What's new. Παιδί.
Ένα ταξίδι στη μαγική ιστορία των Lego…
share mail icon share facebook icon share twitter icon share google plus icon
< Ένα ταξίδι στη μαγική ιστορία των Lego…
> Ένα ταξίδι στη μαγική ιστορία των Lego…
18 ΜΑΙΟΥ 2018

Ένα ταξίδι στη μαγική ιστορία των Lego…

Και ποιο παιδί δεν πέρασε ώρες ατελείωτες προσπαθώντας να δώσει μορφή στη… φαντασία του μέσω των LEGO! Πώς και πού όμως γεννήθηκαν τα αγαπημένα μας “τουβλάκια”;

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1930 στο Μπίλουντ της Δανίας, στο ξυλουργείο του Ole Kirk Kristiansen, που είχε ιδιαίτερη αδυναμία στα ξύλινα παιχνίδια. Έπειτα όμως από ένα μεγάλο οικονομικό πλήγμα και τον χαμό της συζύγου του, αποφάσισε να στρέψει την επιχείρησή του σε άλλη κατεύθυνση, πάντα με βάση το μεράκι του για τα παιδιά. Ονόμασε, λοιπόν, την επιχείρηση “Leg Godt“, που σημαίνει “Παίξε καλά“. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η σημερινή Lego!

Ένα ταξίδι στη μαγική ιστορία των Lego…

Εκτός από επιδέξιος ξυλουργός, λοιπόν, αποδείχτηκε και εύστροφος κατασκευαστής παιχνιδιών: μοντέλα αυτοκινήτων και ζώων σχεδιασμένα με φοβερές λεπτομέρειες, με κορδονάκια, που τους χάριζαν κίνηση – κάτι που εξασφάλισε την αγάπη των παιδιών – και σήμα κατατεθέν του μια ξύλινη πάπια της οποίας το ράμφος ανοιγόκλεινε.

Κάπως έτσι φτάνουμε στη δεκαετία του 1940 και στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τα παραδοσιακά υλικά που χρησιμοποιούνταν για τα παιχνίδια, με πρωταγωνιστή το ξύλο, αρχίζουν να εκλείπουν, οπότε το πλαστικό κερδίζει έδαφος, σαν μια πιο οικονομική εναλλακτική.

Ένα ταξίδι στη μαγική ιστορία των Lego…

Ο Kristiansen αγόρασε την πρώτη μηχανή έγχυσης για πλαστικές ύλες το 1946 και ξεκίνησε ευθύς αμέσως τους πειραματισμούς. Το 1949 η εταιρεία του κατασκεύασε ένα πλαστικό προϊόν που έμοιαζε πολύ με το σύγχρονο τουβλάκι Lego, με όνομα αγγλικό, ως φόρος τιμής στις συμμαχικές δυνάμεις που τερμάτισαν τη γερμανική κατοχή στη Δανία και έδωσαν τέλος στον Πόλεμο. Ο ίδιος και ο γιος του, Godtfred, βελτίωσαν το αρχικό σχέδιο και άρχισαν να πωλούν τα γνωστά τουβλάκια το 1949. Παρόλο που δεν ήταν τα πιο δημοφιλή παιχνίδια της Lego, με την πάροδο των ετών άρχισαν να γίνονται αγαπητά.

Ένα ταξίδι στη μαγική ιστορία των Lego…

Το 1952 ο Ole Kirk φεύγει από τη ζωή, χρονιά που ο γιος του εξέλιξε το σχήμα των Lego, δημιουργώντας ένα σύστημα παιχνιδιού που σχεδιάστηκε στη βάση ότι όλα τα τουβλάκια πρέπει να αλληλοσυνδέονται και να συναρμολογούνται. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τουβλάκι Lego που δημιουργήθηκε από το 1955 και έπειτα μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε άλλο!

Η γενέτειρα πόλη του Ole Kirk, το Μπίλουντ, είναι σήμερα τουριστικός προορισμός και η Lego έχει μετατραπεί σε βιομηχανικό γίγαντα. Τίποτα δεν θα είχε συμβεί χωρίς αυτά τα ευφάνταστα τουβλάκια και την ευρηματικότητα των δημιουργών τους…

Είναι από τα λίγα παιχνίδια που βασίζονται αποκλειστικά στη δημιουργικότητα των παιδιών, για αυτό και στα Public τους έχουμε αδυναμία και ξεχωρίσαμε τις αγαπημένες μας σειρές.

Πρώτη η σειρά Πάρτι Minifigures, μια εορταστική συλλογή για τα 40 χρόνια των φιγούρων, με απίθανα κοστούμια και αξεσουάρ. Η σειρά περιλαμβάνει επίσης ένα σπάνιο αντίγραφο της πρώτης μίνι φιγούρας που κατασκευάστηκε ποτέ—τον Αστυνομικό του 1978!

Αν προτιμάς περισσότερη δράση, ιδού η ιπτάμενη μηχανή Δάσκαλος Χρυσού ΔράκουΞεκίνα εκπαίδευση φτιάχνοντας τη λαβή, τοποθέτησε τον Χρυσό Δάσκαλο στην κάψουλα, σύνδεσε τη λεπίδα και τα φτερά, τράβηξε το κορδόνι και άρχισε τα εναέρια κόλπα!

Για να φροντίσουμε και τα κορίτσια, το Καλλιτεχνικό Σταντ της Έμμα. Πέρασε μια ημέρα στο πάρκο με την Έμμα, το αγαπημένο της μέρος για να ζωγραφίζει καρικατούρες! Μαζί και ο γάτος της, Τσίκο.

Μια ακόμα ωραία ιδέα είναι το Μουσείο Sοlomon R. Guggenheim από τη σειρά LEGO Architecture! Ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά σύμβολα του 20ου αιώνα, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Ή μήπως μια βόλτα στο πάρκο για παιχνίδι με τα Κατοικίδια Ζωάκια της Οικογένειας; Τα παιδιά λατρεύουν να δημιουργούν ιστορίες με αυτή τη γεμάτη ιδέες συλλογή από φιγούρες ζώων!

Τέλος, για τους επίδοξους οδηγούς, το Fiesta M-Sport WRC! Κατασκεύασε αυτό το εντυπωσιακό αυτοκίνητο, βάλε το ειδικό καπό και πάτα γκάζι!

Βρείτε όλες τις σειρές των LEGO στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Σχετικές ειδήσεις

    Copyright © 2019 Publicworld S.A.
    Public Blog