Etana & Michael Rose: Οι ρίζες της Reggae στην Αθήνα!

Περίληψη: Ο Jamaican legend MICHAEL ROSE, frontman των Black Uhuru,  πρότυπο μιας ολόκληρης...

Ο Jamaican legend MICHAEL ROSE, frontman των Black Uhuru,  πρότυπο μιας ολόκληρης γενιάς και "η πιο αναγνωρίσιμη φωνή μετά τον Bob Marley" συναντά την "επόμενη γενιά",  τη νέα ιέρεια της παγκόσμιας reggae κοινότητας, την εκρηκτική ETANA.

Οι δυο τους ενώνουν τις μοναδικές φωνές τους, σε μια περιοδεία που "σπάει κόκκαλα" σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ετοιμαστείτε να τους υποδεχθείτε στην Αθήνα την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στο ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ Live Stage. Τα πρώτα 200 εισιτήρια κοστίζουν στην προπώληση 12 ευρώ και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα Public.

Η νέα μορφή της roots reggae ακούει στο όνομα Etana, που στα swahili (σουαχίλι) σημαίνει "the strong one," η δυνατή. Η φήμη της έχει εκτοξευθεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο, κατατάσσοντάς την ανάμεσα στις "πρώτες" γυναικείες reggae παρουσίες και φωνές.

1Γεννημένη στο Kingston της Jamaica, η Etana, κατά κόσμον, Shauna McKenzie, βρέθηκε για σπουδές στη Φλόριντα και ξεκίνησε να τραγουδά στους Gift. Η σεξιστική, όμως, προσέγγιση και οι απαιτήσεις των «καρχαριών» των δισκογραφικών, που της ζητούσαν να εμφανίζεται... ημίγυμνη, την ώθησαν στο να τα βροντήξει όλα κάτω, να κλωτσήσει την ευκαιρία για μια "μεγάλη" καριέρα και να γυρίσει στην πατρίδα της, τη Jamaica. Με τη μουσική όμως να κυλά στο αίμα της, δεν άργησε να πάρει θέση στα δεύτερα φωνητικά για το σχήμα του Richie Spice. Το 2007, ηχογράφησε το πρώτο της single "Wrong Address" που δεν άργησε να γίνει #1 στα  Jamaican charts. Όλος ο κόσμος άρχισε να μιλά για αυτήν. Το ντεμπούτο album της "The Strong One" κυκλοφόρησε το 2008 από την VP records, όπως και το δεύτερο, "Free Expression" το 2011. Ήταν και τα δυο, ένα μοναδικό fusion ακουστικής folk και roots reggae με neo-soul επιρροές. Το τρίτο της album "Better Tomorrow" κυκλοφόρησε πάλι στην VP Records το 2013.

Το τέταρτο album της με τίτλο "I Rise" και σε παραγωγή του Clive Hunt, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του '14, και μόλις τη δεύτερη εβδομάδα κυκλοφορίας του, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του Billboard chart με τα Top Reggae albums!

Στις επιρροές της αναφέρει μια ενδιαφέρουσα λίστα που περιλαμβάνει τους Bob Marley, Marcia Griffiths και Sizzla Kalongi αλλά και R&B crooners όπως οι, Whitney Houston, Lauren Hill και Jill Scott, μεταξύ άλλων.

Είναι σίγουρο ότι, όσο η Etana διευρύνει τη δισκογραφία της, τόσο και η φήμη της θα μεγαλώνει, σαν ένα αναγνωρίσιμο όνομα στην παγκόσμια μουσική κοινότητα. Η ιδιαιτερότητα της φωνής της, που συνδυάζει την "ψυχή" συγγενών και συνάμα τόσο ετερόκλητων μουσικών ειδών, "περνά" σε μας που την ακούμε, μηνύματα αγάπης, ενότητας, παρηγοριάς και ελπίδας. Αυτή η φωνή είναι, που κάνει την Etana τόσο ξεχωριστή και, την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, θα την απολαύσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

 

Όσο για τον Michael Rose, για πάνω από 25 χρόνια ηχογραφεί και παρουσιάζει επί σκηνής το δικό του μανιφέστο μάχιμης, σκληροπυρηνικής Jamaican μουσικής, προς τέρψη των reggae fans παγκοσμίως. Είτε ως solo artist, είτε ως μέλος των Black Uhuru, ο "Ruff" Rose έχει να επιδείξει τεράστια επιτεύγματα στην καριέρα του, ακόμη και σε εποχές που τα διάφορα μουσικά ρεύματα της reggae ανεβοκατέβαιναν στους δείκτες δημοτικότητας.

Εάν ο Bob Marley είναι το Άγιο Πνεύμα της reggae μουσικής, μόνο ένας καλλιτέχνης μπορεί να ισχυριστεί ότι κατάφερε να τη βγάλει από το γκέτο και να την ανεβάσει, από underground τάση στους δρόμους του Kingston, στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα της rock and roll. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον βετεράνο, πλέον, Mykal Rose, ή αλλιώς Michael Rose.

Ίσως η πιο μεγάλη του στιγμή στην καριέρα του ήταν το  1984, όταν ο  Michael Rose και οι υπόλοιποι Black Uhuru (Duckie Simpson, Puma Jones, Sly Dunbar και Robbie Shakespeare) κέρδισαν το Grammy  στην κατηγορία reggae για το album, Anthem. Οι ρίζες όμως της ιστορίας του είναι πιο βαθιές, πολύ πριν τους Black Uhuru. Το 1976, ο Michael Rose  ήταν ήδη ένας έμπειρος performer, καθώς εμφανιζόταν στα μικρά clubs των ξενοδοχείων της Jamaica. Όταν οι "πρώιμοι" Black Uhuru (Duckie Simpson και  Errol Nelson) τον προσέγγισαν για να γίνει μέλος της μπάντας, ο Michael Rose είχε ήδη κυκλοφορήσει κάποια solo singles, μεταξύ των οποίων το original "Guess Who's Coming To Dinner" και το "Clap the Barber" με παραγωγό τον Niney The Observer, αλλά και το  "Running Around" με τον Winston Campbell.

2Το πρώτο album των Black Uhuru κυκλοφόρησε το 1977 με το τίτλο "Love Crisis". Την παραγωγή υπέγραφε ο King Jammy (που τότε ακόμα λεγόταν Prince Jammy) με μεγαλύτερο hit το "I Love King Selassie." Έπρεπε όμως να έρθει η κυκλοφορία του "Showcase" album το 1980 - και ένα νέο lineup, με τους Michael Rose, Duckie Simpson και Puma Jones- για να φτάσει επιτέλους η μεγάλη στιγμή των Black Uhuru. Η Heartbeat επανέκδωσε σε cd το υλικό (Guess Who's Coming To Dinner, HB18), περιλαμβάνοντας και τις τεράστιες επιτυχίες των 12" singles, "Shine Eye Gal", "General Penitentiary", "Plastic Smile" και φυσικά το  "Guess Who's Coming To Dinner". Η χαρισματική σκηνική παρουσία του Michael Rose, αλλά και η ιδιαίτερη χροιά της φωνής του, έφεραν τη μπάντα στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα ήταν τόσο δημοφιλής και αναγνωρίσιμη η ερμηνεία του, ώστε άλλοι τραγουδιστές όπως οι  Don Carlos, Junior Reid, Yami Bolo κ.α. μίλησαν για αυτό και το αγκάλιασαν σαν ένα νέο είδος ερμηνείας, το "Waterhouse".

Στο πρώτο μισό της δεκαετίας των '80s, οι Black Uhuru συνέχισαν την επιτυχία τους, κυκλοφορώντας albums στην Island Records - Sinsemilla, Red, Chill Out, και Anthem - παράλληλα με διάφορες συλλογές, dub και live albums. Έγιναν το πιο αναγνωρίσιμο reggae act, μετά τον Bob Marley, κερδίζοντας το 1984, το πρώτο ever Grammy βραβείο reggae, για το  Anthem. Ακόμη και σήμερα η Island συνεχίζει να "κεφαλαιοποιεί" την επιτυχία τους με πολλαπλές επανεκδόσεις του δικού τους υλικού, που της ανήκει.

Και εκεί, στην καλύτερη στιγμή των Black Uhuru, ο  Michael Rose αποφάσισε να ακολουθήσει solo καριέρα χαρίζοντας μας καινούριες συγκινήσεις  με παραγωγούς τους Sly & Robbie ("Monkey Business", "Visit Them", "One a We Two a We") και με νέα albums (Proud, Bonanza, and King of General). Το 2002 έβγαλε το Babylon 9/11-Tip Of The Iceberg.

To 2004 o Rose περιόδευσε ξανά με τους Black Uhuru, έβγαλαν μάλιστα μαζί και ένα single, το "Dollars" και το 2007 κυκλοφόρησε το "Shoot Out" που έγινε #1 με παραγωγό τον John John, γιο του θρυλικού King Jammy. Το 2008 βγήκαν τα "Great Expectations" και "Dub Expectations", για να ακολουθήσουν τα "Reggae Legend" και "Showdown Inna Bloody Town" (2012).

Μην χάσετε λοιπόν την ευκαιρία να ζήσετε αυτήν τη μοναδική εμπειρία! Μην χάσετε την ευκαιρία να ακούσετε ζωντανά ένα θρύλο της reggae τον ανεπανάληπτο MICHAEL ROSE μαζί με το νέο αίμα της reggae σκηνής την ξεχωριστή ETANA!

Προμηθευτείτε τα εισιτήρια σας από τα Public.

  • Προπώληση: τα πρώτα 200 εισιτήρια στην τιμή των 12 ευρώ
  • Στη συνέχεια η τιμή προπώλησης θα διαμορφωθεί στα 15 ευρώ.
  • Στο Ταμείο της συναυλίας η τιμή θα είναι 18 ευρώ