Home manual: Τα μυστικά του φούρνου!

Περίληψη: Οι φούρνοι μας αντέχουν υψηλές θερμοκρασίες, απανωτά ψησίματα και πολλές-πολλές ώρες «στο κόκκινο». Πάμε να δούμε μερικές συμβουλές, για να βελτιώσουμε τη... ζωή και την απόδοσή τους!

Συνήθως θεωρούμε δεδομένη την καλή λειτουργία του φούρνου: ότι αντέχει υψηλές θερμοκρασίες, απανωτά ψησίματα και πολλές-πολλές ώρες «στο κόκκινο». Ωστόσο, όπως όλα τα πράγματα, χρειάζεται κάποιες βασικές φροντίδες, για να εξασφαλίσεις και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλύτερο απόδοση. Επειδή από άγνοια, βιασύνη και απροσεξία μπορεί να γίνουν λάθη κατά τη χρήση του, ετοιμάσαμε έναν σύντομο οδηγό με συμβουλές που... σώζουν σπίτια και φούρνους!

Αρχή με το ύψος της σχάρας!

Το σωστό ψήσιμο επηρεάζεται (και) από το ύψος στο οποίο είναι τοποθετημένη η σχάρα. Αν εκείνη βρίσκεται ψηλά, τότε το φαγητό θα «αρπάξει» από πάνω αλλά από κάτω θα μείνει άψητο. Το ανάποδο θα συμβεί, αν έχεις τη σχάρα πολύ χαμηλά. Όταν πάλι βρίσκεται στη μέση, η θερμότητα κατανέμεται ομοιόμορφα πετυχαίνοντας έτσι το ψήσιμο που θέλεις. Άλλαξε θέση στη σχάρα μόνο αν το απαιτεί η εκάστοτε συνταγή - διαφορετικά, άφησέ την στη μέση!

Καθαρίζουμε τους λεκέδες!

Με κάθε «βάλε-βγάλε» του φαγητού από τον φούρνο όλο και κάτι μπορεί να χυθεί αφήνοντας λεκέδες στα τοιχώματα. Η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται εντός του δεν είναι αρκετή για να καθαρίσει τα υπολείμματα του φαγητού. Σταδιακά, όσο συγκεντρώνονται υπολείμματα φαγητού ή λίπος (όπως λάδι), μπορεί να διαβρωθεί το μεταλλικό περίβλημα του φούρνου, λόγω της δημιουργίας υπερβολικά θερμών σημείων στις περιοχές που δεν έχουν καθαριστεί. Αν οι λεκέδες δεν καθαριστούν για καιρό, ίσως δημιουργήσουν πρόβλημα ακόμα και στις αντιστάσεις. Γι’ αυτό και πρέπει ο φούρνος να καθαριστεί αμέσως μόλις κρυώσει, αν προσέξεις ότι έχει λερωθεί!

Αυτοκαθαριζόμενος φούρνος; Βγάλε τις σχάρες!

Η τεχνολογία εξελίσσεται και στις ηλεκτρικές συσκευές, που σημαίνει ότι πολλές από τις κουζίνες που θα βρεις σήμερα διαθέτουν το σωτήριο σύστημα αυτοκαθαρισμού. Αυτό σημαίνει πως εσύ απλά βάζεις σε λειτουργία τον φούρνο δίνοντας την αντίστοιχη εντολή και εκείνος καθαρίζεται μόνος τους. Μια κλασική γκάφα, που παρατηρείται συχνά, είναι να αφήσουμε τις σχάρες μέσα στον φούρνο όσο αυτός «τρέχει» το πρόγραμμα αυτοκαθαρισμού με κίνδυνο να αποχρωματιστούν και να αφήσουν υπολείμματα στην επένδυση του φούρνου. Θυμήσου λοιπόν: πριν το καθάρισμα, οι σχάρες εκτός! 

Τσέκαρε τα λάστιχα!

Το λάστιχο που υπάρχει περιμετρικά της πόρτας του φούρνου είναι εκεί για να αποτρέπει τη διαρροή της θερμότητας. Αν αυτό διαβρωθεί ή τρυπήσει τότε η απόδοση του φούρνου θα μειωθεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μη σταθερή θερμοκρασία κατά το ψήσιμο και την αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα από τα κλασικότερα σημάδια προβλήματος στο λάστιχο είναι η συγκέντρωση υγρασίας στην πόρτα του φούρνου. Για να μην φτάσεις σε αυτό το σημείο για να το καταλάβεις ρίχνε συχνά μια ματιά στην κατάσταση του λάστιχου της πόρτας, για να προλάβεις μεγαλύτερη ζημιά μελλοντικά.

Ψάχνεις κορυφαίες επώνυμες οικιακές συσκευές; Το Public Marketplace καλωσορίζει τη Media Markt, την κορυφαία εταιρεία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Ευρώπη!