15 Μαρτίου , 2018 • 2 MINS READ
Ελληνοτουρκικές βιβλιο – σχέσεις
Περίληψη: “Οι τουρκικές προκλήσεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούν το κύριο θέμα της επικαιρότητας. Μπορεί...
“Οι τουρκικές προκλήσεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούν το κύριο θέμα της επικαιρότητας.
Μπορεί οι κινήσεις αυτές να αποτελούν, κατά κύριο λόγο, κινήσεις εντυπωσιασμού της τουρκικής ηγεσίας προς τον τουρκικό λαό, ωστόσο η ερμηνεία αυτής της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα.
Η Τουρκία βρίσκεται για άλλη μια φορά σε μια ιδιαίτερη φάση. Καθώς οι εσωτερικές εντάσεις πληθαίνουν, ο τούρκος πρόεδρος επιχειρεί πολιτικούς ελιγμούς προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του. Πώς όμως η χώρα αυτή έχει διαμορφώσει αυτό το πολιτικό και κοινωνικό προφίλ; Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο απασχολεί αρκετούς.
Καταρχάς, η ιστορική πορεία της Τουρκίας από την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι και σήμερα είναι το πρώτο σκαλοπάτι. Πιο συγκεκριμένα, ο Εrik Zurcher στο «Σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια) δίνει με ιστορικά επιχειρήματα τις βασικές απαντήσεις. Ένα νεότερο βιβλίο για τα χρόνια μετά την άνοδο του Οζάλ το 1989 είναι το «Οργισμένο Έθνος» του τούρκου ιστορικού Kerem Oktem (εκδόσεις Ευρασία). Η στροφή του Ερντογάν από τον κεμαλισμό στη «επανισλαμοποίηση» πραγματοποιήθηκε αρκετά χρόνια μετά την άνοδό του στην εξουσία.
Για να κατανοήσει ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης τη διαδικασία αυτή ένα πολύ καλό βιβλίο είναι το «Η δεύτερη μεταπολίτευση στην Τουρκία» του Χρήστου Τεάκη (εκδόσεις Πατάκη). Σαν δεύτερη επιλογή μπορούμε να προτείνουμε το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Γώγου «Το Ισλαμιστικό Κίνημα στην Τουρκία» (εκδόσεις Λιβάνη). Και βέβαια, το εξαιρετικό δοκίμιο «Ο μετασχηματισμός της Τουρκίας - Από την κεμαλική κυριαρχία στον ισλαμικό νεοφιλελευθερισμό»(εκδόσεις Αλεξάνδρεια) στο οποίο αναλύεται όλη η μεταστροφή από τις κεμαλικές τακτικές στο σημερινό «τουρκικό ισλαμισμό».
[gallery columns="5" link="none" size="full" ids="58191,58189,58190,58187,58188"]
Σχετικά με τη στάση του τουρκικού λαού απέναντι στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που βιώνει σε όλα τα επίπεδα, ένα πολύ καλό βιβλίο είναι αυτό του Σωτήριου Λίβα «Όψεις της Τουρκίας-Κρατική ιδεολογία και κοινωνία των πολιτών» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση. Η σημερινή πολιτική τακτική του Ερντογάν και οι ζυμώσεις που συντελούνται στη γειτο νική χώρα αναλύονται μεστά και περιεκτικά από τον Κωνσταντίνο Φίλη στο «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν» από την εξαιρετική σειρά «Μικρές Εισαγωγές» των εκδόσεων Παπαδόπουλος. Επίσης, για κάποιον ο οποίος ενδιαφέρεται για το φαινόμενο Ερντογάν μια πολύ καλή πρόταση είναι το βιβλίο «Η νέα Τουρκία του Ερντογάν» (εκδόσεις Διάμετρος), στο οποίο αναλύεται η άνοδος του AKP το 2002, η συνολική πορεία του κόμματος, η προπαγάνδα που χρησιμοποιείται, η εθνικο-θρησκευτική πολιτική, η αλλαγή των συμβόλων και η στάση προς την Ευρώπη.
[gallery columns="4" link="none" size="full" ids="58194,58193,58195,58192"]
Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω το αφήγημα της Ετζέ Τεμελκουράν «Τουρκία, Παραφροσύνη και μελαγχολία» (εκδόσεις Καστανιώτη) το οποίο αποτυπώνει με τον πιο ζωντανό και παραστατικό τρόπο την κρίση ενός ολόκληρου έθνους. Μέσα από τη λογοκρισία, τις πολιτικές φυλακίσεις, την ανάδυση του ισλαμισμού και τον άκρατο συντηρητισμό διαγράφεται με γλαφυρό τρόπο η κρίση και η καταπίεση της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας.„n