Το ΕΝΑ Πράγμα: Η αναπάντεχα απλή αλήθεια.

Περίληψη: Το πιάνεις, γυρνάς στο οπισθόφυλλο, βλέπεις ένα τεράστιο ερωτηματικό. Και μία ερώτηση. Ξαναγυρνάς στο εξώφυλλο....

Το πιάνεις, γυρνάς στο οπισθόφυλλο, βλέπεις ένα τεράστιο ερωτηματικό. Και μία ερώτηση. Ξαναγυρνάς στο εξώφυλλο. Κολλάς. Με την ερώτηση. Ποιο είναι το ΕΝΑ Πράγμα μου; Ποιο είναι αυτό το ΕΝΑ πράγμα, που αν το κάνω, όλα τα άλλα θα μοιάζουν εύκολα ή περιττά;  Ενδιαφέρουσα προσέγγιση, σκέφτεσαι.Μία σειρά από βραβεία (12), για 300 (συνολικά) εβδομάδες στις λίστες bestseller των New York Times, Wall Street Journal, USA Today και Amazon και μεταφρασμένο σε 28 γλώσσες το ΕΝΑ Πράγμα φαίνεται πως έχει λειτουργήσει, τουλάχιστον, για τον συγγραφέα του, τον Γκάρι Κέλλερ.  Ως ιδέα γεννήθηκε σε ένα πολύωρο brainstorming με τους συνεργάτες του όπου αναζητούσαν το ΕΝΑ Πράγμα που θα έφερνε το καλύτερο αποτέλεσμα στην μεσιτική εταιρεία του. Κι αυτό ήταν η συγγραφή ενός βιβλίου. Αυτού του βιβλίου. Ξεφυλλίζεις και συναντάς ένα θέμα που σίγουρα σε έχει απασχολήσει: «Αν οι µέρες έχουν ίσο αριθµό ωρών για όλους, τότε γιατί µερικοί δείχνουν να καταφέρνουν πολλά περισσότερα από άλλους;» Και συνεχίζει: “…Πώς κάνουν περισσότερα, πώς κατορθώνουν περισσότερα, πώς κερδίζουν περισσότερα, πώς έχουν περισσότερα; Αν ο χρόνος είναι το συνάλλαγµα των επιτευγµάτων, τότε γιατί κάποιοι εξαργυρώνουν το µερίδιό τους για περισσότερα χρήµατα από άλλους; Η απάντηση είναι ότι το επίκεντρο της προσέγγισής τους είναι η προσέγγιση του επίκεντρου των πραγµάτων: Αναζητούν το µικρό”.

Και γιατί να ξεκινήσεις από το μικρό από τη στιγμή που επιζητάς το μεγάλο, θα αναρωτιέσαι. Πως γίνεται η μικρή εικόνα να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη μεγάλη εικόνα; Σκέψου τη θεωρία του ντόμινο… αλλιώς. Μπορείς να ρίξεις ένα μικρό τουβλάκι τώρα και τριάντα τουβλάκια μετά να παρασύρεις έναν ουρανοξύστη. Τον Κέλερ βέβαια δεν τον ενδιαφέρει να ρίξεις έναν ουρανοξύστη, αλλά να δημιουργήσει, ξεκινώντας από το μικρό, κάτι μεγάλο σαν ουρανοξύστη. Γράφει:

«Τα επιτεύγµατά σας θα πρέπει να λειτουργούν αθροιστικά, αλλά στην πραγµατικότητα κάτι τέτοιο χρειάζεται αφαίρεση, όχι πρόσθεση. Πρέπει να κάνετε λιγότερα πράγµατα που θα έχουν περισσότερο αντίκτυπο, αντί να κάνετε περισσότερα πράγµατα µε πολλές παρενέργειες. Το πρόβληµα όταν προσπαθείτε να κάνετε υπερβολικά πολλά είναι πως, ακόµα κι αν πιάσει, το να προσθέτετε περισσότερα στην εργασία και τη ζωή σας χωρίς να αφαιρείτε τίποτα φέρνει µαζί του και πολλά κακά: προθεσµίες που περνούν, απογοητευτικά αποτελέσµατα, πολύ άγχος, ατέλειωτες ώρες δουλειάς, ελάχιστο ύπνο, κακή διατροφή, καθόλου άσκηση και χαµένες ευκαιρίες να περάσετε χρόνο µε την οικογένεια και τους φίλους σας – όλα για χάρη της επιµονής να κυνηγήσετε κάτι που είναι ευκολότερο να πιάσετε απ’ όσο τυχόν φαντάζεστε.

Η αναζήτηση του µικρού είναι µια απλή προσέγγιση για εξαιρετικά αποτελέσµατα και πιάνει. Πιάνει κάθε φορά, παντού και µε τα πάντα. Γιατί; Επειδή έχει µόνο ένα σκοπό – να σας φτάσει τελικά στο στόχο σας.

Όταν επιδιώκετε το µικρότερο δυνατό, θα δείτε µπροστά σας µόνο ένα πράγµα. Και αυτό είναι το όλο νόηµα”.

Από τον τίτλο κιόλας φαντάζεσαι πως το multitasking, (μία) από τις παγίδες της εποχής, απασχολεί τον συγγραφέα.«…Για να μπορέσετε να εφαρμόσετε προς όφελός σας την αρχή του ΕΝΟΣ Πράγματος, μην ενδίδετε στην αυταπάτη πως το να κάνετε δύο πράγματα ταυτόχρονα είναι καλή ιδέα. Αν και το multitasking είναι εφικτό μερικές φορές, ποτέ δεν είναι εφικτό να γίνει αποτελεσματικά…».Νιώθεις έτοιμος να δεις την μεγάλη εικόνα της ζωής σου; Νιώθεις έτοιμος να μάθεις περισσότερα για το ΕΝΑ Πράγμα σου; Ο δρόμος προς το ΕΝΑ πράγμα δεν είναι ούτε μικρός ούτε μακρύς. Στην περίπτωση του βιβλίου είναι μόλις 256 σελίδες. Ξεκίνα απ’ την πρώτη σελίδα και είσαι ήδη πιο κοντά στον στόχο σου.Το ΕΝΑ ΠράγμαΗ αναπάντεχα απλή αλήθεια πίσω από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα. ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Gary Keller και Jay PapasanΤο βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books.