eSports: απόλυτος εξοπλισμός για gamers που δεν... παίζουν!

Περίληψη: Μπορεί να μην έχεις ξανακούσει τον όρο "eSports", αν και σίγουρα γνωρίζεις τι είναι. Τα...

Μπορεί να μην έχεις ξανακούσει τον όρο "eSports", αν και σίγουρα γνωρίζεις τι είναι. Τα eSports είναι τα video games, υπό το πρίσμα της ενασχόλησης σε επαγγελματικό επίπεδο. Το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για το συγκεκριμένο φαινόμενο, έχει οδηγήσει σε μια βιομηχανία σχεδόν ξεχωριστή από τον υπόλοιπο gaming κόσμο, με εκατομμύρια θεατές να γεμίζουν ειδικά διαμορφωμένες αρένες ή να κατακλύζουν τα Twitch.tv και YouTube για παρακολούθηση live μεταδόσεων. Σε όλο τον πλανήτη, υπάρχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο gamers, λίγοι είναι, όμως, αυτοί που, όχι μόνο είναι πολύ καλοί σε κάποιο παιχνίδι, αλλά τόσο καλοί που συμμετέχουν σε τουρνουά και έχουν σπόνσορες. Μάλιστα, εδώ και λίγα χρόνια υπάρχουν και επίσημες ομάδες -- όπως ο Παναθηναϊκός ἤ η Paris Saint-Germain -- που έχουν ιδρύσει ομάδες αφιερωμένες στα eSports! Προφανώς, όπως οι αθλητές όλων των άλλων αθλημάτων επιλέγουν με πολύ προσοχή τον εξοπλισμό τους, έτσι και οι αθλητές των eSports χρησιμοποιούν gaming περιφερειακά και αξεσουάρ, τα οποία τους βολεύουν καλύτερα, αλλά και θεωρούν πως θα τους δώσουν ένα κάποιο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων. Τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι η πολύ ποιοτική κατασκευή, η μεγάλη αντοχή, η εργονομία, η όσο το δυνατόν γρηγορότερη σύνδεση και απόκριση με τον υπολογιστή, και κάποια χαρακτηριστικά τα οποία διαφέρουν αναλόγως του εκάστοτε παιχνιδιού το οποίο "στοχεύει" ο κάθε αθλητής, καθώς από παιχνίδι σε παιχνίδι, η προσέγγιση και οι ανάγκες αλλάζουν. Τα Public έχουν φέρει προϊόντα από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο, τα οποία μπορείς να βρεις και στο site του Public, κάτω από την κατηγορία eSports! Όμως, τα προϊόντα είναι πολλά! Πως διαλέγει κανείς το καλύτερο; Έχουμε μερικά tips γι' αυτό.

Mouse

Το βασικότερο χαρακτηριστικό είναι το πόσο καλά "κάθεται" στο χέρι σου. Τα περισσότερα gaming mice έχουν εντελώς εξωγήινη σχεδίαση με πολλές γωνίες, αλλά μην κρίνεις κανένα πριν το πιάσεις στα χέρια σου, καθώς τα πάντα εξυπηρετούν ένα σκοπό. [gallery link="file" columns="2" size="full" ids="58125,58124"] Έπειτα, έχουμε τα πλήκτρα και την εξατομίκευση. Κανένα gaming mouse δεν αρκείται στα 2 βασικά buttons· όλα έρχονται με πολλά περισσότερα και με τη δυνατότητα να τα προγραμματίσεις ώστε να εκτελούν συγκεκριμένες "εντολές" σε κάθε παιχνίδι, για να μη χάνεις χρόνο ψάχνοντας στο πληκτρολόγιο. Μην ξαφνιαστείς αν δεις mouse με 15 πλήκτρα. Βεβαίως, υπάρχει κάτι για κάθε παίκτη: mouse με λίγα πλήκτρα είναι συνήθως επιλογή παικτών για FPS παιχνίδια, ενώ τα περισσότερα πλήκτρα προτιμώνται σε MOBA και RTS τίτλους. Επόμενη παράμετρος, τα dpi. Με άλλα λόγια, το πόσο γρήγορο ή ακριβές είναι το κάθε mouse. (ή για να το πούμε αλλιώς η ανάλυση ανά ίντσα που διαβάζει ο αισθητήρας και συνεπάγεται ακρίβεια και ταχύτητα κίνησης). Τα περισσότερα έχουν και δυνατότητα αλλαγής της ρύθμισης dpi με εξειδικευμένα πλήκτρα, ώστε να μπορείς να αλλάξεις μεταξύ γρήγορης κίνησης και μεγάλης ακρίβειας, την ώρα που παίζεις! Κλείνοντας, υπάρχουν και άλλες παράμετροι, όπως η άμεση απόκριση, αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Για αυτό το λόγο, πολλά gaming mice είναι ενσύρματα, μιας και η ασύρματη σύνδεση προσθέτει υστέρηση, αν και οι κορυφαίες εταιρείες έχουν ελαχιστοποιήσει την υστέρηση στα wireless μοντέλα τους, και μάλιστα πλέον καταπολεμούν την ανάγκη για φόρτιση μπαταριών, χρησιμοποιώντας mousepads με επαγωγική φόρτιση σε συνδυασμό με συμβατά ποντίκια. Το βάρος είναι μια άλλη πλευρά, με αρκετά mice να έρχονται με αφαιρούμενα "βαράκια", επιτρέποντας στον gamer να τελειοποιήσει την κατανομή βάρους!

Keyboard

Απλά ξέχνα τα "εργονομικά" και αθόρυβα keyboards του παρελθόντος. Επίσης, ξέχνα τα ασύρματα αλλά και αυτά με πλήκτρα που μοιάζουν με laptop. Οι σοβαροί gamers χρησιμοποιούν ενσύρματα, κανονικού μεγέθους και με μηχανικά switches, gaming keyboards! [gallery link="file" columns="2" size="full" ids="58127,58126"] Τι είναι όλα αυτά; Ας ξεκινήσουμε από το πιο προφανές: ενσύρματα, διότι τα ασύρματα προσθέτουν υστέρηση (lag) -- αν και υπάρχουν κάποιες λίγες εξαιρέσεις. Δεύτερον, κανονικού μεγέθους, με τη στάνταρ διάταξη με αριθμητικά πλήκτρα δεξιά και τα βελάκια ενδιάμεσα. Αρκετοί κατασκευαστές προσθέτουν και έξτρα πλήκτρα, συνήθως στα αριστερά,  τα οποία είναι προγραμματιζόμενα και μπορούν να γίνουν shortcuts για συνδυασμούς που είναι χρήσιμοι σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Το πιο σημαντικό όλων, όμως, είναι τα μηχανικά switches. Οι gamers χρειάζονται πλήκτρα τα οποία λειτουργούν με μηχανικούς διακόπτες, για να έχουν καλύτερη αντίληψη του πότε πατιέται το κάθε πλήκτρο αλλά και άμεση απόκριση. Στην αγορά υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές παραλλαγές switches από αρκετές εταιρείες (Cherry, Alps, Logitech, Kailh, Topre κ.α.) οπότε θα πρέπει να δοκιμάσεις για να αποφασίσεις. Οι διαφορές τους έγκειται στη σκληρότητα, τον ήχο, τη διαδρομή, το σημείο ενεργοποίησης και το σημείο επαναφοράς. Δεν υπάρχει "καλό" και "κακό", υπάρχει το τι σου ταιριάζει και τι όχι -- γι' αυτό υπάρχουν, εξ άλλου, και τόσες παραλλαγές.

Headset

Αυτή είναι μια "περίεργη" κατηγορία, μιας και δε μπορείς να ξέρεις από πριν πως θα σου "κάτσει" ένα headset, χωρίς να το δοκιμάσεις για ώρες. Ευτυχώς, τα περισσότερα headsets είναι, πλέον, καλά σχεδιασμένα, με μπόλικο αφρολέξ γύρω από τα αυτιά και πάνω από το κεφάλι. Αυτό που τα διαφοροποιεί, είναι η απόκριση συχνοτήτων που αρκετές φορές υπερκαλύπτουν τις συχνότητες που μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί, υποστήριξη προτύπων όπως surround sound ή ακόμη και Dolby 7.1, η ποιότητα του μικροφώνου και η ύπαρξη noise cancelling, τόσο στα ακουστικά όσο και στο μικρόφωνο. [gallery link="file" columns="2" size="full" ids="58128,58129"] Υπάρχουν και ασύρματα και ενσύρματα, με τους πιο οργανωμένους gamers να προτιμούν, για άλλη μια φορά, τα ενσύρματα, καθώς αν και η όποια υστέρηση στον ήχο δεν έχει και τόσο μεγάλη επίπτωση στο gaming, τα πολλαπλά ασύρματα σήματα σε ένα κλειστό χώρο, όπως σε ένα τουρνουά, μπορούν να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες παρεμβολές. Αρκετά έχουν και ρυθμιστικά έντασης, ενώ κάποια πηγαίνουν και ένα βήμα πιο πέρα, προσφέροντας μέχρι και προγραμματιζόμενο mute button ή equalizer!

Gaming Chair

Ναι, η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες gaming chairs μοιάζουν σαν να βγήκαν από αυτοκίνητο rally. Η χειρότερη αλήθεια είναι πως, όταν ξεκίνησε αυτή η μανία, πολλές εταιρείες όντως απλά πήραν ένα κάθισμα bucket και το βίδωσαν σε μια βάση με ρόδες. Το πρόβλημα είναι πως τα καθίσματα bucket δεν είναι σχεδιασμένα για άνεση και εργονομία μπροστά σε μια οθόνη. Είναι σχεδιασμένα για να κρατούν τον οδηγό στη… θέση του, ακόμη και όταν τον σπρώχνουν πολλά G σε στροφές και σε αναπηδήσεις. Επίσης, αρκετές εταιρείες απλά πήραν τις κανονικές τους καρέκλες γραφείου και τους πρόσθεσαν χρωματιστές λεπτομέρειες σε κόκκινο ή κίτρινο. [gallery link="file" columns="2" size="full" ids="58130,58131"] Μια καλή gaming chair, όμως, δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο! Ok, μπορεί να μοιάζουν με αγωνιστικά καθίσματα, όμως θα πρέπει να έχουν μπόλικο αφρολέξ στα σωστά σημεία, να ρυθμίζονται σε όσο το δυνατόν περισσότερες "διαστάσεις" και βαθμούς ελευθερίας, να υποστηρίζουν σωστά τη μέση, τους γοφούς και τον αυχένα, και βέβαια, η κατασκευή τους να είναι στιβαρή.

Mousepad

Κι όμως! Και το mousepad είναι κάτι που μπορεί, όπως λένε οι αμερικάνοι, να... make you or break you! Όλες οι εταιρείες διαθέτουν και gaming mousepads στα προϊόντα τους. Εδώ βρίσκουμε ειδικά υλικά για μείωση των τριβών με το mouse, ειδικές επικαλύψεις για καλύτερη καταγραφή από τον sensor, ακόμη και mousepads με μεγάλη επιφάνεια και υλικά που αντέχουν στην σκληρή χρήση του gaming! Μάλιστα, πολύ συχνά κυκλοφορούν σε παραλλαγές με διαφορετικά μεγέθη, και διαφορετική υφή επιφάνειας που συνιστάται για χρήση με συγκεκριμένους αισθητήρες καθώς μπορεί να κάνει το ποντίκι σου να αποδίδει καλύτερα, συμπληρώνοντας το στυλ παιχνιδιού σου. Και βέβαια, "cool" λογότυπα εταιριών, ομάδων eSports ή εικαστικά από games που σε εκφράζουν!

Μικρόφωνο

Πολλοί gamers δεν θέλουν ένα headset με ενσωματωμένο μικρόφωνο, είτε λόγω ποιότητας ήχου, είτε απλά λόγω του ότι... δεν αποχωρίζονται το αγαπημένο τους σετ ακουστικών με τίποτα. Υπάρχουν, λοιπόν, και gaming mics, τα οποία φροντίζουν για την καταγραφή του ήχου! Και σε αυτή την περίπτωση, η κύρια παράμετρος είναι η ποιότητα και οι διαφορές σε μοτίβα αιχμαλώτισης φωνής που βοηθούν ανά περίπτωση, κυρίως λόγω του χώρου όπου βρίσκεσαι. Και φυσικά, είναι κανόνας πως αν θες ήχο που αντικατοπτρίζει τέλεια τη φωνή σου, με όλη την καθαρότητα και τα χαρακτηριστικά της, τότε ένα premium μικρόφωνο είναι η καλύτερη επιλογή υπέρ οποιουδήποτε headset. Είναι, άλλωστε, ο τρόπος που οι περισσότεροι streamers επιλέγουν να λειτουργούν.

Controllers

Εκτός του keyboard και του mouse, υπάρχουν και άλλου είδους χειριστήρια. Ανάλογα με το game που παίζεις, λοιπόν, μπορεί να θες να επενδύσεις σε ένα ποιοτικό controller, είτε σε τιμονιέρα / πεταλιέρα για οδήγηση, ή σε arcade sticks για fighting games. Παρότι η υστέρηση σε ασύρματα μοντέλα είναι πλέον πολύ μικρή, η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, κι αυτός είναι ο λόγος που κορυφαίοι παίκτες της fighting κοινότητας (και όχι μόνο) προτιμούν ενσύρματες λύσεις – το millisecond είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Και μην ξεχνάς, και για gaming επαγγελματικού επιπέδου, τα Public είναι εξοπλισμένα με την κορυφή της egaming τεχνολογίας!