Έρχεται η νέα γενιά επεξεργαστών Core από την Intel! Τι πρέπει να ξέρεις!

Περίληψη: Η Intel είναι η μεγαλύτερη εταιρία προϊόντων μικροηλεκτρονικής στον πλανήτη. Μάλιστα, είναι αυτή που κυριαρχεί,...

Η Intel είναι η μεγαλύτερη εταιρία προϊόντων μικροηλεκτρονικής στον πλανήτη. Μάλιστα, είναι αυτή που κυριαρχεί, εδώ και δεκαετίες, στην αγορά επεξεργαστών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, και αυτή που, κακά τα ψέμματα, δίνει το tempo σε ολόκληρη την αγορά. Διαθέτει τις πιο προηγμένες τεχνολογίες κατασκευής μικροτσιπ και, όποτε κυκλοφορεί νέες γενιές επεξεργαστών, όλοι "κρέμονται" από τα δικά της χείλη. Όπως είναι αναμενόμενο, λοιπόν, η ανακοίνωση για την κυκλοφορία της νέας, όγδοης κατά σειρά, γενιάς επεξεργαστών της οικογένειας Core, ήταν κάτι που όλοι περίμεναν με αδημονία! [gallery columns="2" link="file" size="full" ids="51805,51806"] Οι νέοι επεξεργαστές που ανακοινώθηκαν αφορούν το τμήμα mobile και στοχεύουν σε φορητούς υπολογιστές, δηλαδή laptops, χαμηλής κατανάλωσης. Η Intel ανακοίνωσε την κυκλοφορία τεσσάρων επεξεργαστών της σειράς U, με ονομαστική κατανάλωση 15W. Αν και οι προηγούμενες γενιές της σειράς U διέθεταν δύο πυρήνες και τέσσερα threads, οι νέοι επεξεργαστές διπλασιάζουν αυτές τις τιμές, και επομένως έχουμε τετραπύρηνους επεξεργαστές με οκτώ threads. Εκτός από περισσότερους πυρήνες, αύξηση υπάρχει και στις μέγιστες συχνότητες λειτουργίας, οι οποίες φτάνουν μέχρι τα 4,2GHz -- αν και η ονομαστική "κανονική" συχνότητα λειτουργίας έχει πέσει. Σε σχέση με τα αντίστοιχα μοντέλα της προηγούμενης έβδομης γενιάς, όπου η συχνότητα ήταν 2,8GHz, σε αυτή τη γενιά έχει πέσει στα 1,9GHz. Ας δούμε, όμως, τα τέσσερα μοντέλα:
Μοντέλοi7-8650Ui7-8550Ui5-8350Ui5-8250U
Base clock (GHz)1.91.81.71.6
Max 1-core clock (GHz)4.24.03.63.4
Max 2-core clock (GHZ)4.24.03.63.4
Max 4-core clock (GHz)3.93.73.63.4
Πυρήνες4444
Threads8888
Cache size (MB)8866
Max GPU clock (ΜHz)1150115011001100

Τι πρέπει να ξέρεις

Παρ'ότι η Intel μιλάει για την 8η γενιά, η πραγματικότητα είναι πως τα μοντέλα που ανακοινώθηκαν, από άποψης αρχιτεκτονικής, ανήκουν στην 7η γενιά, ονόματι "Kaby Lake" -- η οποία ήταν μια μικρή βελτίωση επί της προηγούμενης γενιάς "Skylake". Η ίδια η Intel, μάλιστα, την αποκαλεί "Kaby Lake refresh", και τα τσιπ συνεχίζουν και κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας την τεχνολογία "14nm+" της εταιρίας.

Επιδόσεις

Η Intel "διαφημίζει" τους νέους επεξεργαστές ισχυριζόμενη πως είναι 40% πιο γρήγοροι από τους αντίστοιχους της προηγούμενης γενιάς. Από τα νούμερα που έχουν κυκλοφορήσει, βλέπουμε πως περίπου το 25% από αυτή την επιτάχυνση οφείλεται στον διπλασιασμό των πυρήνων και τις υψηλότερες συχνότητες λειτουργίας, ενώ το υπόλοιπο μοιράζεται σε κατασκευαστικές και σχεδιαστικές βελτιώσεις.

Τα υπόλοιπα μοντέλα;

Για τα υπόλοιπα (μεγάλα) μοντέλα της 8ης γενιάς, η Intel δεν έχει δώσει πολλές πληροφορίες, αν και, σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε, αναμένουμε να δούμε εξαπύρηνους επεξεργαστές με 12 threads, τα οποία θα ανήκουν στην αρχιτεκτονική "Coffee Lake" και θα κατασκευάζονται στην ακόμη πιο βελτιωμένη τεχνολογία "14nm++". Παρά ταύτα, η Intel έχει επιβεβαιώσει πως, όταν θα είναι έτοιμη, κάποια μοντέλα της 8ης γενιάς θα κατασκευάζονται στη λιθογραφική τεχνολογία των 10nm, ενώ πιθανότατα θα ανήκουν στην νεότερη αρχιτεκτονική "Cannonlake". Για τα μεγαλύτερα μοντέλα, βέβαια, θα πρέπει να ετοιμαστείς για ολική αναβάθμιση, μιας και οι νέοι επεξεργαστές, όταν κυκλοφορήσουν, δεν θα είναι συμβατοί με τις υπάρχουσες motherboards, αλλά θα απαιτούν νέες, με το νέο chipset της σειράς 300, που θα κυκλοφορήσει μαζί με τους επεξεργαστές. Επομένως, αν θες να αναβαθμίσεις τον υπολογιστή σου, αλλάζοντας επεξεργαστή θα πρέπει να αλλάξεις και μητρική πλακέτα.