Εκείνοι που τα κατάφεραν: 15 βιογραφίες που ξεχώρισαν

Περίληψη: «Επιτυχία είναι να σ' αρέσει ο εαυτός σου, να σ' αρέσει αυτό που κάνεις και...

«Επιτυχία είναι να σ' αρέσει ο εαυτός σου, να σ' αρέσει αυτό που κάνεις και να σ' αρέσει ο τρόπος που το κάνεις», είχε πει η ποιήτρια, πεζογράφος και γνωστή ακτιβίστρια Maya Angelou

Αυτό συνδέεται απόλυτα με τους ανθρώπους στους οποίους θα αναφερθούμε σε αυτό το κείμενο. Άνθρωποι που αγάπησαν τη ζωή τους και βρήκαν ένα βαθύτερο νόημα σε αυτή, έναν σκοπό που τους έδινε κίνητρο να εξελιχθούν, να δημιουργήσουν, να κινήσουν την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο πέρα. Άνθρωποι που η ζωή και τα επιτεύγματά τους μεταφέρθηκαν σε βιβλία, για να μπορέσουν να εμπνεύσουν με το παράδειγμά τους άλλους, για να αποτελέσουν πρότυπο για να ζούμε εμείς κάθε ώρα και στιγμή με πληρότητα και ψυχική αρμονία.

Ξεκινάμε με τρεις βιογραφίες, γραμμένες όλες από τον μετρ του είδους, Walter Isaacson.  Η πρώτη είναι αυτή του Steve Jobs, του πιο δημιουργικού και πρωτοποριακού ηγέτη της εποχής μας. Tο βιβλίο του Isaacson καλύπτει όλη την ζωή του Jobs, αποκαλύπτοντας αποκλειστικές λεπτομέρειες για την παιδική του ηλικία, καθώς κι άλλες πληροφορίες που δεν έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα. Η δεύτερη βιογραφία είναι αυτή του Albert Einstein, μία ιδιοφυΐα που άλλαξε όλο τον κόσμο με τις θεωρίες του, καταφέρνοντας να συλλάβει με πρωτόγνωρο τρόπο το μυστήριο του κόσμου. Η τρίτη είναι αυτή του Leonardo Da Vinci, της μεγαλύτερης καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας όλων των εποχών, που φιλοτέχνησε δύο από τα γνωστότερα έργα της Ιστορίας, τον Μυστικό Δείπνο και τη Μόνα Λίζα.

Συνεχίζουμε με τρεις προσωπικότητες, που άφησε η καθεμία με τον τρόπο της το στίγμα της πάνω στην ανθρωπότητα, παλεύοντας να κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο. Η Maya Angelou, στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «I Know Why The Caged Bird Sings», μεταφέρει με γλαφυρότητα περιστατικά της ζωής της, που είχε απ' όλα: χαρές, σκληρότητα, διακρίσεις απέναντί της, επιτεύγματα και ευτυχισμένες στιγμές. Στο «In His Own Words», θα βρούμε μια επιλογή από ομιλίες του Nelson Mandelaπου αναδεικνύουν τη διαχρονική του δέσμευση για πάλη υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Κάθε ομιλία μέσα στο βιβλίο εισάγεται από μια κορυφαία προσωπικότητα, όπως ο Kofi Annan ή ο Desmond Tutu.

Ολοκλήρωνουμε αυτή την τριάδα των προσώπων, που άφησαν έντονο κοινωνικό στίγμα, με έναν σύγχρονο ηγέτη, τον Barack Obama, τον πρώτο έγχρωμο προέδρο του Λευκού Οίκου. Η αυτοβιογραφία του με τίτλο «Dreams From My Father», που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελεί το αποκαλυπτικό πορτρέτο ενός άνδρα που θέτει μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα και την ύπαρξη.

Τη σκυτάλη παίρνει ύστερα ο αστροφυσικός Stephen Hawking, που έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους διαπρεπέστερους θεωρητικούς φυσικούς από την εποχή του Albert Einstein. Στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «My Brief History», ο Stephen κάνει ενδοσκόπηση, προσφέροντας στον κόσμο έναν συνοπτικό, ειλικρινή και πνευματώδη απολογισμό της ζωής του.

Συνεχίζουμε ύστερα με τη γυναίκα που έχει χαρακτηριστεί ως «βασίλισσα του εγκλήματος», την Agatha Christie, που είχε κάποτε αποκαλύψει ότι γεννούσε ιδέες για μυθιστορήματα καθώς έπλενε πιάτα. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι απλώς και μόνο το να ζεις είναι σπουδαίο πράγμα», έχει αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Μια σύγχρονη γυναίκα που κατάφερε να κάνει τη διαφορά στην Αμερική - και όχι μόνο - και να ξεχωρίσει για το ταλέντο της και την αυθεντικότητά της είναι η Tara Westover, που στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Educated» παρουσιάζει με διορατικότητα την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο όραμα για τη ζωή, που θα διακρίνεται από βαθιά θέληση και σύγχρονη οπτική απέναντι στα πράγματα. Το βιβλίο αποτελεί ένα μνημείο αγάπης και κατανόησης για τον κόσμο.

Επιστροφή στον Stephen Hawking, όπου στο βιβλίο του «Brief Answers to the Big Questions» καταθέτει έναν βαθύ αλλά προσιτό προβληματισμό για τα μεγαλύτερα ερωτήματα που απασχολούν την επιστήμη. Οι απαρχές του ανθρώπινου είδους, η ζωή σε άλλους πλανήτες, η επιβίωσή μας στη Γη, το μέλλον του σύμπαντος, οι πιθανότητες του να εξαπλωθούμε πέρα από το Ηλιακό Σύστημα, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που ο ίδιος θίγει στο βιβλίο του, με διεισδυτική ματιά αλλά και αρκετές δόσεις χιούμορ.

Περνάμε, έπειτα, σε έναν εκλεκτό επιστήμονα, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1965, τον Richard Feynman. Το βιβλίο «Surely You're Joking Mr Feynman» αποτελεί την αυτοπροσωπογραφία ενός από τα μεγαλύτερους άνδρες της εποχής μας, που υπήρξε διαρκώς περίεργος για τον κόσμο που τον περιέβαλλε αλλά κι ένας υποδειγματικός εμπειριστής.

Συνεχίζουμε με έναν σπουδαίο εφευρέτη, τον Alan Turing, που χάρη στη μηχανή του οι σύμμαχοι πέτυχαν μια σπουδαία νίκη απέναντι στην ναζιστική Γερμανία. Το βιβλίο με τίτλο «Alan Turing: The Enigma Man» αποτελει την ιστορία της ζωής του γραμμένη με απλό και άμεσο τρόπο από τον Nigel Cawthorne.

Περνάμε ύστερα σε δύο ανθρώπους που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με τη μουσική των περασμένων δεκαετιών και τα τραγούδια τους έχουν αγαπηθεί πολύ. Ο λόγος για την κοσμάπητη Patti Smith και το «Just Kids», που αρχίζει ως ιστορία αγάπης και καταλήγει σε ένα σύγχρονο πορτραίτο της Νέας Υόρκης, και τον ευαίσθητο τραγουδιστή της δεκαετίας του '60, Leonard Cohen, και το «The Flame», που αποτελεί μια συλλογή των τελευταίων ποιημάτων και γραπτών του, που αποτυπώνουν σε όλο τους το εύρος το βάθος της ψυχικής του ωριμότητας.

Από την παραπάνω λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Irvin D. Yalom, που έγραψε το τελευταίο (κατ’ ομολογία του ιδίου) βιβλίο του, όπου ανατρέχει στη ζωή του από την αρχή και μας μεταφέρει στον κόσμο του. Με τίτλο «Becoming Myself» περιγράφει τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, από τα σκαμπανεβάσματα στη σχέση του με τους γονείς του και την απεγνωσμένη αναζήτηση ενός μέντορα, μέχρι την καταξίωση, τον γάμο του, τη συγγραφή και τα γηρατειά, που όπως γράφει «σημαίνουν παραιτούμαι διαδοχικά από ένα σωρό πράγματα», φτάνοντας μέχρι και τον θάνατο. 

Βρείτε όλες τις ενδιαφέρουσες βιογραφίες στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr!