4+1 εργαλεία για να κρατάς το PC σου σε... φόρμα!

Περίληψη: Σε έναν ιδανικό κόσμο, κάθε φορά που άνοιγες τον υπολογιστή σου, όλα θα λειτουργούσαν απροβλημάτιστα....

Σε έναν ιδανικό κόσμο, κάθε φορά που άνοιγες τον υπολογιστή σου, όλα θα λειτουργούσαν απροβλημάτιστα. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική και ένα πολύπλοκο συνονθύλευμα hardware και software, όπως είναι τα PC, απαιτεί συντήρηση για να λειτουργεί απρόσκοπτά. To καλό είναι πως δεν χρειάζεται να πας το PC σου σε μηχανικό, όπως κάνεις για τη συντήρηση του αυτοκινήτου σου, αλλά μπορείς με μερικά δωρεάν εργαλεία να εξασφαλίσεις μόνος σου ότι το σύστημά σου θα λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένο ρολόι.

1.  IOBit Driver Booster 5 Free

Οι drivers είναι το A και το Ω σε ό,τι αφορά την εύρυθμη λειτουργία του υπολογιστή σου και γι' αυτό θέλεις πάντα να είναι ενημερωμένοι. Όμως ο χειροκίνητος έλεγχος των εγκατεστημένων drivers αποτελεί μπελά. Ευτυχώς, υπάρχουν εργαλεία όπως το Driver Booster, το οποίο είναι σε θέση να ελέγξει μαζικά όλους τους drivers του υπολογιστή σου, να σε ενημερώσει ποιοι είναι ξεπερασμένοι και να σε βοηθήσει να τους αναβαθμίσεις χωρίς να ψάχνεσαι.

2. Missed Features Installer

Ανάμεσα στις διάφορες αλλαγές που έφεραν τα Windows 10, ήταν όταν αφαίρεσαν μια σειρά από χαρακτηριστικά που ήταν διαθέσιμα σε παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού (πχ το Media Center, τα κλασσικά παιχνίδια των Windows, κ.ο.κ.). Αν για κάποιο λόγο εξακολουθείς να χρειάζεσαι κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά, το Missed Features Installer, θα σε βοηθήσει να τα αποκτήσεις ξανά, χωρίς να ψάχνεις δεξιά και αριστερά στο Internet.

3. Fix Win 10

Αν και τα Windows 10 είναι κατά γενική ομολογία ένα αρκετά αξιόπιστο λειτουργικό, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τα δικά τους προβλήματα και παραξενιές. To Fix Win 10 είναι μια δωρεάν εφαρμογή που στοχεύει στα συνηθισμένα χρηστικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις στη συμβίωσή σου με το λειτουργικό, από την απενεργοποίηση ενοχλητικών εργοστασιακών ρυθμίσεων, μέχρι την επιδιόρθωση προβλημάτων συνδεσιμότητας και ούτω καθεξής.

4. Ultimate Windows Tweaker 4

Στο ίδιο πνεύμα με την προηγούμενη εφαρμογή, καθώς είναι εργαλείο που προέρχεται από την ίδια ομάδα, το Ultimate Windows Tweaker 4 θα σε βοηθήσει να παραμετροποιήσεις το λειτουργικό και να το φέρεις στα μέτρα σου συγκεντρώνοντας σε ένα περιβάλλον τις σημαντικότερες επιλογές του συστήματος, χωρίς να κάθεσαι να ψάχνεις στο μενού του Control Panel και στις υποκατηγορίες του.

5. Windows Repair

Ένα ακόμα δωρεάν εργαλείο που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις πλήθος προβλημάτων που μπορεί να εμφανίσουν τα Windows 10, από λάθη στη registry μέχρι θέματα που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί επειδή το σύστημα κόλλησε κάποιο Malware. Εκτός από τη δωρεάν, υπάρχει και έκδοση επί πληρωμή για επιχειρήσεις η οποία εκτός των άλλων διαθέτει και προγραμματισμό των επιδιορθώσεων με αυτοματοποιημένα scripts, κάτι που θα εκτιμήσεις αν είσαι System Administrator.