Εκτυπωτές και μελάνια. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να κάνεις οικονομία

Περίληψη: Όλοι μας έχουμε έναν εκτυπωτή, είτε στο σπίτι, είτε στο γραφείο, ενώ σε business περιβάλλον...

Όλοι μας έχουμε έναν εκτυπωτή, είτε στο σπίτι, είτε στο γραφείο, ενώ σε business περιβάλλον οι συσκευές είναι συνήθως περισσότεροι της μίας. Τα τελευταία χρόνια, οι ίδιοι οι εκτυπωτές έχουν γίνει πολύ φθηνοί, κάτι που έχει επιτρέψει σε πολλούς να μην λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την αγορά (τον χρειάζονται πραγματικά ή μήπως όχι) ή την αλλαγή της συσκευής (περισσότερο κοστίζει η επισκευή παρά η αγορά καινούριου μοντέλου). Κι όμως, το βασικό αναλώσιμο των εκτυπωτών, το μελάνι, είναι αυτό που πραγματικά κοστίζει. Τι πρέπει να ξέρεις για τους εκτυπωτές, τα μελάνια τους, αλλά και τις τεχνολογίες τους, ώστε να κάνεις τη δουλειά σου πιο αποδοτικά και φθηνά; Εάν οι εκτυπωτές αποτελούν assets της επιχείρησής σου θα πρέπει και αυτοί - το κόστος χρήσης τους για την ακρίβεια - να μπαίνουν στα πλάνα και τις στρατηγικές. Ξέρεις όμως πως θα κάνεις πραγματική οικονομία στα μελάνια; Το ξέρεις ότι επιλέγοντας συγκεκριμένο ανακατασκευασμένο συμβατό μελάνι μπορείς να κάνεις οικονομία έως και 80%. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή κι ας δούμε την ολοκληρωμένη εικόνα του θέματος εκτυπωτής-μελάνι/toner: [gallery link="none" columns="2" size="full" ids="49614,49617"]

Τι πρέπει να ξέρω για τα toner;

Τα toners δεν έχουν κάποιο μυστικό που πρέπει να γνωρίζεις. Κάποιοι εκτυπωτές laser, στο κάνιστρο του toner συμπεριλαμβάνουν και τον κύλινδρο εκτύπωσης (drum), οπότε το κόστος ανεβαίνει κάπως, άλλοι όμως όχι. Αν τυπώνεις μεγάλες ποσότητες, οπότε και το drum φθείρεται περισσότερο, επέλεξε εκτυπωτή με ενσωματωμένο drum στο toner. Αν τυπώνεις ελάχιστα, οπότε το drum παραμένει καθαρό, τα πιο φθηνά κάνιστρα χωρίς drum θα σε βολέψουν.

Τι πρέπει να ξέρω για τα μελάνια;

Οι inkjet printers χρησιμοποιούν δύο είδη μελανιών: τα λεγόμενα pigment και τα dye. Το απλό μαύρο μελάνι είναι pigment, και έχει διαλυμένα μικροσωματίδια κάποιας ουσίας, η οποία παραμένει στο χαρτί όταν εξατμιστεί ο διαλύτης. Αυτό παράγει κείμενο πολύ καλής ποιότητας. Τα άλλα χρώματα χρησιμοποιούν μελάνια dye, στα οποία το ίδιο το χρώμα είναι υγρής μορφής. Αυτό βοηθά σε καλύτερες χρωματικές διαβαθμίσεις. Οι εκτυπωτές inkjet κυκλοφορούν σε μοντέλα με ένα cartridge για το μαύρο και ένα για τα άλλα τρία χρώματα (κυανό, ματζέντα και κίτρινο), σε μοντέλα με ξεχωριστά cartridges για κάθε χρώμα (σύνολο 4), και σε φωτογραφικά μοντέλα με περισσότερα χρώματα (5 ή περισσότερα cartridges).Αν σε ενδιαφέρουν οι φωτογραφικές εκτυπώσεις, επέλεξε κάποιον εκτυπωτή με περισσότερα μελάνια. Αν τυπώνεις έγχρωμα αλλά όχι φωτογραφίες (πχ γραφικές παραστάσεις ή διαγράμματα), επέλεξε εκτυπωτή με ξεχωριστά μελάνια για τα 3 χρώματα. Αν τυπώνεις περιστασιακά έγχρωμο, ένας εκτυπωτής με ένα cartridge θα είναι πιο βολικός. Επίσης, κάποιοι κατασκευαστές εκτυπωτών ενσωματώνουν την κεφαλή εκτύπωσης πάνω στο cartridge, οπότε, αλλάζοντας το μελάνι, αλλάζεις και την κεφαλή. Αντίθετα, άλλοι κατασκευαστές επιλέγουν σταθερή κεφαλή, η οποία αλλάζει ξεχωριστά, και τα cartridges είναι απλά δοχεία με μελάνι - και επομένως πιο φθηνά.

Το μέγεθος μετράει!

Σε κάθε περίπτωση, τα μελάνια ή τα toner με μεγαλύτερη χωρητικότητα κοστίζουν λιγότερο, ανά σελίδα. Για εκτυπωτές laser, αν τυπώνεις μεγάλες ποσότητες, το "μεγάλο" toner θα σου γλυτώσει χρήματα. Ομοίως και στα μελάνια των inkjet, για όσους κατασκευαστές διαθέτουν cartridges (συνήθως μαύρο) μεγαλύτερης χωρητικότητας.

Γνήσιο, συμβατό ή ανακατασκευασμένο;

Εκτός των μελανιών και toner που προέρχονται από τους ίδιους τους κατασκευαστές τω εκτυπωτών, υπάρχουν και αναλώσιμα από τρίτους κατασκευαστές, συμβατά με συγκεκριμένα μοντέλα εκτυπωτών. Οι ίδιοι οι κατασκευαστές διατείνονται πως η ποιότητα εκτύπωσης με τα γνήσια μελάνια είναι πολύ ανώτερη, κάτι που, ίσως, ισχύει για φωτογραφικές εκτυπώσεις. Αν όμως δεν σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα η απόλυτη ποιότητα ή δεν εκτυπώνεις καν φωτογραφίες, ίσως μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα με συμβατά μελάνια. Τα παραπάνω ισχύουν τόσο στους inkjet όσο και στους laser εκτυπωτές. Ωστόσο εδώ θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι τα συμβατά χωρίζονται με τη σειρά τους πάλι σε δύο κατηγορίες: τα ανακατασκευασμένα συμβατά και τα καινούρια συμβατά. Τα συμβατά μελάνια και toners κατασκευάζονται από τρίτες εταιρείες (δηλαδή όχι τους ίδιους τους κατασκευαστές των εκτυπωτών), χρησιμοποιώντας καινούρια υλικά. Τα συμβατά cartridges έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μιμούνται τα αυθεντικά προκειμένου να ταιριάζουν στον εκάστοτε εκτυπωτή. Προφανώς και το τσιπάκι που υπάρχει στο cartridge αντιγράφει το αυθεντικό για να μπορεί ο εκτυπωτής να το δεχθεί. Η καλύτερη λύση στο χώρο των “συμβατών” μελανιών και toners είναι τα ανακατασκευασμένα. Αυτά, όπως λέει και η λέξη, προέρχονται από ανακύκλωση αυθεντικών υλικών. Αυτό σημαίνει αφενός ότι η ποιότητά τους είναι ανώτερη από τα απλά συμβατά και αφετέρου ότι έχουν την έγκριση του κατασκευαστή του printer. Προφανώς τα ανακυκλωμένα cartridges καθαρίζονται διεξοδικά, επισκευάζονται και περνάνε από πολλούς ελέγχους και γεμίζουν με μελάνι ή πούδρα toner πριν είναι έτοιμα για πώληση. Εκτός του ότι τα ανακατασκευασμένα είναι πιο φθηνά, χρησιμοποιώντας τα βοηθάς και το περιβάλλον, διότι ουσιαστικά χρησιμοποιείς ανακυκλωμένη συσκευασία. Έτσι, εάν επιλέξεις να μην χρησιμοποιήσεις αυθεντικά μελάνια και toners η συμβουλή μας είναι να προτιμήσεις κάποιο ποιοτικό ανακατασκευασμένο! Η λέξη ποιοτικό βέβαια, είναι ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο ξεκαθαρίζουμε πιο κάτω. [gallery link="file" size="full" ids="49622,49620,49621"]

Και από που να αγοράσω;

Εφόσον είναι γεγονός το ότι αγοράζοντας ανακατασκευασμένα συμβατά μελάνια θα κάνεις οικονομία (η οποία μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 80% σε κάποιες περιπτώσεις με ένα μέσο όρο να κυμαίνεται γύρω στο 45%) το μέγα ερώτημα είναι που θα βρεις ποιοτικά cartridges, διότι οι κατασκευαστές και οι επιλογές που έχεις είναι κυριολεκτικά άπειρες. Επίσης, έχε υπόψη σου ότι οικονομία δεν σημαίνει να αγοράσεις το φθηνότερο προϊόν που θα βρεις στο Internet. Η απάντηση στην ερώτηση είναι εύκολη: θα πρέπει να επιλέξεις έναν αξιόπιστο προμηθευτή και σε καμία περίπτωση να μην αγοράζεις μελάνια με κλειστά μάτια. Τα Public είναι η επιλογή σου και στα συμβατά ανακατασκευασμένα αναλώσιμα, διότι επιλέγουν πάντα τα καλύτερα και ποιοτικότερα προϊόντα.

Πόσο διαρκεί ένα cartridge;

Κλείνουμε με το φλέγον ζήτημα της διάρκειας των μελανών και των toners. Οι κατασκευαστές αναφέρουν έναν αριθμό σελίδων στις συσκευασίες τους, αλλά κατά πόσον αυτός ο αριθμός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Ας το ξεκαθαρίσουμε. Η απόδοση των μελανιών ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρότυπο που ορίζεται από τον διεθνή οργανισμό τυποποίησης (ο γνωστός μας ISO). Οι κασέτες μελανιού ακολουθούν το ISO/IEC 24711, οι κασέτες τόνερ έγχρωμης εκτύπωσης το ISO/IEC 19798 και οι κασέτες τόνερ μονόχρωμης εκτύπωσης το ISO/IEC 19752. Αυτά μπορεί να μην σημαίνουν και πολλά πράγματα για τον τελικό καταναλωτή, σημαίνουν όμως πάρα πολλά για τους κατασκευαστές εκτυπωτών, διότι όλοι πια υποχρεούνται να ακολουθούν την ίδια μεθοδολογία μέτρησης διάρκειας των αναλωσίμων τους με συγκεκριμένες πρότυπες σελίδες. Πάντως, επειδή οι παραπάνω μεθοδολογίες είναι αυστηρά ελεγχόμενες σε συνθήκες εργαστηρίου, σε πραγματικές συνθήκες σπάνια (έως καθόλου) δεν θα πετύχεις τον αναγραφόμενο στη συσκευασία του μελανιού αριθμό σελίδων. Τα πρότυπα ISO που αναφέραμε πιο πάνω ορίζουν κάλυψη 5% στο μαύρο και περίπου 20% για τις μικτές σελίδες (5% σε μαύρο και για κάθε χρώμα). Σε πραγματικές συνθήκες η απόδοση των μελανιών επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η κάλυψη των σελίδων, η ποιότητα της εκτύπωσης, το ποσοστό χρώματος σε σχέση με το μαύρο, η εκτύπωση διπλής όψης κ.λπ. Οι παράγοντες αυτοί δεν είναι ποτέ σταθεροί και προφανώς εάν εκτυπώνεις πυκνές σελίδες και φωτογραφίες η απόδοση των μελανιών θα είναι πάντα μικρότερη της αναγραφόμενης.