Περίληψη: Ο κρύος καφές είναι υπόθεση καθαρά Ελληνική! Μάθε κι εσύ πώς φτιάχνεται ο σωστός freddo cappuccino και μην πιείς ποτέ ξανά κακό καφέ στο σπίτι
24 Σεπτεμβρίου , 2024 • 4 MINS READ
24 Σεπτεμβρίου , 2024 • 4 MINS READ
Περίληψη: Ο κρύος καφές είναι υπόθεση καθαρά Ελληνική! Μάθε κι εσύ πώς φτιάχνεται ο σωστός freddo cappuccino και μην πιείς ποτέ ξανά κακό καφέ στο σπίτι
Την ιστορία του καφέ την ξέρουμε όλοι, πάνω κάτω. Πριν από χίλια χρόνια, κάποιος κάπου είδε ένα θάμνο με κόκκινους καρπούς και… τέλος πάντων καταλήξαμε σήμερα να πίνουμε καφέ σε κάθε άκρη του κόσμου, και πλέον υπάρχουν και ειδικοί του καφέ αλλά και εξαιρετικής ποικιλίας specialty καφέδες. Κι ενώ όλος ο πλανήτης, από τον βόρειο πόλο μέχρι τη Σαχάρα, ήταν τρισευτυχισμένος να πίνει τον καφέ σε κούπες και φλυτζάνια, ζεστό ζεστό και αρωματικό, μια μικρή χώρα στα νότια της Ευρώπης είχε σαφές ζόρι. Και αποφάσισε πως όοοοολοι οι άλλοι το κάνουν λάθος! Το σωστό είναι να πίνεις καφέ με καλαμάκι, με παγάκια, και με αφρό! Ναι, ναι, εμείς είμαστε αυτή η μικρή χώρα, και ναι, η πρωτοπορία μας στη φάση του καφέ δεν είναι ο ελληνικός/τούρκικος/αιθιοπικός/whatever καφές, είναι οι περισσότερες παραλλαγές του κρύου καφέ.
Έχει περάσει πλέον στην επίσημη ιστορία το ότι ο frappé είναι ελληνική πατέντα. Το σκέφτηκε ένας Έλληνας υπάλληλος της Nestlé, στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, όταν ήθελε να φτιάξει έναν καφέ να ανοίξει το μάτι, αλλά τα μόνα πράγματα που είχε διαθέσιμα ήταν στιγμιαίος καφές σκόνη, κρύο νερό, και ένα σέικερ από το Nesquik! O frappé ήταν πραγματικότητα και μπήκε στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Πιθανώς να είναι και ο πρώτος καφές που εφηύρε Έλληνας (αποδεδειγμένα).
Για τα υπόλοιπα δεν ξέρουμε ποιος ή πότε τα σκέφτηκε, αλλά είναι σίγουρο το ότι στις άλλες χώρες δεν έχουν ιδέα όταν τους λες «freddo espresso» ή «freddo cappuccino» – και ειδικά στην Ιταλία, που σε κοιτάνε σαν εξωγήινο. Στην Ελλάδα, όμως, που έχουμε μισό χρόνο καλοκαίρι, το να πίνεις ζεστό καφέ κατακαλόκαιρο δεν «βγαίνει». Ο συνδυασμός του espresso με μπόλικα παγάκια ήταν ιστορικώς αναπόφευκτο. Κι ας μην το ξέρουν όλοι οι άλλοι. Η αλήθεια είναι πως και οι Ιταλοί όταν έρχονται στην Ελλάδα και δεν τους κοιτάει κανένας, μια χαρά πίνουν το freddo τους και το απολαμβάνουν κιόλας.
Ο freddo cappuccino βασίζεται στον κλασσικό espresso, όπως και ο μη-freddo. Επομένως, βάζεις στη μηχανή του καφέ τον αλεσμένο καφέ και παίρνεις ένα φλυτζάνι ζεστό espresso. Το πρώτο sort-of μυστικό είναι πως πρέπει να βάλεις διπλή δόση καφέ, γιατί τα παγάκια θα τον κάνουν νερόπλυμα και δεν θα πίνεται.
Η διαδικασία, αν θες όλα τα βήματα αναλυτικά, είναι απλή: φτιάχνεις τη διπλή (τριπλή, οσαπλή θέλεις) δόση καφέ σε ένα φλυτζάνι, προσθέτεις στον ακόμη ζεστό καφέ την όση ζάχαρη θέλεις, γεμίζεις το ποτήρι με παγάκια, ρίχνεις πάνω στα παγάκια αργά τον ζεστό καφέ για να έχει χρόνο να παγώσει καθώς κυλάει προς τα κάτω, και έχεις έναν ωραιότατο… freddo espresso! Τώρα το μόνο που μένει είναι το…
Πολλοί φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα να φτιάξουν κρύο αφρόγαλα, φαινόμενο ανεξήγητο μιας και είναι απλούστατο! Το μόνο που χρειάζεσαι είναι… κρύο γάλα και ένα καλό χτυπητήρι – ιδανικά με συρματάκι στην άκρη. Ξέρεις, αυτό που μοιάζει με χτυπητήρι αυγών. Αλλά δεν είναι απαραίτητο. Όλα τα γάλατα γίνονται αφρόγαλα – ναι, όχι το 0%, αυτό με το ζόρι εμπίπτει στην κατηγορία «γάλα» – αλλά τα καλύτερα αποτελέσματα θα τα πάρεις με μακράς διαρκείας χαμηλών λιπαρών. Επίσης, όσο πιο γρήγορο είναι το χτυπητήρι, τόσο το καλύτερο.
Αφού γίνει… μαρέγκα, παίρνεις ένα κουτάλι και ρίχνεις το πάνω μέρος του αφρογάλατος στο ποτήρι, πάνω από τον καφέ. That's all folks!
Εκτός από τα προφανή που γράψαμε πιο πάνω, υπάρχουν και άλλα κόλπα για να φτιάξεις τον τέλειο freddo cappuccino, τα οποία… ξέρουν λίγοι. Το βασικό πρόβλημα είναι το ότι ο espresso είναι καυτός και πρέπει να κρυώσει. Για να κρυώσει, σημαίνει πως τα παγάκια θα λιώσουν, επομένως θα νερώσει ο καφές. Το μυστικό είναι ένα, αλλά έχει δύο λύσεις. Δώσε βάση:
Μυστικό 1 (shhh): παγάκια από καφέ
Το προφανές. Φτιάχνεις μπόλικες δόσεις espresso, γεμίζεις μια παγοθήκη, τη βάζεις στην κατάψυξη, γίνεται παγάκια από καφέ. Όταν θες να φτιάξεις τον freddo σου, απλά γεμίζεις το ποτήρι με τα παγάκια από καφέ και ρίχνεις από πάνω τον ζεστό espresso για να κρυώσει. Προφανώς, τα παγάκια που λιώνουν δε βγάζουν νερό αλλά… καφέ! Επομένως, δεν νερώνει ο καφές σου!
Μυστικό 2 (shhhhhh): παγάκια που δε λιώνουν
Τα παγάκια που δεν λιώνουν είναι φτιαγμένα από άλλα υλικά (εκτός του νερού) και θα τα βρεις ως «παγάκια για ουίσκι» ή «μεταλλικά παγάκια» ή «whisky stones». Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: ρίχνεις τον ζεστό καφέ πάνω τους, κρυώνει αλλά δεν νερώνει, επομένως δεν χρειάζεται ούτε διπλή δόση στην μηχανή του espresso ούτε τίποτα. Ο καφές κρυώνει πάνω στην παγωμένη επιφάνεια των γιαλαντζί παγακίων και τελικά πίνεις έναν αξιοπρεπή freddo cappuccino και όχι νερομπλούκι.
Προφανώς, το πιο βασικό για να φτιάξεις τον τέλειο freddo είναι να… φτιάξεις τον τέλειο espresso. Επομένως χρειάζεσαι μια καλή μηχανή espresso! Ξεκινώντας από αυτή τη βάση, θέλεις και κάποια απαραίτητα αξεσουάρ για να διασφαλίσεις την αρτιότητα του αποτελέσματος – και μάλιστα, ο σωστός εξοπλισμός δεν είναι μόνο για freddo αλλά θα σε συντροφεύει όλο το χρόνο, δίνοντάς σου και τέλειο ζεστό espresso και cappuccino ακόμη και όταν έξω χιονίζει! Όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά και τέλεια ποτήρια και κούπες για freddo ή caldo, θα βρεις στις αντίστοιχες κατηγορίες του Public.gr!