Bolaño αξίζουν μια θέση στη βιβλιοθήκη μας, με την παράξενη εξαφάνιση μιας γυναίκας στη δεκαετία του ’20 στο Μεξικό να προσφέρει ένα άκρως πρωτότυπο και πανέμορφο ανάγνωσμα για κάθε αναγνώστη.

Και τους 50 τίτλους της επετειακής σειράς μπορείς να τους βρεις στο Public με έκπτωση 30% και με εξώφυλλα που θα μπορούσαν, κάλλιστα, να συμπεριληφθούν σε έκθεση φωτογραφίας!