Ελευθέρωσε τη RAM του κινητού σου με απλά βήματα

Περίληψη: Πόσες φορές, άραγε, δεν έχεις γκρινιάξει ότι το κινητό σου έχει γίνει πιο αργό και...

Πόσες φορές, άραγε, δεν έχεις γκρινιάξει ότι το κινητό σου έχει γίνει πιο αργό και πως οι εφαρμογές δεν ανοίγουν το ίδιο γρήγορα, όπως στο παρελθόν; Συνήθεις ύποπτοι για τη μείωση της απόδοσης της συσκευής, με την πάροδο του χρόνου, είναι η υποβάθμιση της απόδοσης του εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου και η κακή χρήση της μνήμης RAM της συσκευής.

Και μπορεί για την περίπτωση της μείωσης της απόδοσης της μνήμης flash να μη μπορείς να κάνεις και πολλά, μπορείς όμως με μια-δυο απλές κινήσεις να βοηθήσεις την συσκευή σου να εξασφαλίσει περισσότερη μνήμη RAM για τις εφαρμογές που χρειάζεσαι πραγματικά.

Εδώ πολλοί χρήστες μπαίνουν στην παγίδα να καθαρίζουν διαρκώς τη μνήμη της συσκευής, είτε κλείνοντας τις ανοιχτές εφαρμογές, είτε εγκαθιστώντας memory cleaners που «σκοτώνουν» αυτόματα εφαρμογές, όταν η κατανάλωση της RAM ξεπεράσει κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό.

Οι τακτικές αυτές όμως στην πράξη φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, αφού το Android είναι σχεδιασμένο με τη λογική της διατήρησης pre-loaded εφαρμογών στο background, καθώς με αυτό τον τρόπο οι εφαρμογές που χρησιμοποιείς συχνά φορτώνουν πιο γρήγορα, ενώ καταναλώνουν και λιγότερη ενέργεια. Υπάρχουν όμως διεργασίες που καταναλώνουν πολύτιμη RAM, χωρίς να σου προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στην εμπειρία χρήσης, πέρα ίσως από το οπτικό/αισθητικό κομμάτι.

Widgets και live wallpapers μπορεί είναι όμορφα και χαριτωμένα, όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων καταλαμβάνουν αρκετή μνήμη RAM, ενώ, καθώς τρέχουν, συνεχώς επιβαρύνουν και την αυτονομία της συσκευής. Καλό είναι, λοιπόν, να περιορίσεις τη χρήση τους στο ελάχιστο ή, αν μπορείς, να σταματήσεις να τα χρησιμοποιείς εντελώς.

Εξίσου επιβαρυντικά είναι και τα διάφορα animations του λειτουργικού, ειδικά σε συσκευές με πιο αργούς επεξεργαστές και περιορισμένη ποσότητα μνήμης RAM. Μπορείς όμως να τα απενεργοποιήσεις, αρκεί να αποκτήσεις πρόσβαση στα Developer Options της συσκευής. Για να το κάνεις αυτό, πήγαινε Settings (ή System)> About Phone, βρες το πεδίο Build Number και κάνε tap σε αυτό 7 φορές, για να εμφανιστεί η ειδοποίηση ότι είσαι developer.

Έπειτα πήγαινε πίσωστα Settings, βρες το νέο μενού των Developer Options και εντόπισε την κατηγορία ρυθμίσεων Drawing και κλείσε τις ακόλουθες επιλογές:

-Window animation scale
-Transition animation scale
-Animator duration scale

Η μνήμη RAM της συσκευής σου θα σε ευχαριστεί για πάντα!