Εκδόσεις Καστανιώτη: 50 χρόνια, 50 συλλεκτικές εκδόσεις

Περίληψη: Τη συλλογή απαρτίζουν συνολικά 50 τίτλοι, όλοι εξαιρετικοί, αλλά εμείς ξεχωρίσαμε μερικούς από αυτούς...

Τη χρονιά που μας πέρασε (2018), οι εκδόσεις Καστανιώτη συμπλήρωσαν 50 χρόνια στον χώρο του βιβλίου. Για να γιορτάσουν, λοιπόν, αυτή τη χρονιά-ορόσημο για την πορεία τους στα ελληνικά γράμματα, επανακυκλοφόρησαν 50 εμβληματικούς τίτλους σε μια εξαιρετικά προσεγμένη σειρά.

Το ξεχωριστό σε αυτή τη συλλεκτική σειρά είναι τα εξώφυλλα των βιβλίων, τα οποία στήθηκαν πάνω σε ασπρόμαυρες φωτογραφικές εικόνες διακεκριμένων εικαστικών, αλλά και μη επαγγελματιών φωτογράφων. Κάθε φωτογραφία συνδέεται με ένα στοιχείο της ιστορίας του βιβλίου και έχει «ντυθεί» με ριζόχαρτο, που προστατεύει το σκληρόδετο εξώφυλλο και μας μεταφέρει τη νοσταλγία ενός παλιού άλμπουμ φωτογραφιών. 

Τη συλλογή απαρτίζουν συνολικά 50 τίτλοι, όλοι εξαιρετικοί, αλλά εμείς ξεχωρίσαμε μερικούς από αυτούς και στους παρουσιάζουμε παρακάτω.

Οι επιλογές μας ξεκινούν με τη «Μητέρα του Σκύλου» του Παύλου Μάτεσι. Ένας δυνατός μονόλογος από τη Ραραού ξετυλίγει τη σκληρή πραγματικότητα της Ελλάδας από τα χρόνια της κατοχής μέχρι και τη σύγχρονη ιστορία της. Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1990 και από τότε έχει επανεκδοθεί δεκάδες φορές, ενώ έχει μεταφραστεί και σε πάρα πολλές γλώσσες.

Λίγο πριν την κατοχή, κάπου στο μεσοπόλεμο, θα σε ταξιδέψει η «Μικρά Αγγλία». Μικρή Αγγλία λεγόταν κάποτε η Άνδρος, το νησί που αποτελεί την αρχή και το τέλος ενός τραγικού ταξιδιού. Επιβάτες όσοι φεύγουν στα καράβια, αλλά και όσοι μένουν πίσω να τους λησμονούν. Η χειμαρρώδης γραφή της Ιωάννας Καρυστιάνη θα ανταμείψει όποιον αποφασίσει να διαβάσει αυτό το βιβλίο.

Τις επιλογές μας από την ελληνική λογοτεχνία συμπληρώνει η «Περσινή αρραβωνιαστικιά» της Ζυράννας Ζατέλη. Εννιά διηγήματα, όσες και οι μούσες, δημιουργούν ένα παζλ από ιστορίες που πραγματεύονται καταστάσεις σοκαριστικές, δύσκολες, αλλά και αληθινές.

Από την ξένη λογοτεχνία ξεχωρίσαμε, αρχικά, το έργο του Γουίλιαμ Φώκνερ «Η Βουή και η Μανία». Η ιστορία μιας οικογένειας ξετυλίγεται μπροστά μας μέσα από τα μάτια διαφορετικού αφηγητή κάθε φορά. Όσο η συνολική εικόνα γίνεται καθαρότερη, καταλαβαίνουμε γιατί οι ήρωες της ιστορίας είναι ήρωες που κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση τους.

Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική πρόταση, «Ο Ξένος» του Αλμπέρ Καμύ. Το παράλογο μπορεί να κυριαρχεί στη γραφή του Καμύ, αλλά ο λόγος του είναι απλός και κατανοητός. Ακόμα κι αυτός ο απλοϊκός λόγος, όμως, καταφέρνει να προσδώσει μεγάλο βάθος στην ιστορία του Μερσώ. Μια ιστορία που τον βρίσκει αντιμέτωπο με την αλήθεια και μια πραγματικότητα στην οποία αρνείται να προσαρμοστεί.

Βρες όλη την επετειακή συλλογή των εκδόσεων Καστανιώτη στο Public με έκπτωση 50%, ενώ αν θες παράλληλα να εμφιλοχωρήσεις στο «εργαστήριο» των εκδόσεων Καστανιώτη, μπορείς να ανατρέξεις στην αποκλειστική συνέντευξη του Θανάση Καστανιώτη στο Public Blog.