Από το Α ως το Ω: Το λεξικό του coffee maniac

Περίληψη: Περίληψη: Τι σημαίνει fair trade coffee; Τι είναι ο cold brew; Μάθε όλες τις βασικές έννοιες γύρω από τον καφέ στο «λεξικό» που ετοιμάσαμε για σένα.

Με την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ προ των πυλών, τι θα έλεγες να εξερευνήσουμε την καθημερινή μας απόλαυση λίγο περισσότερο; Ο καφές είναι πολλά περισσότερα από το είδος του (espresso, ελληνικός κ.λπ.) και τη ζάχαρη που θα βάλουμε σε αυτόν. Παρακάτω λοιπόν θα αναλύσουμε μερικές βασικές έννοιες γύρω από το αγαπημένο μας ρόφημα για να γνωρίσουμε τον καφέ ακόμα καλύτερα!

Arabica: Ο όρος αυτός περιγράφει την δημοφιλέστερη ποικιλία καφέ σήμερα, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής. Η ποικιλία Arabica θεωρείται πως είναι η πρώτη ποικιλία καφέ που καλλιεργήθηκε. Παρά το όνομά της, δεν προέρχεται από την Αραβία, αλλά από την Αιθιοπία. Η καλλιέργειά της ξεκίνησε από την Αραβία και συγκεκριμένα από την Υεμένη. Σήμερα, η ποικιλία Arabica καλλιεργείται σε πάρα πολλές τροπικές χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής.

Cold Brew: Ένα νέο trend στην παρασκευή καφέ είναι η μέθοδος cold brew. Ένας cold brew καφές παράγεται με νερό κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου. Οι αλεσμένοι κόκκοι του καφέ μουλιάζουν για ώρες (από 12 έως και 24) στο νερό και έπειτα το μίγμα περνά από ένα φίλτρο. Το αποτέλεσμα είναι ένας καφές λιγότερο όξινος και με ελαφρώς μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Fair Trade: Τα προϊόντα που είναι πιστοποιημένα ως fair trade πληρούν κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις. Ένα από τα βασικά κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένας καφές ως fair trade είναι η αμοιβή των καλλιεργητών να είναι δίκαιη. Το fair trade είναι ένα κίνημα που στοχεύει να βοηθήσει παραγωγούς σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου συνήθως η ανταμοιβή των παραγωγών δεν είναι βιώσιμη.

Roasting (καβούρδισμα): Η διαδικασία μέσα από την οποία ο κόκκος του καφέ καβουρδίζεται και αποκτά το χαρακτηριστικό του χρώμα και άρωμα. Ανάλογα με τη διάρκεια του καβουρδίσματος διαμορφώνεται το γευστικό προφίλ του καφέ. Κατά το καβούρδισμα ο κόκκος χάνει ένα μεγάλο μέρος της υγρασίας του, μεγαλώνει σε όγκο και βγαίνουν στην επιφάνεια κάποια από τα αρώματα που δεν είναι αντιληπτά πριν από αυτή τη διαδικασία.

Άλεση: Μετά το καβούρδισμα ακολουθεί η άλεση. Οι καβουρδισμένοι κόκκοι συνθλίβονται και μετατρέπονται σε σκόνη. Η άλεση μπορεί να γίνει ακόμα και στο σπίτι, αν διαθέτεις μύλο. Ο βαθμός της άλεσης έχει άμεση επίδραση στην ποιότητα του καφέ. Για διαφορετικά είδη καφέ ταιριάζει διαφορετικός βαθμός άλεσης. Το χοντρό άλεσμα ταιριάζει περισσότερο σε cold brew παρασκευές ή γαλλικό καφέ που ετοιμάζεται σε χειροκίνητη πρέσα (French press). Ένα μέτριο άλεσμα συστήνεται συνήθως για χρήση σε καφετιέρα φίλτρου, ενώ το ψιλό άλεσμα προορίζεται για μηχανές espresso.

Ντεκαφεϊνέ: Ο όρος ντεκαφεϊνέ αναφέρετε σε προϊόντα καφέ από τα οποία έχει αφαιρεθεί ένα μεγάλο ποσοστό της περιεκτικότητάς τους σε καφεΐνη. Τα ντεκαφεϊνέ, ή decaf, προϊόντα, δεν απαλλάσσονται τελείως από την καφεΐνη, αλλά περιέχουν μόλις 1-3% της αρχική ποσότητας, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Latte art: Το αφρόγαλα του cappuccino σου μπορεί να γίνει καμβάς για τον «ψαγμένο» barista. Επάνω στον καφέ σου μπορεί να δημιουργηθούν από πολύ απλά έως πολύ περίτεχνα σχέδια απλά και μόνο προσθέτοντας το αφρόγαλα με περίτεχνο τρόπο. Δοκίμασέ το κι εσύ στο σπίτι και κέρδισε τις εντυπώσεις.

Φυσικά, αυτές είναι μόνο λίγες από τις βασικότερες έννοιες που θα συναντήσεις όσο «ψάχνεσαι» γύρω από τον καφέ. Μείνε συντονισμένος στο Public Blog για ακόμα περισσότερα coffee tips!