Elon Musk: η βιογραφία μιας ιδιοφυΐας κυκλοφόρησε στα ελληνικά

Περίληψη: Ο Elon Musk έχει καταφέρει πολλά: δημιούργησε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έστησε ένα παγκόσμιο δίκτυο φωτοβολταϊκής...

Ο Elon Musk έχει καταφέρει πολλά: δημιούργησε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έστησε ένα παγκόσμιο δίκτυο φωτοβολταϊκής ενέργειας ενώ οι πύραυλοί του φαίνεται ότι θα είναι οι πρώτοι που θα εξερευνήσουν τον Άρη.

Για κάποιους ο CEO της Tesla Motros, ιδρυτής της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας SpaceX και πρόεδρος της SolarCity,είναι είδωλο προς απομίμηση, επιχειρηματίας προς «αντιγραφή», καθώς κατάφερε να προσδώσει και να συμπτύξει την ουτοπία σε συγκεκριμένες διαστάσεις, να την κάνει συσκευή. Χωρίς, ταυτόχρονα, να έχουν άδικο όλοι οι πολέμιοί του, αφού αποτελεί αμφιλεγόμενη προσωπικότητα παρά τα κατορθώματά του. Σίγουρα πάντως δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Στη ζωή του είχε πολλές μεταλλάξεις, πισωγυρίσματα, νίκες και απογοητεύσεις. Τα κατάφερε, όμως. Και σήμερα η περιουσία του υπολογίζεται στα 10 δις δολλάρια.

Το ακριβές «Who is who» του μεγιστάνα επιχείρησε να αποτυπώσει ο συγγραγέας Ashley Vance και κάπως έτσι η βιογραφία του έφτασε στα ράφια των βιβλιοπωλείων παγκοσμίως και πρόσφατα κυκλοφόρησε μεταφρασμένη στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός - μετά από τη «διακριτική επιμέλεια» του ιδίου, ασφαλώς.

Ο Vance, βετεράνος δημοσιογράφος, με πένα δουλεμένη πάνω σε επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα, ξεδιπλώνει σε όλο το εύρος τη ζωή και το έργο μιας ιδιοφυΐας, από τα ταραχώδη παιδικά του χρόνια στη Ν. Αφρική και τη φυγή του στις ΗΠΑ, μέχρι τις τρομερές τεχνολογικές καινοτομίες και τις επιχειρηματικές του επιδιώξεις.

Ο Μασκ φοιτητής στον Καναδά

«Αν ορισμένα από όσα λέει και κάνει ο Musk ακούγονται εξωφρενικά, τούτο οφείλεται στο ότι, ως έναν βαθμό, είναι πράγματι εξωφρενικά», σημειώνει μεταξύ άλλων ο συγγραφέας. Στο βιβλίο αποκαλύπτεται το όραμα ενός ξεχωριστού ανθρώπου, που έχει επαναπροσδιορίσει την παγκόσμια βιομηχανία, προκαλώντας νέα επίπεδα εφευρέσεων –από τη SpaceX και την Tesla μέχρι τη SolarCity– ξεπερνώντας μεγάλες δυσκολίες αλλά και δημιουργώντας πολλούς εχθρούς στην πορεία του.

Ο Έλον Μασκ μαζί με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο της αμερικανικής εταιρείας Tesla, της οποίας είναι συνιδρυτής.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα διαβάσετε μια αγιογραφία. Ο Musk δεν κρύβει ίχνος από τη σκέψη του, από τη στιγμή που συλλαμβάνει μια ιδέα, όπως όμως και καμία από τις τάσεις σνομπισμού που τον χαρακτηρίζουν, αφού συχνά υποτιμά τους πάντες από τους συνεργάτες του, εκτός από έναν: τον εαυτό του.

Θα γελάσετε πολύ, γιατί μέσα από τις ιστορίες της ζωής του αποκαλύπτεται ένας τύπος που έχει όραμα, κότσια και ακατάπαυση δύναμη να μετατρέπει τις ήττες του σε νίκες. Ίσως αυτό είναι και το (κοινότυπο μεν αλλά πολύ σημαντικό) κεντρικό μήνυμα του βιβλίου: πως αν έχεις όνειρα, αξίζει να παλεύεις γι' αυτά, ακόμη κι όταν όλοι γύρω σου σε καλούν να τα παρατήσεις, χαρακτηρίζοντας τους στόχους σου ως μη ρεαλιστικούς! Δεν υπάρχει τίποτα μη ρεαλιστικό, αν έχεις διάθεση να προσπαθήσεις γι' αυτό...

O συγγραφέας, Ashlee Vance

Μα το πιο σημαντικό είναι ότι ο Vance κατάφερε, μέσα από συνεντεύξεις και μακρές συναντήσεις με τον Musk, να αποτυπώσει στο χαρτί την περιπέτεια της ζωής του εύληπτα και γάργαρα.