Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών!

Περίληψη: Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών επομένως επιβάλλεται να φας την αγαπημένη σου μακαρονάδα, σε μεγάλο πιάτο… χωρίς ενοχές! Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα το αγαπημένο μας φαγητο.

Σήμερα, 25 Οκτωβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών και κάθε pasta lover που σέβεται τον εαυτό του δικαιούται να τη γιορτάσει! Τα ζυμαρικά δεν πήραν άδικα τον τίτλο του βασιλιά των υδατανθράκων και η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε αυτά, αφού έγιναν γνωστά στο κοινό σε παγκόσμια κλίμακα για τη γευστική και τη θρεπτική τους αξία. Η μέρα καθιερώθηκε το 1998 αλλά μόλις 3 χρόνια πριν ήταν όταν διοργανώθηκε το πρώτο συνέδριο της Ένωσης που αποτέλεσε το έναυσμα για την κατοχύρωση αυτής ως παγκόσμια ημέρα.

Μια μικρή αναδρομή στην ιστορία των ζυμαρικών

Υπάρχουν πολλές απόψεις για την προέλευση των ζυμαρικών χωρίς να μπορούμε να επιβεβαιώσουμε κάποια από αυτές. Οι πολιτισμοί που διεκδικούν ότι ήταν οι πρώτοι που τα δημιούργησαν είναι ο Ιταλικός, ο Ελληνικός και ο Κινέζικος, αλλά και ο Αραβικός. Μια πρώτη αναφορά στα ζυμαρικά έγινε το 1.000 π.Χ. στην Ελλάδα που η λέξη "λάγανον", που εντοπιζόταν σε κείμενα της εποχής, περιέγραφε την φαρδιά ζύμη από νερό και αλεύρι την οποία έκοβαν σε λωρίδες όπως γίνεται σήμερα με τη "Ματσάτα" της Φολεγάνδρου. Στη συνέχεια , θεωρούν ότι η ζύμη πέρασε από την Ιταλία στην Ελλάδα τον 8ο αιώνα π.Χ. και μετονομάστηκε σε "laganum". Παρόλα αυτά λόγω του ότι ζυμαρικά είναι επεξεργασμένες τροφές που έχουν σαν βάση τους τα δημητριακά, ενδέχεται η ιστορία τους να ξεκινά τελικά από την Κίνα, με τις φήμες να λένε ότι ο Μάρκο Πόλο τον 13ο αιώνα τα έφερε στην Ιταλία από την Κίνα σύμφωνα με το βιβλίο του «Τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο».

Ό,τι και αν λέμε και να υποθέτουμε, η χώρα που φημίζεται για τα ζυμαρικά της είναι η Ιταλία και τον όρο αυτόν τον χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τα παραδοσιακά ιταλικά νουντλς. Με την πάροδο του χρόνου κατάφερε να συνδέσει άμεσα τη λέξη «ζυμαρικά» με την λέξη «Ιταλία» και σε αυτό βοήθησε το ζεστό μεσογειακό κλίμα της που ενδείκνυται στην καλλιέργεια φρέσκων λαχανικών πράγμα που σημαίνει ότι οι Ιταλοί μπορούσαν να γίνουν δημιουργικοί με μια υπέροχη ποικιλία από σάλτσες, που μας μένουν αξέχαστες κάθε φορά που τις γευόμαστε!

Έτοιμος για μερικά fun facts για τα ζυμαρικά;

Σας γνήσιοι λάτρεις των ζυμαρικών και εμείς, εκτός από την ιστορία των ζυμαρικών σκεφτήκαμε να μοιραστούμε και μερικά fun facts για αυτά που μας βάλουν ακόμα περισσότερο στο κλίμα της ημέρας!

  1. Υπάρχουν πάνω από 600 σχήματα ζυμαρικών.

Θα βρεις σχήματα ζυμαρικών που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν! Σε προκαλούμε να ψάξεις τα gigli, rotelle, mafaldine και anelli και να μας πεις αν τα ήξερες.

  1. Το μεγαλύτερο πιάτο με μακαρόνια του κόσμου ζύγιζε 7,900 κιλά.

Το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness «έσπασε» στην Πολωνία το 2015 και χρειάστηκαν 40 σεφ για να τα μαγειρέψουν.

  1. Οι Ιταλοί καταναλώνουν περίπου 600 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακαρόνια κάθε χρόνο.
  2. Τα λαζάνια είναι η παλαιότερη μορφή ζυμαρικών.
  3. Ο Gordon Ramsay κατέχει και αυτός ένα παγκόσμιο ρεκόρ σχετικό με τα ζυμαρικά.

Το 2017, ο διάσημος Βρετανός σεφ κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ με το μακρύτερο φύλλο ζυμαρικών που απλώθηκε σε 60 δευτερόλεπτα. Το φύλλο ήταν 144,78 εκατοστά.

Και από θρεπτική αξία;

Τα ζυμαρικά στην ουσία, παρασκευάζονται από άζυμη ζύμη που αποτελείται από αλεσμένο σκληρό σιτάρι και νερό ή αυγά. Η ζύμη σκληρού σίτου συμπιέζεται σε φύλλα, κόβεται σε διάφορα σχήματα και μαγειρεύεται. Είναι ένα από τα βασικότερα πιάτα της περίφημης «Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής» αφού αποτελούν άριστη πηγή ενέργειας και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη. Έτσι, είναι ένα φαγητό που αν μαγειρευτεί σωστά καταρρίπτει την φήμη ότι «παχαίνει». Συγκεκριμένα, μία κανονική μερίδα από μακαρόνια (100 γραμμάρια περίπου) περιέχει λιγότερο από 2 γραμμάρια λίπους, και 342 θερμίδες μόνο.

Tips για μα μαγειρεύεις τέλεια ζυμαρικά, κάθε φορά!

Και αφού σε θεωρητικό επίπεδο είπαμε τα «άπαντα» για τα ζυμαρικά, πάμε στο πρακτικό! Πως θα φτιάξεις το τέλειο πιάτο ζυμαρικών ακόμα και αν η μαγειρική δεν είναι το δυνατό σου σημείο; Σου έχουμε εμείς tips που η γεύση μετά θα σε δικαιώσει!

  1. Μην βάζεις το νερό «με το μάτι»

Υπολόγισε περίπου για ένα κιλό ζυμαρικά ότι χρειάζεσαι τουλάχιστον τέσσερα λίτρα νερό στην κατσαρόλα σου. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει πρόσθεσε τότε δύο κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι.

  1. Έξτρα γεύση στα ζυμαρικά σου

Εάν θέλεις μια αρωματική μακαρονάδα, πρόσθεσε στο νερό την ώρα που βράζουν τα ζυμαρικά, ένα κρεμμύδι, δυο σκελίδες σκόρδο και μερικά γαρίφαλα ή ρίγανη.

  1. Το βράσιμο είναι το παν

Ανακάτευε τα ζυμαρικά σου συνεχώς για να μην κολλήσουν. Όταν τα ρίξεις στην κατσαρόλα δεν χρειάζεται να χαμηλώσεις τη φωτιά και σίγουρα μην σκεπάσεις την κατσαρόλα σου.

  1. Al dente

Προτιμάς τα ζυμαρικά σου al dente; Η δοκιμή είναι το μυστικό! Τι εννοούμε; Συμβουλέψου τον χρόνο της συσκευασίας και 2-3 λεπτά πριν «χτυπήσει» το χρονόμετρο δοκίμασε τα ζυμαρικά σου για να δεις αν είναι στο σημείο που επιθυμείς. Την επόμενη φορά θα ξέρεις ακριβώς τη διαδικασία και τον χρόνο που θέλουν πριν τα ρίξεις στο σουρωτήρι σου.

  1. Βάλε στη σάλτσα σου νερό από τα ζυμαρικά σου

Ολοκλήρωσε το πιάτο σου με την σάλτσα που θα απογειώσει τη γεύση των ζυμαρικών σου. Κράτα λίγο νερό που έβραζαν τα ζυμαρικά σου και αραίωσε τη σάλτσα σου με αυτό ώστε να αποκτήσει συνοχή το πιάτο σου.

Τι θα χρειαστείς για να φτιάξεις τα δικά σου χειροποίητα ζυμαρικά

Αν πάλι θες να πειραματιστείς περισσότερο στην κουζίνα, ήρθε η στιγμή να φτιάξεις τα δικά σου ζυμαρικά… μόνος σου! Τι θα χρειαστείς; Σίγουρα μια ζυγαριά στην οποία θα μετράς τη ζύμη σου - είπαμε τίποτα δεν γίνεται «με το μάτι»! Στη συνέχεια, χειροποίητα ζυμαρικά χωρίς μηχανή παρασκευής ζυμαρικών σίγουρα δεν γίνονται… Οπότε εμείς θα σου προτείναμε τη χειροκίνητη εκδοχή για το «άνοιγμα» της ζύμης. Για όσους όμως θεωρούν τη διαδικασία ζόρικη και χρονοβόρα υπάρχει η επιλογή του ηλεκτρικού κινητήρα μηχανής ζυμαρικών που θα κάνει αυτός τη δύσκολη δουλειά! Για το τέλος, αφήσαμε το αξεσουάρ που μπορεί να είναι από τα πιο βασικά σε μια κουζίνα αλλά δεν θεωρούμε και αυτονόητο το να το έχεις. Μια βάση κοπής λοιπόν, είναι απαραίτητη στην παρασκευή χειροποίητων ζυμαρικών αφού θα χρειαστεί και για να κόψεις τα ζυμαρικά σου στο σχήμα που επιθυμείς αλλά και για τα λαχανικά σου που θα τελειοποιήσουν το πιάτο σου!

Pro tip: Επωφελήσου από την έκπτωση έως 25% σε συσκευές μαγειρικής και σκεύη μαγειρικής που τρέχει αυτές τις ημέρες στο Public, για να εξοπλιστείς με όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ που θα χρειαστείς για να φτιάχνεις λαχταριστές συνταγές ζυμαρικών!

2 (μακαρονο)συνταγές που αξίζει να δοκιμάσεις

Θα σε αφήναμε χωρίς μια-δυο συνταγές για να δοκιμάσεις τις δυνατότητές σου στην κουζίνα; Όχι βέβαια! Παρακάτω θα βρεις δυο συνταγές με ζυμαρικά, δοκιμασμένες και σε «δύσκολους» ουρανίσκους, που σίγουρα θα μπουν στη λίστα με τις αγαπημένες σου.

Βίδες με σάλτσα λεμονιού

Υλικά:

  • 300 γρ. βίδες ή πένες (al dente)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • ½ κούπα κρέμα γάλακτος
  • 1 κούπα αρακά κατεψυγμένο
  • 1 κούπα ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 12-15 φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Ενώ τα ζυμαρικά βράζουν, σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και το αφήνουμε να σοταριστεί για περίπου ένα λεπτό. Προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι και σοτάρουμε για ένα ακόμα λεπτό. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τον αρακά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να μαγειρευτεί για τρία λεπτά και στη συνέχεια την αφαιρούμε από τη φωτιά. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα προσθέτουμε στην σάλτσα μας. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ντοματίνια, τον βασιλικό και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατώνουμε.

Πικάντικα spaghetti με σκόρδο και μανιτάρια

Υλικά:

  • 300 γρ. spaghetti
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. μανιτάρια της επιλογής σας, κομμένα σε μεσαία κομμάτια
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό (κρατάμε μόνο τα φύλλα)
  • 1 κοτσάνι σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες κονκασέ
  • ½ πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένο και χωρίς τα σπόρια (εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μπούκοβο)
  • αλάτι

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια για τρία λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για ένα ακόμα λεπτό και στη συνέχεια μεταφέρουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ και προσθέτουμε σε αυτά τον μαϊντανό. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι, το κρεμμύδι και το σέλινο και σοτάρουμε για πέντε λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα το κρεμμύδι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ντομάτες, το τσίλι και λίγο αλάτι και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε (χωρίς καπάκι) για δέκα λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Βράζουμε τα spaghetti και σερβίρουμε με τη σάλτσα και τα «σκορδάτα» μανιτάρια μας.

Προτάσεις βιβλίων για pasta lovers

Για το τέλος αφήσαμε το κομμάτι των βιβλιοπροτάσεων (το αγαπημένο πολλών!). Θες, λοιπόν, να πειραματιστείς στην κουζίνα με νέες συνταγές που θα κάνουν τους αγαπημένους σου ανθρώπους να γλείφουν τα δάχτυλά τους και να ζητάνε και δεύτερη μερίδα; Παρακάτω θα βρεις μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις βιβλίων που μπορείς να κάνεις δώρο στον εαυτό σου ή στον… μακαρονά της ζωής σου!

1. Mastering Pasta του Marc Vetri

Ο Marc Vetri χρειάστηκε δέκα χρόνια έρευνας για να ολοκληρώσει το βιβλίο αυτό. Στις σελίδες του μοιράζεται τις γνώσεις του για τα ζυμαρικά, τα νιόκι και το ριζότο, ενώ συμπεριλαμβάνει συμβουλές, έξυπνα tips και τεχνικές για να δημιουργήσεις γευστικά ζυμαρικά. Ταυτόχρονα το βιβλίο περιλαμβάνει περισσότερες από 100 συνταγές για να πειραματιστείς. Ένας all-in-one οδηγός που θα λατρέψεις κάθε pasta lover!

2. An A-Z of Pasta της Rachel Roddy

Η αρθρογράφος του Guardian και βραβευμένη συγγραφέας Rachel Roddy δημιούργησε έναν πρακτικό, εύχρηστο και… λαχταριστό οδηγό με 100 συνταγές ζυμαρικών. Στις σελίδες του θα βρεις και μερικά σύντομα δοκίμια-ιστορίες στα οποία η συγγραφέας μιλά για την  ιστορία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα που δημιουργείται γύρω από τα ζυμαρικά.

3. Jamie Cooks Italy του Jamie Oliver

Ο πολυαγαπημένος Jamie Oliver έχει εκφράσει πολλές φορές την αγάπη του για τα ζυμαρικά αλλά και την Ιταλική κουζίνα της οποίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι. Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζει 140 εύκολες συνταγές της Ιταλικής κουζίνας και φέρνει κάτι από τη μαγεία της στην κουζίνα και στο πιάτο σου!

Κλείνοντας, έχουμε ένα τελευταίο tip για να γιορτάζεις την σημερινή ημέρα όπως της αξίζει. Διάλεξε μερικούς καλούς φίλους - ναι τους φανατικούς μακαρονάδες - φτιάξτε ο καθένας από μια συνταγή με ζυμαρικά και ξεκινήστε τις δοκιμές και τις βαθμολογίες! Το σίγουρο είναι ότι όλοι θα βγείτε κερδισμένοι 😉 Και μην ξεχνάς ότι στα καταστήματα Public και στο Public.gr θα βρεις όλα τα απαραίτητα σκεύη και συσκευές μαγειρικής για να φτιάχνεις πάντα τα πιο γευστικά πιάτα ζυμαρικών, που για λίγες ημέρες θα μπορείς να τα προμηθευτείς με έκπτωση έως 25%!