Εσύ ξέρεις την ιστορία πίσω από τα Google Doodles;

Περίληψη: Εδώ και 21 χρόνια τα Google Doodles έχουν ξεπεράσει τα 4.000 στις homepage της Google ανά τον κόσμο. Το πιο πρόσφατο στην Ελλάδα ήταν ένα doodle για την «ημέρα του παππού και της γιαγιάς». Διάβασε το παρακάτω κείμενο για να γνωρίζεις όταν δεις το επόμενο doodle στην αρχική σελίδα της Google πως ξεκίνησε αυτή η παράδοση.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 η Google έκλεισε 21α χρόνια ζωής. Το Σεπτέμβριο του 1998 δύο διδακτορικοί φοιτητές, ο Sergey Brin και ο Larry Page, δημοσίευσαν ένα επιστημονικό paper που θα άλλαζε την ιστορία του ίντερνετ για πάντα. Για να το γιορτάσει, ο κολοσσός της αναζήτησης ανάρτησε στην αρχική του σελίδα μία ζωγραφιά, το λεγόμενο Google Doodle. Ήξερες όμως την ιστορία πίσω από αυτά τα διαφορετικά σχέδια του λογοτύπου της Google; Τα 21 χρόνια της εταιρίας είναι μία καλή αφορμή για να εξερευνήσουμε την ιστορία πίσω από αυτή τη συνήθεια που έγινε λατρεία.

Η σελίδα ήταν ήδη «live» από το 1997, ένα χρόνο πριν τη δημοσίευση του paper και την επίσημη έναρξη της εταιρίας. Το πρώτο doodle εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 1998 όταν οι δυο δημιουργοί της εταιρίας ετοιμαζόντουσαν να παρευρεθούν στο ετήσιο φεστιβάλ Burning Man. Για να δείξουν ότι θα απουσιάζουν, επέλεξαν να ενσωματώσουν στο δεύτερο «O» του Google, το λογότυπο του Burning Man, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

Το πρώτο doodle φτιάχτηκε περισσότερο για πλάκα παρά για να εξυπηρετήσει κάποιον πρακτικό σκοπό. Από τότε έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια για να υπάρξει νέο doodle. Κάτι που ξεκίνησε ως αστείο έχει γίνει σήμερα ένα τεράστιο project εντός της Google με τα doodles να εμφανίζονται πολύ συχνά και να είναι προσαρμοσμένα στην χώρα στην οποία προβάλλονται.

Ένα από τα πιο διάσημα doodles είναι αυτό για τα 30α γενέθλια του Pac-Man, το οποίο ήταν για πρώτη φορά διαδραστικό. Το λογότυπο της μηχανής αναζήτησης έγινε πίστα του παιχνιδιού, και μπορούσες να παίξεις Pac-Man κατευθείαν από την αρχική σελίδα του Google. Τα πρώτα doodle βέβαια δεν ήταν καθόλου διαδραστικά και περιείχαν απλώς στατικές εικόνες. Σήμερα αποτελούνται από σχετικούς συνδέσμους, κινούμενες εικόνες ή ακόμα και διαδραστικό περιεχόμενο.

Εδώ και 21 χρόνια τα Google Doodles έχουν ξεπεράσει τα 4.000 στις homepage της Google ανά τον κόσμο. Το πιο πρόσφατο στην Ελλάδα ήταν ένα doodle για την «ημέρα του παππού και της γιαγιάς». Όταν δεις το επόμενο doodle στην αρχική σελίδα της Google τώρα θα ξέρεις κι εσύ πως ξεκίνησε αυτή η παράδοση.