Εξοικονόμησε ενέργεια λειτουργώντας το κλιματιστικό σου έξυπνα

Περίληψη: Ένας από τους κύριους λόγους για να αλλάξεις ηλεκτρικές συσκευές είναι η κατανάλωση ενέργειας. Ακόμα...

Ένας από τους κύριους λόγους για να αλλάξεις ηλεκτρικές συσκευές είναι η κατανάλωση ενέργειας. Ακόμα και αν η παλιά δουλεύει ακόμα, η απόσβεση που θα κάνεις στο λογαριασμό του ρεύματος δικαιολογεί την αλλαγή. 

Δεν αρκεί όμως να κάνεις μια επιλογή κλιματιστικού με Α++ή Α+++ για να βεβαιωθείς ότι θα πετύχεις την εξοικονόμηση που θέλεις. Πρέπει να ξέρεις και να το λειτουργείς σωστά. Αν αυτό το καλοκαίρι επιλέξεις νέο κλιματιστικό, τότε σίγουρα πρέπει να αποκτήσεις κάποιο με υψηλή ενεργειακή απόδοση αλλά και να ακολουθήσεις τις παρακάτω χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές.

Ο καλύτερος τρόπος για να γλιτώσεις από περιττά έξοδα κατά την χρήση του κλιματιστικού είναι να διατηρείς σταθερή την θερμοκρασία λειτουργίας. Αν παίζεις συνέχεια με το τηλεχειριστήριο και αλλάζεις τη θερμοκρασία λειτουργίας, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να λειτουργεί το κλιματιστικό σου για περισσότερη ώρα χωρίς να φτάνει και την επιθυμητή θερμοκρασία. Σε συνέχεια αυτού, δεν χρειάζεται να ρυθμίζεις την θερμοκρασία πολύ χαμηλά (ή υψηλά αν μιλάμε για θέρμανση) για να επιτύχεις γρήγορα αποτελέσματα. Αν βάλεις το κλιματιστικό στους 18οC το δωμάτιο δεν θα κρυώσει πιο γρήγορα, απλά το κλιματιστικό θα δουλεύει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό επέλεξε μια σταθερή θερμοκρασία και βάσει των ειδικών προγραμμάτων που μπορείς παράλληλα να επιλέξεις, δημιούργησε τις συνθήκες που θέλεις στον χώρο.

Πέραν του να επιλέξεις την «ένταση» λειτουργίας του κλιματιστικού σου ρυθμίζοντάς το σε συγκεκριμένη ταχύτητα ανεμιστήρα (πχ. high/medium/low), τα σύγχρονα κλιματιστικά σου δίνουν επιπλέον επιλογές μέσα από ειδικά & έξυπνα προγράμματα λειτουργίας. Όταν έρθει η ώρα για ύπνο, για παράδειγμα, μπορείς να βάλεις το κλιματιστικό σε λειτουργία sleep και αυτό θα προσαρμόσει την κατάλληλη θερμοκρασία που απαιτείται στον χώρο ώστε να απολαμβάνεις έναν ήσυχο και άνετο ύπνο. Επίσης, πολλά κλιματιστικά εξοπλίζονται με λειτουργία eco. Αυτή είναι μία από τις φιλικότερες λειτουργίες, τόσο για το περιβάλλον όσο και για το λογαριασμό σου. Οπότε προτείνεται η χρήση της για όσο περισσότερο γίνεται.

Οι επιλογές είναι πολλές και η εξοικονόμηση εγγυημένη αρκεί να ακολουθήσεις τόσο τα παραπάνω, όσο και αυτά που ορίζει ο κατασκευαστής του κλιματιστικού που αγόρασες. Και φυσικά το κλιματιστικό θα καίει το λιγότερο ρεύμα όταν δεν είναι σε λειτουργία. Γι’ αυτό μην αφήνεις το κλιματιστικό να δουλεύει όταν δεν υπάρχει λόγος.

Αν ακόμα προβληματίζεσαι στην επιλογή κλιματιστικού, τότε υπάρχει για σένα ένας αναλυτικός οδηγός αγοράς κλιματιστικών που θα σε βοηθήσει. Μέσα από αυτόν θα μάθεις όλα τα μυστικά των κλιματιστικών και μπορείς ακόμα και να καταλήξεις στο πιο κατάλληλο απαντώντας σε 4 μόνο ερωτήσεις.