Λογοτεχνικοί Περίπατοι: Στα χνάρια του Κώστα Ταχτσή | Public Blog
What's new.
Λογοτεχνικοί Περίπατοι: Στα χνάρια του Κώστα Ταχτσή
share mail icon share facebook icon share twitter icon share google plus icon
< Λογοτεχνικοί Περίπατοι: Στα χνάρια του Κώστα Ταχτσή
> Λογοτεχνικοί Περίπατοι: Στα χνάρια του Κώστα Ταχτσή

Λογοτεχνικοί Περίπατοι: Στα χνάρια του Κώστα Ταχτσή

Τα Public – ο Νο.1 προορισμός για το βιβλίο – και η εταιρεία Discover Greek Culture, και εγκαινιάζουν τους «Λογοτεχνικούς Περιπάτους»! 

Είναι δυνατόν να ανακαλύψουμε το έργο ενός ποιητή ή συγγραφέα κάνοντας βόλτα από το Καλλιμάρμαρο ως την Πλάκα κι από εκεί στο Σύνταγμα; Μπορούν οι στίχοι ή οι σελίδες ενός βιβλίου να γίνουν η καλύτερη παρέα για ένα ξεχωριστό πρωινό Σαββάτου στην καρδιά της Αθήνας;

Πιο συγκεκριμένα, λίγοι τυχεροί αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία ένα Σάββατο το μήνα να περιηγηθούν μαζί με συγγραφείς, ειδικούς στον χώρο του βιβλίου και εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων σε διάφορες περιοχές της πόλης της Αθήνας ανακαλύπτοντας συγχρόνως την ιστορία, τα μυστικά και το έργο γνωστών συγγραφέων και ποιητών.

Ο επόμενος περίπατος είναι αφιερωμένος στον Κώστα Ταχτσή. 

Έναρξη: Αγίων Ασωμάτων 45, Θησείο

1η Στάση: Το Σπίτι με τις Καρυάτιδες

Το θέαμα των Καρυάτιδων έχει εμπνεύσει πλήθος καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων ο Rodin, ο Modigliani και o Νίκος Παπάζογλου που τραγουδάει τον έρωτά του για την Καρυάτιδα που λείπει από το Ερέχθειο. Ο φωτογράφος Henri Cartier-Bresson και ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης αποτύπωσαν ο καθένας με το δικό του μέσο το σπίτι με τις Καρυάτιδες της οδού Αγίων Ασωμάτων.

 “… χρησιμοποιώ στο βιβλίο αυτό το σπίτι, όπως ακριβώς θα το ζωγράφιζε ένας ζωγράφος για να το απαθανατίσει, να το διατηρήσει στη μνήμη των ανθρώπων όταν δεν θα υπάρχει πια” είχε πει ο Κώστας Ταχτσής. 53 χρόνια μετά την έκδοση του Τρίτου Στεφανιού, το σπίτι υπάρχει ακόμη και το βιβλίο έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, που για τους αναγνώστες του μικρή σημασία έχει ποιοί στ’ αλήθεια κατοίκησαν στον αριθμό 45 της οδού Αγίων Ασωμάτων. Εκεί ήταν το πατρικό της κυρα-Εκάβης.

2η Στάση: Το Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Γαβριηλίδης

Το Τρίτο Στεφάνι αφού απορρίφθηκε από τρεις εκδοτικούς οίκους κυκλοφόρησε με χρήματα του ίδιου του συγγραφέα το 1962. Έχοντας περάσει από τις εκδόσεις Ερμής και Εξάντας, σήμερα το έργο του Κώστα Ταχτσή επανεκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Γαβριηλίδης.

  3η Στάση: Μέγαρο Καλλιγά

Στη θέση του σήμερα βρίσκεται πολυώροφο κτίριο και η στοά Καλλιγά. Στο Μέγαρο κατοίκησαν τρεις σημαντικές προσωπικότητες των ελληνικών τεχνών: στο δώμα έμενε ο Τσαρούχης, δίπλα του ο Ταχτσής και σε άλλο δωμάτιο ο ζωγράφος Γιάννης Μιγάδης.

“Ο Ταχτσής κάνει γκελ με την άβυσσο” είχε πει προφητικά ο Γιάννης Τσαρούχης όταν ο συγγραφέας ήταν μόλις 20 ετών. 40 χρόνια αργότερα ο Κώστας Ταχτσής θα βρεθεί δολοφονημένος στο σπίτι του στον Κολωνό.

 

4η Στάση – Public Συντάγματος

Στον 5ο όροφο του Public Συντάγματος θα ακολουθήσει συζήτηση με τον αρθρογράφο, συγγραφέα και ποιητή, Θανάση Νιάρχο. 

 Η έναρξη του περιπάτου θα γίνει στην Αγίων Ασωμάτων 45, Θησείο.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής που θα βρείτε παρακάτω. Οι 15 πρώτοι αναγνώστες θα συμμετάσχουν στον περίπατο.  Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν την ομιλία του Θανάση Νιάρχου στο Public Συντάγματος. 

Όλοι οι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικώς και με email.

Η φόρμα συμμετοχής έχει κλείσει.


ΠΕΡΙΟΧΗ
Public Συντάγματος
Σύνταγμα
Καραγεώργη Σερβίας 1 Πλατεία Συντάγματος ΤΚ: 10563 Αθήνα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
09 Μαΐου 2015

ΩΡΑ
10.30

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής:


Η φορμα συμμετοχης εχει κλεισει

Share:
share mail icon share facebook icon share twitter icon share google plus icon

https://blog.public.gr/wp-content/uploads/2015/03/KoTaxs1200.jpg Λογοτεχνικοί Περίπατοι: Στα χνάρια του Κώστα Ταχτσή Σύνταγμα Καραγεώργη Σερβίας 1 Πλατεία Συντάγματος ΤΚ: 10563 Αθήνα 2015-05-09 2015-05-09 Τα Public – ο Νο.1 προορισμός για το βιβλίο – και η εταιρεία Discover Greek Culture, και εγκαινιάζουν τους «Λογοτεχνικούς Περιπάτους»! ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Σχετικές εκδηλώσεις

    Copyright © 2019 Publicworld S.A.
    Public Blog