Home barista: Όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ που θα χρειαστείς

Περίληψη: Ο καλός σπιτικός καφές δεν απαιτεί μόνο μια καφετιέρα και μια κούπα, αλλά και διάφορα αξεσουάρ που θα απογειώσουν όχι μόνο τη γεύση, αλλά τη συνολική εμπειρία.

Η παρασκευή και η απόλαυση του καφέ είναι μια ιεροτελεστία. Και όπως κάθε άλλη ιεροτελεστία, έτσι και η συγκεκριμένη, απαιτεί τα κατάλληλα εργαλεία και έχει συγκεκριμένα μυστικά στα οποία πρέπει να μυηθείς. Επιπλέον, για να σου προσφέρει κάθε φορά τέλειο και αρωματικό καφέ, η καφετιέρα σου θέλει προσοχή, κατάλληλη φροντίδα και τα απαραίτητα αξεσουάρ.

1. Το μυστικό είναι στο άλεσμα

Η βάση του καλού καφέ είναι η ποικιλία και η προέλευση. Το νούμερο δύο δεν είναι άλλο από το άλεσμα. Τίποτα δεν συγκρίνεται με τον φρεσκοκομμένο καφέ από ολόκληρους καβουρδισμένους κόκκους. Εδώ έχεις διάφορες επιλογές με την πιο προφανή έναν ηλεκτρικό μύλο καφέ. Υπάρχουν και καφετιέρες, φίλτρου ή espresso που έχουν ενσωματωμένο μύλο. Στην περίπτωση αυτή, ο καφές αλέθεται τη στιγμή της παρασκευής του και είναι πάντα φρέσκος και αρωματικός.

Οι ξεχωριστοί μύλοι καφέ διαθέτουν επιλογή μεγέθους των κόκκων για χάρτινο ή συρμάτινο φίλτρο ή για πιο χοντροκομμένο καφέ που απαιτούν οι χειροκίνητες καφετιέρες γαλλικού με έμβολο, τα French presses όπως λέγονται.

2. Προσοχή στα φίλτρα

Όλα τα είδη του καφέ, εκτός από τον ελληνικό παρασκευάζονται με τη βοήθεια φίλτρου, μεταλλικού ή χάρτινου. Εάν έχεις καφετιέρα με χάρτινο φίλτρο, δώσε μεγάλη προσοχή στην ποιότητά του και μην προτιμάς τα πολύ φθηνά αγνώστου προελεύσεως. Τα μόνιμα συρμάτινα φίλτρα θα πρέπει να πλένονται και να καθαρίζονται σχολαστικά. Ομοίως και στις μηχανές espresso θα πρέπει να προμηθευτείς τα ειδικά βουρτσάκια καθαρισμού της «σίτας» και να φροντίζεις να μην είναι φραγμένη από υπολείμματα, αλλιώς ο καφές σου θα έχει άσχημη γεύση ενώ μακροπρόθεσμα θα βλάψει και τα ακροφύσια του νερού.

3. Νερό: Απαραίτητο συστατικό της ζωής – και του καφέ

Ο ρόλος του νερού στην παρασκευή του καφέ είναι ότι διαλύει τις ουσίες που υπάρχουν «φυλακισμένες» μέσα στους κόκκους. Ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου αποτελείται στην πραγματικότητα από 98% νερό με το ποσοστό αυτό να πέφτει στο 90% στον espresso. Επομένως, η χρήση νερού καλής ποιότητας είναι πολύ σημαντική στην παρασκευή καφέ και δεν πρέπει να επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο τη γεύση του. Εκτός από τη σωστή θερμοκρασία, θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από ρύπους και οσμές, ενώ ο νούμερο ένα εχθρός του καφέ και της καφετιέρας είναι το χλώριο. Προτίμησε καφετιέρες με ενσωματωμένο φίλτρο ενεργού άνθρακα, ενώ μπορείς πάντα να προσαρμόσεις ένα φίλτρο απευθείας στη βρύση σου.

4. Ο ρόλος της αφαλάτωσης

Την ώρα που ξυπνάς το πρωί και ετοιμάζεσαι για τη δουλειά, η καφετιέρα είναι ο καλύτερος φίλος σου. Δεν θες να δεις την κόκκινη ενδεικτική λυχνία αναμμένη να σου θυμίζει ότι ήρθε η ώρα για αφαλάτωση, πόσο μάλλον να το διαπιστώσεις στη χάλια γεύση του καφέ.

Όσο πιο «σκληρό» είναι το νερό της βρύσης, τόσο πιο συχνά χρειάζεσαι αφαλάτωση. Προτίμησε τα ειδικά προϊόντα αφαλάτωσης που προτείνεται για τη δική σου καφετιέρα, ενώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις και λευκό ξίδι, εάν το επιτρέπει ο κατασκευαστής.

5. Με γάλα ή σκέτος;

Αν προτιμάς latte ή cappuccino, μια συσκευή για αφρόγαλα είναι απαραίτητη. Στην περίπτωση αυτή έχεις δύο επιλογές: ή το φτιάχνεις μόνος σου με έναν αναδευτήρα (όπως με μια φραπιέρα για παράδειγμα) ή αγοράζεις μια ειδική συσκευή για αφρόγαλα. Οι συσκευές αυτές, διαθέτουν ενσωματωμένο αναδευτήρα και επιλογή για ζεστό ή κρύο αφρόγαλα. Επιπλέον στην αγορά θα βρεις και μηχανές espresso με ενσωματωμένη μονάδα για αφρόγαλα ή με ειδικό ακροφύσιο ατμού που παράγει αφρόγαλα σε δευτερόλεπτα.

Μετά από τα παραπάνω, ο καφές σου θα γίνει ακόμα πιο απολαυστικός και η καφετιέρα σου θα κρατήσει περισσότερο. Και μην ξεχνάς το τρίπτυχο για τέλειο καφέ είναι: καλή ποιότητα κόκκων, καθαρή καφετιέρα και καθαρό νερό. Καλή απόλαυση!