Ο Nicholas A. Christakis έρχεται @ Μουσείο Μπενάκη

Ο Nicholas A. Christakis έρχεται @ Μουσείο Μπενάκη

Ο Nicholas A. Christakis έρχεται @ Μουσείο Μπενάκη

...

Ο Nicholas A. Christakis έρχεται @ Μουσείο Μπενάκη

Ο Nicholas A. Christakis έρχεται @ Μουσείο Μπενάκη

...

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ

15 Οκτωβρίου 2019, 19:00

Προσθήκη στο ημερολόγιο σου

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Μουσείο Μπενάκη

ΕΙΣΟΔΟΣ

Ελεύθερη

Tο Public και οι εκδόσεις Κάτοπτρο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Nicholas A. Christakis, «Προσχέδιο», την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στις 19.00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, του κτηρίου Πειραιώς 138 (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου).

Μαζί του συζητούν η δημοσιογράφος, Μαριλένα Αστραπέλλου και ο καθηγητής της Παντείου, Γιώργος Ευαγγελόπουλος.

Ο Nicholas A. Christakis, MD, PhD, MPH, είναι ιατρός και κοινωνικός επιστήμονας. Είναι καθηγητής κοινωνικής και φυσικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale (φέρει τον τίτλο “καθηγητής Sterling” -ο υψηλότερος ακαδημαϊκός βαθμός στο Yale), όπου κατέχει θέσεις στα τμήματα της Κοινωνιολογίας, της Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας, της Στατιστικής και Επιστήμης Δεδομένων, της Βιοϊατρικής Μηχανικής και της Ιατρικής. Στο παρελθόν έχει διεξαγάγει έρευνα και επί πολλά χρόνια έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Harvard και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Το 2009, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των εκατό ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Το 2009 και το 2010, το περιοδικό Foreign Policy τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των εκατό πλέον σημαινόντων στοχαστών στον κόσμο.

Christakis

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Επί μεγάλο χρονικό διάστημα εστιάζαμε το ενδιαφέρον μας στη σκοτεινή πλευρά της βιολογικής μας κληρονομιάς: την ικανότητά μας για επιθε- τικότητα, βαναυσότητα, προκατάληψη και ιδιοτέλεια. Ωστόσο, η φυσική επιλογή μάς έχει προικίσει με ένα σύνολο επωφελών κοινωνικών γνω- ρισμάτων, μεταξύ των οποίων την ικανότητά μας για αγάπη, φιλία, συ- νεργασία και μάθηση. Πίσω από όλες τις επινοήσεις του πολιτισμού μας υπάρχει η έμφυτη τάση μας να δημιουργούμε καλές κοινωνίες.

Στο βιβλίο προβάλλεται η συναρπαστική ιδέα ότι τα γονίδιά μας δεν επηρεάζουν μόνο το σώμα και τη συμπεριφορά μας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε κοινωνίες εκπληκτικά όμοιες σε όλο τον κό- σμο. Με πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα —από ποικίλες ιστορικές και σύγχρονες κοινωνίες, κοινότητες οι οποίες σχηματίστηκαν έπειτα από ναυάγια, κοινόβια που αναζητούσαν την ουτοπία, διαδικτυακές ομάδες αν- θρώπων και μποτ με τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και από τις τρυφερές και σύνθετες κοινωνίες των ελεφάντων και των δελφινιών, οι οποίες μοιάζουν με τις δικές μας—, ο συγγραφέας δείχνει ότι, αν και η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη με βία, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το κοινωνικό μας προσχέδιο για καλοσύνη.

Σε έναν κόσμο με όλο και μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική πόλω- ση, είναι προκλητικό να αγνοούμε τον ρόλο του εξελικτικού παρελθόντος μας. Διαβάστε γιατί η εξέλιξη μας οδήγησε σε ένα ανθρωπιστικό μονοπάτι και πώς συνδεόμαστε με την κοινή μας ανθρωποσύνη.